Hotel Rwanda (DVD)

Goed
Hotel Rwanda (DVD)
2004
19/10/2005
dvd
116 minuten
drama
2.35

acteur/actrice (4)

Don Cheadle Don Cheadle →  Paul
Nick Nolte Nick Nolte →  Kolonel Oliver
Joaquin Phoenix Joaquin Phoenix →  Jack
Sophie Okonedo →  Tatiana

regisseur (1)

Terry George

producent (2)

A. Kitman Ho
Terry George
Hotel Rwanda

België speelt een belangrijke rol in de 'vergeten oorlog van Rwanda' (1994). Er kwamen Belgische para's om bij het begin van de 'onlusten' en bovendien is ons koloniserend land zelfs verantwoordelijk voor het opsplitsen van de Rwandese bevolking in Tutsi's en Hutu's. De Tutsi's kregen de macht in handen, de Hutu's werden in het onderdrukte verdomhoekje geduwd. Het onafhankelijke Rwanda wordt later geleid door een Hutu-regering, die nog altijd op wraak zint voor de vroegere onderdrukking. De VN is ter plaatse en slaagt er in om een vredesverdrag tussen de rebellen en de regering tot stand te brengen. Maar het is een broos en zelfs hypocriet verdrag dat enkel maar op papier bestaat. Als het vliegtuig van de president uit de lucht wordt geschoten is het hek helemaal van de dam. De Hutu-strijdkrachten roepen de bevolking op om de Tutsi's af te slachten. Op twee maand tijd worden meer dan een miljoen burgers vermoord. Ook veel vrouwen en kinderen, want de Hutu's willen meteen de toekomstige generaties van Tutsi's uitroeien. De burgers die hulp verwachten van het rijke Westen in het algemeen en de VN in het bijzonder zijn eraan voor de moeite : in het heetst van de strijd trekt de VN zich terug uit het gebied. De bevolking wordt volledig aan hun lot overgelaten, enkel de blanke toeristen worden onder escorte het land uitgeleid...

Hotel Rwanda

Geef toe, niet meteen een synopsis waar je van blijheid een dubbele salto door maakt. Hotel Rwanda toont aan hoe mensen in staat zijn tot de grootste sadistische daden, iets waar het (wereld)nieuws ons ook nog elke dag even aan herinnert. Gelukkig is Hotel Rwanda tegelijkertijd een hoopvolle film, met een focus op een persoon die anderen probeert te helpen, zelfs als hij zich daar zelf door in gevaar brengt. De Rwandese Schindler is Hutu Paul Rusesabagina (een uitstekende Don Cheadle), de manager van het luxueuze toeristenhotel Milles Collines in Kigali, uitgebaat door Sabena zaliger. Wanneer de moorddadige raids steeds erger worden, probeert hij zijn Tutsi-familieleden te redden. Aanvankelijk lukt dat door 'te weten wie zijn vrienden zijn' en door op het juiste moment met de juiste koopwaar klaar te staan. Het duurt echter niet lang voordat het hotel uitgroeit tot een heus toevluchtsoord voor honderden Tutsi-vluchtelingen, en Paul een doorn wordt in het oog van de Hutu-militie. Wanneer de VN (gestalte gegeven door Nick Nolte als de (fictieve) kolonel Oliver) Paul en de zijnen niet langer kan beschermen, lijkt een slachtpartij in het hotel onafwendbaar...

Hotel Rwanda doet filmisch terugdenken aan de stroom van politieke drama's uit de jaren 80 zoals Salvador, Under Fire, The Year Of Living Dangerously, en The Killing Fields. Opvallendste verschil is dat het verhaal hier niet wordt verteld uit het oogpunt van de Westerse pers, maar vertrekt en eindigt bij de plaatselijke bevolking. Er zijn wel een paar scènes met Westerse journalisten, maar echt krachtig zijn die niet vergeleken met de scènes waarin Paul Rusesabagina en de zijnen worden belegerd. De Ierse regisseur Terry George (scenarist van In The Name Of The Father) houdt het verhaal vrij sober : hij brengt de gruwelijkheden nooit echt direct in beeld, en dat hoeft ook niet echt. De suggestie en de dreigende sfeer roepen genoeg gruwel op om te weten welke marteldaden het land teisterden. We hoeven niet per sé de machetes te zien inhakken om een wee gevoel in de maag te krijgen. De regisseur glijdt enkel maar uit als hij het verhaal een nadrukkelijke sentimentele draai wil geven.

Hotel Rwanda

Zo ruikt het eind (de speurtocht naar de weesmeisjes) net niet naar de tv-film van de week. Misschien was de ontknoping van die speurtocht beter gewoon vermeld als tekst net voor de eindaftiteling. Waar we trouwens ook te lezen krijgen dat Paul Rusesabagina en zijn familie asiel werd aangeboden in België.

Helaas bevat deze schijf geen extra's. Jammer, want een interview met de echte Rusesaba-gina zou zeker welkom zijn. De Amerikaanse en Britse versies van de dvd bevat alvast een commentaartrack van George en Rusesabagina en een korte docu waarin Rusesabagina terugkeert naar de locaties waar destijds de strijd werd uitgevochten. Benelux stelt het eens te meer met een kale versie die de mogelijkheden van het medium dvd dus niet ten volle benut, ook al zijn het beeld en het geluid prima in orde. De trailers voor andere RCV-films starten als vanouds automatisch op wanneer je het schijfje in de speler duwt, maar zijn met de meeste toestellen even eenvoudig te skippen.

Alex De Rouck

Extra's

  • Trailers