Revenge

Goed
Revenge (1990)
06/12/1990
1990
langspeelfilm
Drama

acteur/actrice (8)

Kevin CostnerKevin Costner →  Jay Cochran
Anthony Quinn Anthony Quinn →  Tibey Mendez
Madeleine StoweMadeleine Stowe →  Miryea
Sally KirklandSally Kirkland →  Rockster
John LeguizamoJohn Leguizamo →  Ignacio Amadors Neef
James Gammon →  Texaan
Miguel Ferrer →  Amador
Joe Santos

regisseur (1)

producent (2)

Hunt Lowry
Stanley Rubin

Zowat vijfenzeventig jaar geleden werd in Chihuahua (Mexico) Anthony Quinn geboren als zoon van een Mexicaanse moeder en een Ierse vader.  Als beginnende twintiger nam hij zijn eerste filmrolletjes aan, doordat zijn acteurscarrière geen opwaartse druk kreeg niettegenstaande zijn huwelijk met Katherine, de dochter van regisseur Cecil B. DeMille (The ten commandments) (1956).  Toeval of niet, maar drie jaar geleden kreeg Anthony Quinn de Cecil B. DeMille-Award voor zijn hele carrière.
Een vrij indrukwekkende loopbaan overigens met vertolkingen in tientallen films waarvan ongetwijfeld They died with their boots on (1941), La Strada (1954) en Zorba the Greek (1964) de bekendste waren.

Niettegenstaande Anthony Quinn al jaren geleden de pensioengerechtigde leeftijd heeft overschreden speelt hij terug een van de hoofdrollen in Revenge, een film van Tony Scott. Dat deze laatste al verantwoordelijk was voor o.a. Top Gun kan geen verrassing zijn wanneer je de eerste beeldjes op het witte doek ziet verschijnen

Jay Chochran (Kevin Costner) beëindigt zijn laatste vlucht en viert met zijn collega-piloten zijn afscheid van het vliegwezen.

 

Zijn straalvliegtuig wordt ingeruild voor een jeep, waarmee hij een oude vriend in Mexico gaat bezoeken

Tibey Mendez (Anthony Quinn) heeft heel wat wat een man gelukkig kan maken waaronder een droomvilla met daarin een mooi vrouwtje : Miryea (Madeleine Stowe). De relatie tussen de twee is niet wat het zou moeten zijn ('t zal wel), waardoor onze stoere Jay Cochran als een geschenk uit de hemel komt voor Miryea. De twee gaan samen een liefdesnestje bouwen in een berghutje, nadat mevrouw Mendez voor een afgetapt alibi'tje heeft gezorgd.

 

Koenraad Adams

Revenge is een film die (alweer) een driehoeksrelatieschets is, inbegrepen de gevolgen die dergelijke avonturen meestal met zich meebrengen.  Kevin Costner in een goeie (ongewilde) Rourke-imitatie en Anthony Quinn in een goede vertolking van Tibey Mendez.  De afloop van de film zal menig sentimentele ziel een traantje doen wegpinken.  8 io de schaal van Richter.

Weekend Box Office VS
16-02-1990 Plaats: 3 $ 6.086.672
23-02-1990 Plaats: 4 $ 2.868.512
02-03-1990 Plaats: 6 $ 1.952.465
09-03-1990 Plaats: 10 $ 820.242
Totale weekend omzet VS: $ 11.727.891

Synopsis

Er wordt gestoeid dat het een lieve lust is, waarbij zelfs Rocky (nee, niet Balboa, wel een mooie labrador) het niet meer kan of mag aanzien en buiten gaat spelen.  Maestro Mendez heeft dus lucht gekregen van het avontuur en brengt een bloedig bezoekje aan de twee tortelduifjes...