Nueve Reinas (Nine Queens)

Goed
Nueve Reinas (Nine Queens)
2002
langspeelfilm
110 minuten

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (4)

Gaston Pauls →  Juan
Richardo Darin →  Marcos
Leticia Bredice →  Valeria
Tomas Fonzi →  Federico

regisseur (1)

Fabian Bielinsky

Voor wie niet goed weet wat een wisseltruc nu eigenlijk is, die kijkt best uit zijn doppen bij de openings-scéne van de film.
Daarin probeert Juan (Gaston Pauls) in een kruidenierszaakje ervoor te zorgen dat er een kas-tekort is op het einde van de dag, met succes.
Omdat er hierna een nieuwe kassierster het werk van haar collega overneemt, besluit hij het nog eens te proberen.
Deze keer lukt het niet, want de vriendelijke jongedame die even daarvoor werd gerold, komt onverwacht terug in de winkel en doorziet de minder goeie bedoelingen van de klant.
Het scheelt bijzonder weinig of de Politie wordt erbij gehaald, maar Marcos (Ricardo Darin) die het allemaal vanop afstand heeft gadeslagen, kan dit voorkomen door hem voor te doen als iemand van de Politie...

Marcos is iemand die nogal inventief is wanneer het er op aan komt om iemand geld afhandig te maken, het blijft wel allemaal heel netjes en stijlvol, er wordt geen geweld gebruikt of zo.
Juan heeft al gauw door dat Marcos een talent heeft op dit vlak, nadat die enkele van zijn 'kunstjes' heeft laten zien...
Het wordt voor de twee al snel duidelijk dat ze een aardig team zouden vormen en Juan gaat er mee akkoord om 1 dag lang Marcos' partner te zijn.

Marcos heeft een zus, Valeria (de knappe Leticia Bredice uit La mujer de mi vida) die ook al niet vies is van oplichting en haar broer in contact brengt met een oudere man die over goeie copieén beschikt van de Nine Queens, een velletje unieke en bijgevolg bijzonder dure postzegels.
Het enige wat Juan en Marcos moeten doen is de zegels aan de man brengen, de kandidaat-koper is overigens ook al gekend...
Omdat er een enorm bedrag gemoeid is met de transactie, besluit men op het voorstel in te gaan.
Alles lijkt goed te gaan : de prijs is afgesproken, net als plaats en datum waarop de verkoop zal doorgaan, maar dan is er plots een probleem met de postzegels...

Fabian Belinsky, Gaston Pauls, Ricardo Darin, het zijn van die namen die allicht niet op je briefje staan wanneer iemand je vraagt om jefavoriete acteurs en regisseur van het moment eens op een papiertje te schrijven.En toch heeft nueve reinas ons aangenaam verrast !Het verhaal mag dan bijzonder eenvoudig zijn, Bielinsky slaagt erin om op zijn niveau en met zijn acteurs een goeie film in te blikken.NIet verwonderlijk als je weet dat hij al bijna dertig jaar filmervaring heeft en al vanaf zijn dertiende films maakt...Zijn kortfilm La Espera uit zijn beginperiode kreeg op het Internationaal Filmfestival van Huesco in Spanje de eerste prijs, waarna Fabian Bielinsky als assistent-regisseur meewerkte aan een 400-tal commercials en wat langspeelfilms.

Nine queens is Bielinsky's eerste langspeelfilm, die in 2001 nog zeven 'Argentinean Film Critic's Association Awards in de wacht sleepte, waaronder die voor 'beste film', 'beste scenario' en 'beste regie'.

Als er zoiets zou bestaan als een Filmfreak-prijs voor beste nieuwkomer, dan zouden we allicht overwegen die aan Nine queens te geven.
Geen speciale effecten, geen halsbrekende stunts, geen spectaculaire achtervolgingsscènes of schietpartijen en toch een goeie film, daarom alleen al goed voor drie sterren...

Koenraad Adams