The Pirates! Band of Misfits

Goed
The Pirates !  Band of Misfits (OV)
2011
28/03/2012
langspeelfilm
80 minuten
animatie

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (9)

Hugh Grant Hugh Grant → piratenkapitein (stem)
Jeremy Piven Jeremy Piven → 'Black Bellamy' (stem)
Salma Hayek Salma Hayek → 'Cutlass Liz' (stem)
Martin Freeman Martin Freeman →  (stem)
Imelda Staunton Imelda Staunton →  (stem)
Brendan Gleeson Brendan Gleeson →  (stem)
David Tennant → Darwin (stem)
Ashley Jensen →  (stem)
Russell Tovey →  (stem)

regisseur (1)

Peter Lord

producent (3)

Peter Lord
David Sproxton
Julie Lockhart
The Pirates !  Band of Misfits (OV)

Een nieuwe stopmotionprent van de Aardmanstudio’s: we zijn bij Filmfreak al voor minder met de snelheid van het licht naar een cinemazaal gekropen. Dit keer was het opnieuw raak, zeker nadat de maandelijkse Britse filmbijbel “Empire” (ons nachtkastje kan niet zonder) de smaakpapillen voorverwarmde door “The Pirates! In An Adventure With Scientists” (buiten Engeland uitgebracht als “The Pirates! A Band Of Misfits!”) te omschrijven als het equivalent van een in een dronken bui geschreven Monty Python-film voor kinderen. Wat maar een stuk van de waarheid is, daar deze (eerste) adaptatie van Gideon Defoes absurde boekenreeks ook heel wat vlees in de kuip heeft voor volwassenen. Als er een zevenjarige lacht met de dubbele cameo van “The Elephant Man”, dan is het alvast een koter van goede cinefiele huize.

Jong of oud kind, “The Pirates! Band of Misfits” brengt in elk geval genoeg tijdloze grappen om anderhalf uur in de zevende animatiehemel te zijn. Met aan het roer de Pirate Captain (in de originele versie gestemd door Hugh Grant, in de Vlaamse door Bruno Vanden Broecke), een niet zo succesvolle piratenkapitein die – ondanks het feit dat hij geen kei is in het vergaren van buit – wil meedingen naar de trofee voor Piraat Van Het Jaar. En dat ondanks de moordende concurrentie van onder meer Cutlass Liz (Salma Hayek) en Black Bellamy (Jeremy Piven). Gelukkig voor de Pirate Captain steunt zijn bemanning hem onvoorwaardelijk bij het najagen van zijn droom. Maar het veroveren van buit blijkt geen sinecure: het meeste succes hebben ze bij het enteren van de schuit van ene Charles Darwin (David Tennant). Niet dat die veel goud, wierook of mirre aan boord heeft, maar hij heeft wel oog voor het huisdier van de Pirate Captain: dat is immers een dodo, een diersoort waarvan werd aangenomen dat die al een tijd uitgestorven was.

The Pirates !  Band of Misfits (OV)

Pirate Captain is echter niet van plan zijn Polly zomaar te verkopen, tot wanneer hij hoort dat hij met zijn trouwe gevederde vriend een prestigieuze prijs van de Royal Society in Londen kan winnen. Darwin, die de eer voor zichzelf wil houden, beraamt samen met zijn chimpansee Mr. Bobo een plan om Polly te ontvoeren, maar Pirate Captain en zijn crew laten zich niet zomaar ringeloren. Wanneer Polly daadwerkelijk de eerste prijs op de wetenschapstentoonstelling wint, verkondigt koningin Victoria dat zij de dodo wil tentoonstellen in haar kinderboerderij. Maar dat is voor Pirate Captain een brug te ver. Of zwicht hij toch voor het grote geld en voor de benoeming tot Piraat Van Het Jaar ?

The Pirates !  Band of Misfits (OV)

“The Pirates! BAnd of Misfits!” is de eerste lange stopmotionfilm van de Aardman Studios sinds “Wallace And Gromit: The Curse Of The Were-Rabbit”. En bulkt naar goede gewoonte uit van visuele, achtergrond- en taalgrappen. Zo is er op elke poster of uithangbord in de achtergrond wel iets leuks te lezen (blijf zeker ook zitten tijdens de eindgeneriek), en de anonieme piratencrew (“the pirate with a scarf”, “the pirate with gout”, “the albino pirate” en “the surprisingly curvaceous pirate” (een vrouw dus)) zijn raak getypeerd en krijgen allemaal hun plek voor het voetlicht. Voeg daar nog een originele historische achtergrond bij en het is duidelijk dat Aardman een nieuwe topper aan hun portfolio heeft toegevoegd.

Kniesoren kunnen aanvechten dat Aardmans nieuwste niet volledig 'old school' stop motion is (er werd inderdaad op geregelde tijden plaats gemaakt van grotendeels door Sony Animation ontworpen CGI-achtergronden), maar dat is nutteloos protest. Of het nu gaat om stop motion of CGI, deze piratenanimatiefilm blijft van begin tot eind een lust voor het oog. En is dus net als Aardmans vorige (“Arthur Christmas”, die trouwens volledig met CGI was gemaakt) een dikke aanrader. Of hoe kwaliteit en originaliteit de vaandel van Aardman blijven kleuren. En dat zelfs in een periode waarin Wallace en Gromit in de opslagruimte zijn gedeponeerd.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
27-04-2012 Plaats 2 $ 11.137.734
04-05-2012 Plaats 4 $ 5.502.482
11-05-2012 Plaats 7 $ 3.143.442
18-05-2012 Plaats 10 $ 1.578.632


Synopsis

De Piratenkapitein slaagt er maar niet in de échte 'Schrik van de zee' te zijn... Met zijn trouwe maar ietwat klunzige bemanning aan zijn zijde heeft hij maar één grote droom : hij wil zijn rivalen Black Bellamy en Cutlass Liz verslaan in de strijd naar de felbegeerde prijs van 'Piraat van het jaar'.
Het wordt een opdracht die onze helden brengt van de kusten van het exotische 'Blood Island' tot de mistige straten van het Victoriaanse Londen. Op hun tocht binden ze de strijd aan met een koningin die piraten haat én ze werken samen met de jonge ambitieuze wetenschapper Darwin maar ze vergeten nooit wat het meest belangrijke is voor een piraat : avontuur !

Genomineerd voor de Oscar voor Beste animatiefilm (2013)