Stay Tuned

Gewoon
Stay Tuned
1992
05/08/1993
langspeelfilm
88 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (7)

Jeffrey Jones Jeffrey Jones →  Spike
Eugene Levy Eugene Levy →  Crowley
John Ritter →  Roy Knable
Pam Dawber →  Helen Knable
David Tom →  Darryl
Heather McComb →  Diane
Laura Harris →  Vriendin # 1

regisseur (1)

Peter Hyams Peter Hyams

Terwijl men met de komst van de videorecorder toch een afdoende remedie heeft opgeworpen tegen de ‘er is geen bal op de tv-ziekte’ is er toch nog een bevolkingslaag die hun televisiekijkende uren doorbrengt met het zappen doorheen alle kanalen die het aanbod rijk is. Het al dan niet voorverwarmde bed wordt pas opgezocht wanneer het mozaïekscherm enkel egaallopende testbeeldjes vertoont, voor zover de tv-duim al dan niet vervaarlijk boven de MTV, CNN of Eurosport nummertoets zweeft.

Moet er hier ten lande een weg gezapt worden doorheen pakweg 23 kanalen, in Amerika leunt het aantal stations uiteraard dicht aan bij de onbegrensde mogelijkheden. Zeker sedert de public access channels hun intrede hebben gemaakt, waardoor iedereen die het wenst zendtijd kan kopen en onbeperkt de grootste nonsens de huiskamers kan binnenstralen.

De scenaristen van “Stay Tuned” zoeken het zelf nog een trapje hoger en komen met Hellvision op de proppen, een televisietoestel en bijhorende schotelantenne waarop de zapverslaafde maar liefst 666 kanalen kan ontvangen. Dit duivelsgetal staat er niet toevallig, want Hellvision wordt uitgebaat door niemand minder dan ouwe Satan zelf die de zappers in het beeld zuigt zodat ze actief aan de programma’s moeten deelnemen.

Wanneer ze er in slagen om na 24 uur ongeschonden uit de televisiestrijd te komen worden ze terug op aarde gedropt, indien ze falen krijgt hun ziel voor eeuwig een plaatsje in het zwavelimperium, ook topzapper Roy Knable (John Ritter) komt in de Hellvisionbeeldbuis terecht, samen met zijn vrouw Helen (Pam Dawber) dan nog wel, nadat bokkepootsvertegenwoordiger Spike (Jeffrey Jones) hem een dergelijk apparaat aansmeerde. Zodoende moeten de Knables zien te overleven in o.a. een worstelwedstrijd, uitzinnige spelletjes en de cartoon RoboCat...

“Stay Tuned” past perfect in het rijtje middelmaat overschrijdende werkjes die actieregisseur Peter Hyams (“Running Scared”, “Narrow Margin”, het iets ambitieuzere “Capricorn One”) in het verleden afleverde. Een gefunderdeed komische timing wordt volledig opgeofferd aan het vliegensvlug voortstuwen van de verschillende decors die de duivelstelevisie rijk is. Het tempo wordt enkel onderbroken door met woordspelingen gevulde reclamespots en programma-aankondigingen, en door de lauw in beeld gebrachte pogingen van de Knablekroost om ma en pa uit de schotelantenne te bevrijden.
Wie eens passief en milieuvriendelijk (zonder batterijtjes) wil zappen, moet in deze satire ongetwijfeld wel iets naar zijn gading vinden. En anders kan je nog altijd zelf na afloop thuis de kunstmatige sequel in leven gaan houden.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
14-08-1992 Plaats 6 $ 3.532.540
21-08-1992 Plaats 10 $ 1.676.375