Single White Female

Goed
Single White Female
1992
03/12/1992
langspeelfilm
107 minuten
thriller

acteur/actrice (9)

Bridget Fonda Bridget Fonda →  Allison Jones
Jennifer Jason Leigh Jennifer Jason Leigh →  Hedra Carlson
Stephen Tobolowsky Stephen Tobolowsky →  Mitch
Steven Weber →  Sam Rawson
Peter Friedman →  Graham Knox
Christian Capetillo
Tara Karsian
Jessica Lundy
Amelia Campbell

regisseur (1)

Barbet Schroeder

producent (1)

Barbet Schroeder

Bij de grote portie thrillervoer die we in '92 achter de kiezen mochten steken, komt op de valreep nog Single White Female als extra smaakmaker het menu vervolledigen.  Meteen een zoveelste variatie op het vertrouwd smakende thema van een psychopaat die het op zijn/haar omgeving gemunt heeft en geen enkel middel schuwt om eventuele tegenstanders op kordate manier om het hoekje te helpen. 

En het begint nochtans allemaal heel vredig wanneer de camera inzoomt op Allison Jones (Bridget Fonda, die met deze rol het kleine brijrolletjescircuit achter zich laat), die soezerig trouwplannen ligt te maken met haar minnaar Sam, doch wanneer ze merkt dat hij de slaapkamer van zijn ex-vrouw nog niet heeft afgezworen, wijst ze hem met een tranerige kordaatheid de deur. Meteen zit Allison heel alleen in haar ruime New Yorkse flat, en vat zet het lumineuze idee op om een zoekertje te plaatsen in de krant om een vrouwelijke flatgenote in huis te halen. De verlegen Hedra Carlson (Jennifer Jason Leigh) maakt de beste indruk op Allison, maar schijn bedriegt eens te meer. In het begin is Hedra wel redelijk normaal te noemen, maar al gauw haalt haar psychopatische kant de bovenhand en is ze niet van plan om Allisons aanvenkelijke genegenheid op te geven.

Wanneer Sam terug op de proppen komt en zowaar opnieuw geaccepteerd wordt door Allison, slaan bij Hedra de stoppen finaal door, en staan de pionnen voor een gewelddadig schaakspel meteen op hun plaats...

Single White Female is een knap gemaakte thriller, en met de fotografie en grijsbelichte sfeer zit het dan ook al meteen goed. Regisseur Barbet Schroeder (Reversal of Fortune) bouwt her verhaal klassiek op, en stevent zonder al te veel verrassingen naar de te verwachten, beschaafd bloederige climax.

De karakterisatie van de beide vrouwelijke hoofdpersonages is wel niet op alle vlakken even sterk te noemen, waardoor het geheel de broodnodige coherentie mist om echt geboeid te worden door het uitgangspunt. Maar zelfs al kan je zo voelen wat er gaat gebeuren, toch heeft het steekspel tussen Allison en haar demonische flatgenote de benodigde charme in huis om alle oneffenheden moeiteloos te accepteren. En dat is voor een groot deel te danken aan Fonda & Leigh die hun rollen zeer levendig houden en zich hoogst geénspireerd door Schroeders gebalde angstwereld bewegen. De conclusie van deze Single White Female luidt alvast : degelijk thrillerwerk.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
14-08-1992 Plaats 2 $ 10.212.401
21-08-1992 Plaats 2 $ 6.415.422
28-08-1992 Plaats 4 $ 4.608.402
04-09-1992 Plaats 3 $ 5.137.325
11-09-1992 Plaats 5 $ 2.364.175
18-09-1992 Plaats 7 $ 1.838.207


Synopsis

Een mysterieuze jonge vrouw (Jennifer Jason Leigh) neemt de identiteit, het vriendje én het leven van haar kamergenote (Bridget Fonda) over.

Met muziek van Howard Shore. Gebaseerd op het boek 'SWF Seeks Same' van John Lutz.