Night at the Museum: Secret of the tomb

Gewoon
Night at the Museum : Secret of the tomb
2015
04/02/2015
langspeelfilm
97 minuten
komedie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (15)

Ben Stiller Ben Stiller → Larr Daley
Robin Williams Robin Williams → Teddy Roosevelt
Ben Kingsley Ben Kingsley → Merenkahre
Rebel Wilson Rebel Wilson → Tilly
Owen Wilson Owen Wilson → Jedediah
Steve Coogan Steve Coogan → Octavius
Dan Stevens Dan Stevens → sir Lancelot
Ricky Gervais Ricky Gervais → dokter McPhee
Dick Van Dyke Dick Van Dyke
Rami Malek → Ahkmenrah
Patrick Gallagher → Attila
Skyler Gisondo
Mizuo Peck
Rachael Harris

regisseur (1)

Shawn Levy Shawn Levy

producent (3)

Shawn Levy Shawn Levy
Mark Radcliffe
Night at the Museum : Secret of the tomb

Met twee succesvolle “Night At The Museum”-familiekomedies in de portfolio hoefde het niet te verwonderen dat ze bij Twentieth Century Fox ooit de tijd rijp zouden vinden om de franchise trilogiestatus mee te geven. Die tijd is nu gekomen met “Secret Of The Tomb”. Goed nieuws voor de (jonge) fans alvast, want deze derde ronde met Ben Stiller langs tot leven gekomen museumstukken lijkt als twee druppels water op de vorige twee. Trilogieregisseur Shawn Levy mag dan wel twee nieuwe scenaristen hebben aangetrokken voor dit sluitstuk, merkbaar verschil levert het niet op.

In 2007 bracht de door Chris Columbus meegeproduceerde familiekomedie “Night At The Museum” wereldwijd 575 miljoen dollar op. Een bewijs dat ongecompliceerde komedies voor het hele gezin het altijd goed zullen blijven doen, zeker als er wat spectaculair ogende speciale effecten in het uitstalraam staan. En die waren er in overvloed in de film waarin kersvers nachtwaker Larry Daley (Ben Stiller) ontdekt dat na middernacht alle tentoongestelde stukken in het Museum Of National History levend worden onder invloed van een magisch Egyptische tablet. Twee jaar later al was de sequel “Battle Of The Smithsonian” een feit. Goed voor een opbrengst van 413 miljoen. En met een plot die Stiller naar het Smithsonian in Washington bracht nadat gedaalde bezoekersopbrengsten het National History Museum met sluiting bedreigden. Deel drie deed er iets langer over om de bioscopen te bereiken, maar het publiek is de franchise geenszins vergeten: inmiddels staat de teller voor “Secret Of The Tomb” op 324 miljoen, en dan moet hij in heel wat Europese landen nog worden uitgebracht.

Night at the Museum : Secret of the tomb

'Never change a winning formula' moet Shawn Levy hebben gedacht, en hij blijft met de rudimentaire plot van “Secret Of The Tomb” heel dicht bij het makkelijke familie-entertainment van de vorige twee. De tablet van Ahkmenrah krijgt last van corrosie. Gevolg: de museumstukken hebben bijna geen kracht meer om ’s nachts tot leven te komen. Dat vindt Ben Stiller niet leuk, daar hij gehecht is geraakt aan de vrolijke bende. De enige oplossing schijnt het advies te zijn van Merenkahre (Ben Kingsley in zijn zoveelste 'makkelijk verdiend geld'-cameo), de vader van Ahkmenrah. Die heeft het tablet immers ontworpen en weet vast wel hoe de roestvorming kan worden tegengegaan. Enig probleempje: Merenkahre staat uitgestald in het British Museum. Dus trekt Stiller samen met het nog net een beetje magisch zijnde tablet – en een kist vol verstekelingen – naar Londen om daar te ontdekken hoe hij het magische kleinood terug als nieuw kan krijgen.

Wat volgt is een zwaar op (geinige) visuele effecten drijvende slapstickkomedie waarin alle betrokkenen hun kans krijgen om even op het voorplan te komen: Robin Williams – in zijn laatste live action-rol - en Owen Wilson en Steve Coogan voorop. Aanvankelijk waren er zelfs plannen om een spin-off te draaien rond Wilson en Coogan, door het overlijden van Williams – die eveneens zou aantreden – zijn die plannen al dan niet definitief opgeborgen. Toevoegingen in dit derde deel uit de reeks zijn ridder Lancelot (Dan Stevens, bekend van “Downtown Abbey”) – op zoek naar de Heilige Graal uiteraard – en Ben Stillers Londense collega – een alweer hevig cabotinerende Rebel Wilson.

Night at the Museum : Secret of the tomb

Het een en ander leidt tot best geslaagde vondsten : Stiller die in een dubbelrol een oermensmengeling tussen Bobcat Goldthwait, Adam Duritz en Patrick Swayze neerzet bijvoorbeeld is geestig genoeg om zelfs bij Ingmar Bergmanfans een waarneembare glimlach te ontlokken. En tijdens de climax is er metavorming met Huge Ackman die zichzelf door de sluitspier mag jagen. Op zich best amusant vertier, een goede film levert het echter niet op.

En dat komt hoofdzakelijk door de zwalpende bouwstenen van het scenario: wat onbekommerde slapstick kon zijn – en dat tot op zekere hoogte is – verliest op zijn minst een ster door de saaie toevoeging van Stillers zoon – steriel vertolkt door Skyler Gisondo. Het generatieconflict tussen vader en zoon is hemeltergend plat, onsubtiel en piependkrijtirritant uitgewerkt. Daarbij vergeleken is zelfs de running gag met de urinerende kapucijnaap Oscarwaardige filmkunst. Maar goed, wie de eerste twee kon pruimen zal ook hier zijn draai wel vinden. Zo eenvoudig kan (Hollywood)cinema soms zijn.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-12-2014 Plaats 2 $ 17.100.520
26-12-2014 Plaats 4 $ 20.202.008
02-01-2015 Plaats 5 $ 14.450.000
09-01-2015 Plaats 7 $ 6.718.622