Other People's Money

Middelmatig
Other People's Money
1991
21/11/1991
langspeelfilm
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (6)

Danny DeVito Danny DeVito →  Lawrence Larry Garfield
Gregory Peck Gregory Peck →  Andrew Jorgy Jorgensen
Penelope Ann Miller Penelope Ann Miller →  Kate Sullivan
Piper Laurie Piper Laurie →  Bea Sullivan
Kathy Najimy Kathy Najimy
Dean Jones →  Bill Coles

regisseur (1)

producent (2)

Ric Kidney

De cynische monoloog die tussen de openingstitels van Other People's Money zit geweven laat aan duidelijkheid niets te wensen over : geld, macht en hebzucht worden als rode draad voorgeschoteld en Larry 'The Liquidator' Garfield laat geen loshangende rafels toe.  Garifeld Danny DeVito, venijnig, en dus op z'n best) is een niets ontziende Wall Street-makelaar die van zijn hobby, het spelen met de poen van anderen, zijn beroep heeft gemaakt.  Niemand is veilig voor deze financiële haai, die elk bedrijf beschouwt als een potentiële incasso-donor voor zijn 'Garfield Investments'.  Als hij een met de geur van donuts doorspekte morgen van computertje Carmen verneemt dat de 'New England Wire & Cable Company' het uitstekend doet op de aandelenmarkt, snuiven zijn neusgaten behalve de reuk van zijn favoriet tussendoortje ook een aroma op dat hij gewoonweg niet kan negeren : klinkende dollars.  De overnamekassa begint te rinkelen, maar de geldlade stuit op standvastig verzet van 'New & C'-bedrijfsleider Jorgy (oude en blijkbaar nog niet vergane glorie Gregory Peck) die pertinent weigert om het traditioneel opgebouwde familiebedrijf in de klauwen van geldwolf Garfield achter te laten.

Maar aangezien koppig verzet alleen niets uithaalt, verschijnt de sensuele advokate Kate Sullivan (Penelope Ann Miller, een fonkelend sterretje aan het actrice-firmament, eerder dit jaar te bewonderen in Kindergarten Cop en Awakenings) ten tonele.  Deze vurige dame is wel te vinden voor een spelletje psychologische oorlogsvoering met The Liquidator, en de 'strijd' glijdt al vrij vlug af naar het privéterrein.  Cupidopijltjes worden immers richting Larry afgeschoten, en het is maar de vraag hoe sterk diens pantser is...

Regisseur van Other People's Money is de nu 65-jarige Canadees Norman Jewison, die zijn filmische carrière in 1962 van start zag gaan, en die dertig jaaral menig Oscargelauwerd werkstuk heeft afgeleverd, waarvan Moonstruck het recentst in het geheugen van het grote publiek hangt. De kans dat hij met dit produkt in de genomineerdenenvelop terechtkomt is zo goed als onbestaand, daar Jewison het voorgeschotelde bot (in dit geval het toneelstuk van Jerry Sterner) niet volledig afkluift.

De klassiek ogende regiestempel en de pittige dialogen slagen er niet in de lacunes in de verhaallijn te verdoezelen, waardoor het resultaat nauw aanleunt bij een niet volledig benutte kans.  Maar je krijgt ter compensatie de leukste filmdialoog van dit jaar in de schoot geworpen, en los daarvan is het ook positief dat het geheel niet verzandt in een al te gemakkelijk moraliserende oplossing, die gelukkig achterwege blijft.

In amper anderhalf uur krijg je wel een kordaat inzicht in het reilen en zeilen van de financiële wereld, en dat terwijl angstwekkend hoge economie- en financierinscursussen die ik in juni ll. nog op het nippertje onder de knie kreeg, hun geheimen nauwelijks prijsgaven.  Een visuele katalysator ? la Penelope Ann Miller  bljkt dus niet te onderschatten, terwijl ik me aan een vergelijking van de humoristische aspiraties van de heren en dames cursussamenstellers en De Vito niet eens wil wagen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
18-10-1991 Plaats 1 $ 5.012.332
25-10-1991 Plaats 3 $ 4.129.003
01-11-1991 Plaats 7 $ 3.099.225
08-11-1991 Plaats 7 $ 2.638.886
15-11-1991 Plaats 7 $ 1.837.765
22-11-1991 Plaats 9 $ 990.464

Amerikaanse Box Office : 1e plaats het weekend van 18/10/1991 - opbrengst : 5.012.332 $
Amerikaanse Box Office : 3e plaats het weekend van 25/10/1991 - opbrengst : 4.129.003 $
Amerikaanse Box Office : 7e plaats het weekend van 01/11/1991 - opbrengst : 3.099.225 $
Amerikaanse Box Office : 7e plaats het weekend van 08/11/1991 - opbrengst : 2.638.866 $
Amerikaanse Box Office : 7e plaats het weekend van 15/11/1991 - opbrengst : 1.837.765 $
Amerikaanse Box Office : 9e plaats het weekend van 22/11/1991 - opbrengst : 990.464 $Synopsis

De dingen die Lawrence Larry Garfield (Danny DeVito) het meest op prijs stelt in zijn leven zijn donuts (Amerikaanse oliebollen), de viool, zijn computer Carmen en geld... in het bijzonder het geld van de anderen !
Op Wall Street staat Garfield bekend als 'Larry de vereffenaar' - een arrogante, egoïstische, genadeloze doch ook schitterende fiscale goeroe, die jongleert met het opkopen en vernietigen van maatschappijen, voor zover hij er een stevige duit aan verdient.

Via een tip van zijn trouwe computer Carmen - de enige vrouw in z'n leven - heeft Larry nu zijn zinnen gezet op de 81 jaar oude 'New England Wire & Cable Company', waarvan Andrew 'Jorgy' Jorgensen (Gregory Peck) de fiere baas is.
Jorgy beseft wel dat zijn fabriek niet meer voldoende rendabel is, doch weigert pertinent om zijn 'levenswerk' zomaar te laten vernietigen door speculant Larry. Het komt tot een geschil tussen de betrokken partijen. Jorgy's stiefdochter Kate (Penelope Ann Miller), een jonge ambitieuze advokate, is de geschikte persoon om het bedrijf te redden. Kate houdt net zoveel van machtsspelletjes als haar tegenstander Larry en houdt er al even weinig scrupules op na... hetgeen haar des te aantrekkelijker maakt bij Larry, die stilaan maar zeker in de ban komt van de jonge vrouw.