From Hell (dvd)

Gewoon
From Hell (DVD)
2001
dvd
117 minuten
16:09

acteur/actrice (10)

Johnny Depp Johnny Depp →  Fred Abberline
Heather Graham Heather Graham →  Mary Kelly
Ian Holm Ian Holm →  Sir William Gull
Jason Flemyng Jason Flemyng →  Netley
Robbie Coltrane Robbie Coltrane →  Sgt. Peter Godley
Katrin Cartlidge →  Dark Annie Chapman
Lesley Sharp →  Kate Eddowes
Susan Lynch →  Liz Stride
Terence Harvey →  Ben Kidney
Estelle Skornik →  Ada

regisseur (1)

Albert Hugues

producent (2)

Don Murphy
Jane Hamsher

Het verhaal van Jack The Ripper, de seriemoordenaar die Whitechapel, de achterbuurt van Londen, onveilig maakte rond 1888 is al meerdere keren verteld. Dat heeft de gebroeders Hughes niet belemmerd om het nog eens te doen voor een nieuwe generatie en dit millennium. De mythe rond deze figuur blijft tot de verbeelding spreken. Tot op vandaag kan niemand met zekerheid zeggen wie Jack The Ripper was, en waarom hij de wreedheden heeft gepleegd. Theorieën, verdachten en slachtoffers zijn er bij de vleet, waardoor je From Hell moet bekijken als een versie van de feiten.

De aan-absint-verslaafde politie-inspecteur Fred Abberline (Johnny Depp) wordt uit zijn roes gehaald, want er is een moord gebeurd. Een prostituee werd op een wansmakelijke manier verminkt. Haar lichaam werd opengereten en bepaalde organen zitten niet langer op de plaats waar ze moeten zitten. Kort daarna wordt een tweede lichaam gevonden. Abberline en zijn collega Peter Godley (Robbie Coltraine) vrezen dat er nog meer slachtoffers zullen vallen. De politie-inspecteur heeft immers visioenen waarin hij de moorden ziet gebeuren, nog voor ze plaatsvinden. Een belangrijke schakel in het vatten van Jack The Ripper is straatmadeliefje Mary Kelly (Heather Graham), de vriendin van de slachtoffers.

From Hell is geïnspireerd op het gelijknamige stripboek van Alan Moore en Eddie Campbell. De makers hebben vooral de sfeer van het vijfhonderd bladzijden tellende werk overgenomen. Elke productiemedewerker kreeg een exemplaar om zich vertrouwd te maken met de kwaadaardige en krankzinnige reis die ze zullen ondernemen. Het is echter een kale reis geworden. Qua sfeer en decor oogt de film mooi, maar spannend en onderhoudend kan je het niet noemen. De klemtoon ligt te weinig op de figuur van Jack The Ripper. In de extra's blijkt dat dit doelbewust is gedaan, omdat het personage een te kleine commerciële aantrekking heeft. Een film over Jack The Ripper kan je niet verkopen, één met Johnny Depp en Heather Graham wel. Een andere spijtige zaak is dat From Hell de laatste film is van actrice Katrin Cartlidge. Ze stierf op 7 september 2002 aan de gevolgen van een longontsteking.

Uit de zes features, die op de speciale editie dvd (met 2 schijfjes) staan, blijkt dat Albert en Allen Hughes wel veel oog voor detail hebben gehad. Voor de reconstructie van de moorden baseerden ze zich op oude tekeningen en verhalen die destijds zijn opgemaakt. Ook het contrast tussen de arme en rijke lagen van de toenmalige bevolking wordt prima geschetst. Naast het audio commentaar van de broers, krijg je ook nog 21 weggeknipte scènes. Goed voor 22 minuten bijkomend beeldmateriaal. Ze hadden dus duidelijk wel veel goede bedoelingen, maar het is bij die bedoelingen gebleven.

Didier Van Hoorebeke


Extra's

  • Audio commentaar Albert en Allen Hughes
  • 21 deleted scenes (22')
  • Victims & suspects (30')
  • Production design (10')
  • Graphic novel (9')
  • Absinth makes the heart grow fonder (9')
  • Tour of murder sites (7')
  • A view from hell gepresenteerd door Heather Graham (14')