The Intern

Matig
The Intern
2015
30/09/2015
langspeelfilm
121 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (11)

Robert De Niro Robert De Niro →  Ben Whittaker
Anne Hathaway Anne Hathaway →  Jules Ostin
Rene Russo Rene Russo →  Fiona
Adam Devine →  Jason
Anders Holm →  Matt
Jojo Kushner →  Paige
Linda Lavin →  Patty Pomerantz
Jason Orley →  Lewis
Zack Pearlman →  Davis
Andrew Rannells →  Cameron
Christina Scherer

regisseur (1)

Nancy Meyers

producent (2)

Nancy Meyers
Suzanne Farwell
The Intern

“The Intern” lijkt wel een pensioenfilm. Aan de ene kant omdat de centrale rol van Ben Whittaker er één is van een man die op pensioen is gesteld maar om een aantal redenen weer een beperkte, actieve(re) rol wil opnemen in het bedrijfsleven. En aan de andere kant Robert De Niro die als acteur eigenlijk echt wel op pensioen lijkt te zijn gegaan. Wat gelijkstaat met dingen doen, rollen aannemen die hij gewoon graag eens wil doen, of die nu in het verlengde liggen van de indrukwekkende rollen die hij in het verleden vertolkte : “Heat”, “Backdraft”, “Cape Fear” en “Silver Linings Playbook” om er maar vier te noemen, of niet. Alhoewel we, puur op basis van acteerniveau, moeten vaststellen dat het hier allicht gaat om een soort van “pré-pensioen” want flauwe komedies als “Meet the Fockers”, “Meet the Parents”, “Meet The the Parents : Little Fockers”, “Analyse This” en “Analyze That” waren ook niet echt hoogvliegers en dus eerder uitstapjes, eh… misstapjes.

De ironie wil dat deze op pensioen lijkende acteur in “The Intern” dan ook nog eens de rol van een man op pensioen vertolkt. Wat ons doet besluiten dat we dus het beste van Robert De Niro wel gehad hebben. En dat is jammer.

Ben Whittaker (De Niro, jawel) heeft de kaap van de 70 bereikt en merkt dat dit niet echt je dat is. Hij wil het weer iets actiever in de toekomst niettegenstaande zijn dagen wel gevuld zijn. En dus gaat hij in op een advertentie van een online fashion website die als eerste opdracht meegeeft dat men zijn sollicitatie moet doen met een videootje. Een eerste selectie-voorwaarde om als een soort van stagiair aan de slag te kunnen gaan. Met succes zo blijkt snel want hij kan even later aan het werk bij Out the Fit , een bedrijf dat gerund wordt door de jonge Jules Ostin (Anne Hathaway). En er is nogal wat veranderd sinds Ben het actieve bedrijfsleven heeft vaarwel gezegd. Hij werkte vroeger immers voor een bedrijf dat telefoonboeken produceerde en stelt vast dat het nu allemaal paperless gebeurt, van een contrast gesproken. Weg papier, welgekomen laptop dus. En dan hadden we het nog niet over de multimedia wereld waar we naar geëvolueerd zijn.

The Intern

Eigenlijk is het aanwerven van een bejaarde man een misverstand tussen de directie en één van de medewerkers (men bedoelde eigenlijk oudere studenten en niet oudere mensen in het algemeen) maar om niet vervolgd te kunnen worden moet men, zij het tijdelijk, aan de slag met wat men had beloofd, een gepensioneerde werknemer in het bedrijf dus. Eens Ben zijn computer weet op te starten weet hij al gauw de sympathie te winnen van zijn collega’s. Deze man heeft natuurlijk wel wat meer levenswijsheid dan alle jonge elementen in het bedrijf dus begint men al eens op zijn ervaring en advies terug te vallen (hoe onverwacht toch…). En als hij dan ook nog eens gekoppeld wordt aan Jules zelf ziet ook zij na een tijd de meerwaarde in van iemand als Ben (weeral onverwacht).

“The Intern” werd opgenomen op locatie in Manhattan, Brooklyn en ‘the Bronx’, naast opnamestudios in Yonkers. The Light Box, een fotostudio in de ‘Bank Note Building’ in de Bronx was dan weer de locatie waar de scènes werden opgenomen die zich afspelen in de kantoorruimte(s) van ‘About The Fit’. Leuk om weten is dat in het appartement van Ben in “The Intern” verschillende meubelen stonden van De Niro’s vader, een schilder. Een ideetje van Nancy Meyers. En die is natuurlijk geen nieuwkomer. Zij maakte al in 1988 (!) haar langspeelfilm-regiedebuut met “The Parent Trap”.

The Intern

“The Intern” is een flauwe film die uitblinkt in oppervlakkigheid, niet dat we iets anders hadden verwacht van een nieuwe Nancy Meyers film. Niet verwonderlijk dat Anna Hathaway (“Rachel Getting Married” was wél goed) het rolletje van Jules kreeg maar des te verrassender dat een klassebak als Robert De Niro hier - nota bene in zijn eerste samenwerking met de regisseur - zijn talent vergooit en zijn knalprestaties en superrollen van weleer nog verder wegdrukt in onze filmherinnering… Rene Russo vertolkt de rol van Fiona, de ‘house masseuse’ (leuk, zo’n functie in een bedrijf) maar ook zij kan de spreekwoordelijke meubelen natuurlijk niet redden in deze overbodige, ondermaatse film die zich aanbiedt als komedie maar dat eigenlijk niet is. En daar kunnen de flauw(e) gespeelde glimlachjes van De Niro die als een rode draad door de film lopen niets aan veranderen.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
25-09-2015 Plaats 2 $ 17.728.313
02-10-2015 Plaats 4 $ 11.685.064
09-10-2015 Plaats 4 $ 8.678.187
16-10-2015 Plaats 7 $ 5.447.297
23-10-2015 Plaats 9 $ 3.787.039
06-11-2015 Plaats 9 $ 1.810.000


Synopsis

The Intern vertelt het verhaal van Ben Whittaker (Robert De Niro), een 70-jarige weduwnaar die ontdekt dat met pensioen zijn helemaal niet zaligmakend is. Om opnieuw actief deel te nemen aan de samenleving en een doel te hebben in zijn leven, besluit Ben om senior stagiair te worden bij een online fashion website, opgericht en bestuurd door Jules Ostin (Anne Hathaway).