The Island

Gewoon
The Island
2005
17/08/2005
langspeelfilm
137 minuten
sciencefiction

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (6)

Ewan McGregor Ewan McGregor →  Lincoln Six-Echo/Tom Lincoln
Scarlett Johansson Scarlett Johansson →  Jordan Two-Delta/Sarah Jordan
Djimon Hounsou Djimon Hounsou →  Albert Laurent
Steve Buscemi Steve Buscemi → McCord
Michael Clarke Duncan Michael Clarke Duncan →  Starkweather
Sean Benn →  Merrick

regisseur (1)

Michael Bay Michael Bay

producent (3)

Michael Bay Michael Bay
Walter F. Parkes
Ian Bryce
The Island

Neen, The Island is geen remake van de gelijknamige pulpthriller uit 1980 waarin 17e eeuwse piraten in de Bermudadriehoek verzeilen. Al had het gekund, nu Hollywood gretig puurt uit het verleden van jaren 70 en 80 om heel wat horror- en actieprenten van toen te upgraden voor de nieuwe biosgeneratie. Ook Michael Bay heeft er een handje van weg : recentelijk produceerde hij reeds nieuwe versies van The Texas Chainsaw Massacre en The Amityville Horror, binnenkort komt hij op de proppen met een nieuwe versie van The Hitcher. Puur commercieel gezien is de sf-actie hybride The Island zijn eerste flop als regisseur. Het is één van de vele blockbusters die dit jaar in de US kopje onder gingen. Analysten en distributeurs houden het voorlopig op het feit dat de dvd steeds populairder wordt, maar niemand kan ontkennen dat de gebrekkige kwaliteit van heel wat films er ook veel mee te maken heeft. Want hoe spectaculair Bay en zén marketingjongens deze film ook proberen verkopen (en hoe intrigerend het uitgangspunt ook mag zijn), het resultaat is niet echt vernieuwend, flitsend of beklijvend te noemen. Een storm in een glas water komt dichter in de buurt.

The Island

2019.Het leven op aarde is uitgeroeid na de uitbraak van een dodelijk virus.Alle overlevenden hokken samen in een mysterieuze ersatzwereld, waar ze braafjes in het gareel lopen van Grote Leider dokter Merrick.Met de regelmaat van de klok wordt er een nieuwe overlevende in de biotoop gebracht, en dat terwijl er ook steeds een gelukkige is die terug in de vrije wereld mag wonen.Er is op de hele aarde immers nog één onbezoedeld eiland, en daar stuurt Merrick op gepaste tijden één van de mensen naar toe.Het lot bepaalt wie die gelukkige is.Lincoln Echo-Six (Ewan McGregor), één van de mensen in het mysterieuze complex, komt tot het besluit dat niet alles koosjer is.Wanneer zijn soulmate Jordan Two-Jordan (Scarlett Johansson, haar eerste stappen zettend in blockbusterland) naar het eiland mag, gaathij gaat op zoek naar de geheimen van Merrick, het (nood)lot van de eilandwinnaars en de herkomst van de nieuwelingen.Een waarheid die schokkender is dan hij zich kon voorstellen… Wat er uiteindelijk aan de hand is, weet u misschien al door de overdaad aan publiciteit of de trailer (die een paar geheimen ‘netjes’ blootlegt), maar toch houden wij de lippen stijf op elkaar.Net zomin als dat we de product placement mensen een plezier gaan doen door hier nog eens de producten te herhalen waar in “The Island” tot vervelends toe reclame wordt voor gemaakt.Even zag het er naar uit dat “The Fantastic Four” met de eer van meest opvallend gesponsorde Hollywoodfilm 2005 mocht gaan lopen, maar “The Island” legt hem zeker het vuur aan de schenen. Ergerlijk wordt het bijvoorbeeld in de videoarena waar Jordan en Lincoln een vriendschappelijk robbertje uitvechten.Een handvol overlevenden op aarde en ze mogen zich ontspannen in een gesponsord entertainmentcenter ?  Yeah right vat het mooi samen…

The Island

Het eerste deel van de film (het sf-luik) is trouwens zeer warrig in beeld gebracht door Bay. Het gegeven schreeuwt om een bizar schizofreen Terry Gilliam-universum, maar de retro-chic aanpak (hoe ‘mooi’ het production design ook mag zijn) ademt niets meer uit dan een stevig campgevoel. Het tweede deel van de prent (nadat Lincoln en Jordan er in slagen te ontsnappen) lijkt aanvankelijk beter te scoren, maar na een kwartiertje met een goed op dreef zijnde Buscemi die het tongue-in-cheek verhaal uitlegt, vervalt Bay in z’n luidruchtige geijkte aanpak boordevol explosies en over de top-achtervolgingen. Een stijl die wondergoed paste in “The Rock” (wat waarschijnlijk Bays beste, zoniet enige goede film zal blijven), maar hier enkel als effect heeft dat het verhaal compleet verzuipt in een bombastische overkill. Op sommige momenten lijkt Bay zelfs vroege John Woo te willen imiteren (duiven die rond een Mexican stand-off cirkelen). Het enige waar Bay echt dankbaar voor mag zijn is dat hij kan rekenen op een fotogenieke cast (McGregor, Johansson en Hounsou) zodat de aandachtsboog niet volledig verslapt. Michael Bay kreeg dit scenario in de schoot geworpen van Steven Spielberg, en zijn volgende film draait hij terug onder de auspiciën van de bebaarde co-eigenaar van Dreamworks. Een live-action versie van de Japanse tekenfilmreeks The Transformers. Als dat maar goed afloopt, denk je dan. We gaan er “The Island”-gewijs alvast geen vitale onderdelen onder verwedden.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
22-07-2005 Plaats 4 $ 12.409.070
29-07-2005 Plaats 7 $ 5.963.223
05-08-2005 Plaats 10 $ 3.117.486