My Cousin Vinny

Goed
My Cousin Vinny
1992
28/05/1992
langspeelfilm
komedie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (11)

Joe Pesci Joe Pesci →  Vincent Gambini
Marisa Tomei Marisa Tomei →  Lisa
Chris Ellis Chris Ellis →  J.T.
Austin Pendleton Austin Pendleton →  John Gibbons
James Rebhorn James Rebhorn →  George Wilbur
Bruce McGill Bruce McGill →  Sheriff Dean Farley
Maury Chaykin Maury Chaykin →  Sam Tipton
Ralph Macchio →  Billy
Fred Gwynne →  Haller
Lane Smith →  Jim Trotter III
Mitchell Whitfield

regisseur (1)

Jonathan Lynn

Nog even en de naam Joe Pesci zal nog maar uit weinig filmbestanden weg te denken zijn.  Een Oscar voor Goodfellas, een slapstickinbreker in Home Alone, een toonaangevende bijrol in Lethal Weapon 2 & 3...  In beeldspraaktermen noemt nmen zoiets een gebakken broodje, vooral als de knapperige korst een uitstekende komedie als My Cousin Vinny blijkt te zijn.

Pesci kruipt hier in de huid van de advocaat Vinny Gambini, die zijn diploma pas na zes examenbeurten in evenveel jaar kon inlijsten.  Net op tijd om zijn neef Billy (Ralph Macchio) en dienst kompaan Stan te gaan redden, die in ene zuidelijk Amerikaans boerengat moeten terechtstaan voor de moord op een kruidenier.  Aan Vinny de eer om hun onschuld te bewijzen en hen uit de cel te halen.

Samen met zijn verloofde Lisa Marisa Tomei) strijkt Vinny neer in een plaatselijk motel, in een omgeving waar het stikt van de folklore en andere gebruiken die een inwoner van New York allemaal vreemd zijn. Vinny's onwetendheid wat de lokale rechtbanktradities betreft, brengt hem al direct in conflict met de chagrijnige rechter Haller (Fred Gwynne) die niet van plan is om de blunders van de nieuwbakken pleiter te blijven tolereren. Dat vereenvoudigt er de zaak niet op, en voor Billy en Stan komt de dodencel angstwekkend dichterbij...

Maar vrees niet, beste lezer(es), dit is immers een komedie en die lopen tot nader order nog steeds af met een happy end. Alleen stellen scenarist Dale Launer (Ruthless People, Blind Date) en regisseur Jonathan Lynn die ontknoping lang uit, en komen ze in de tussentijd op de proppen met een uitgebalanceerde plot, klinkende dialogen en doordachte grappen. Dit alles wordt spetterend leven ingeblazen door het centrale trio Pesci-Tomei-Gwynne, hetgeen leidt naar een uitbundig resultaat.

Toegegeven, binnen de drie maanden ben je de film al lang vergeten, maar nu staat My Cousin Vinny garant voor minstens één geslaagd avondje uit.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
13-03-1992 Plaats 2 $ 7.416.751
20-03-1992 Plaats 3 $ 7.209.788
27-03-1992 Plaats 4 $ 5.315.543
03-04-1992 Plaats 7 $ 3.940.779
10-04-1992 Plaats 10 $ 3.010.887
08-05-1992 Plaats 8 $ 1.354.199
15-05-1992 Plaats 7 $ 1.052.375


Synopsis

Vincent Vinny Gambini trekt waarlijk op niet veel. Kort op zijn poten, zenuwachtig en agressief, zijn Italiaans accent om te huilen, zijn wankele en kortademige wagen, zijn stom gezicht en zijn opvallende kleding, zijn western laarzen (imitatie), zijn goedkope pruiken, zijn slechte manieren en zijn vechtlustig temperament boezemen heel wat vertrouwen in.
Achter dit rampzalig uiterlijk verbergt Vinny echter een eindeloze edelmoedigheid, een levendige geest, een snedige humor en het ontbreekt hem nooit aan argumenten in een debat. Hij heeft steeds het laatste woord. Na zes vruchteloze pogingen behaalt hij eindelijk een diploma als advokaat en maakt zich gereed voor een triomfantelijke intrede voor de rechtbank.

Voor zijn debuut krijgt Vinny een gedroomde familiezaak te behandelen. Zijn neef Bill Gambini en zijn kameraad Stan staan terecht voor de moord op een kruidenier. Het gaat duidelijk om een vergissing en Vinny maakt zich sterk de onschuld van de jonge mannen te bewijzen en de zuiderse gerechtsknuffelaars die hij, Als New Yorks advokaat minacht, te overrompelen. De plaatselijke rechter Chamberlain blijkt echter een geducht tegenstander. Hij is erg gesteld op principes, heeft het humeur van een begrafenisondernemer en vergeeft de nieuwbakken advokaat geen enkele fout... Reeds tijdens de eerste zitting krijgt Vinny een boete en een veroordeling voor smaad aan het gerecht...
In plaats van het wat zachter aan te pakkentoont hij zich nog agressiever, en begaat de ene blunder op de andere tot grote wanhoop van zijn verloofde Lisa. Het proces blijkt heel wat moeilijker dan verwacht. De lokale prokureur toont zich erg geslepen en de getuigen van de burgerlijke partij verrassen door hun naïviteit. Voor het eerst in zijn leven is Vinny in paniek. Stan, overtuigd van Vinny's onmacht, neemt een andere advokaat, John Gibbons (pro deo) die tot overmaat van ramp een stotteraar en onbekwaam blijkt te zijn ! Alleen Vinny kan nog de twee onschuldigen redden... Maar wie zal hij redden ?