Hannibal Rising

Gewoon
Hannibal Rising
2007
21/02/2007
langspeelfilm
120 minuten
thriller

verdeler

B.F.D. B.F.D.

acteur/actrice (14)

Gong Li Gong Li →  Lady Murasaki
Rhys Ifans Rhys Ifans →  Grutas
Dominic West Dominic West → inspecteur Popil
Gaspard Ulliel → jonge Hannibal
Kevin McKidd →  Kolnas
Richard Brake →  Dortlich
Stephen Walters →  Milko
Ivan Marevich →  Grentz
Charles Maquignon →  Paul de slager
Richard Leaf →  Papa Lecter
Goran Kostic
Ingeborga Dapkunaite
Aaron Thomas
Helena-Lia Tachovska

regisseur (1)

Peter Webber

producent (3)

Martha de Laurentiis
Tarak Ben Ammar
Hannibal Rising

Er zijn films die jaren na hun release nog steeds overeind blijven. Er zijn er die ongemerkt de bioscoop-complexen binnensluipen en na een heel korte periode plaats maken voor het betere werk. De relatie tussen de twee kan geprojecteerd worden naar blockbusters en de sequels en prequels die daar op volgen. Waarom zou een mens/filmmaker/producent/scenarist hard zijn best doen om creatief en/of inventief te zijn als je kunt teren op het succes van de eerste film ? Neem nu Silence of the Lambs. De angstaanjagende manier waarop de freaky en creepy Hannibal Lecter Jodie Foster het psychologisch vuur aan de spreekwoordelijke schenen legde in een gestoord spelletje met Clarice, zoiets blijft hangen. Het masker waarmee de seriemoordenaar in The Silence of the Lambs werd getooid is ook al een beeld dat zonder enige moeite weer voor de geest kan gehaald worden (onvergeeflijk dat men dit even snel en heel 'dunnetjes' overdoet in deze film...). Heel straf allemaal als je weet dat Hannibal 'the cannibal' Lecter pakweg 18 minuten van de ganse film 'screen time' had (!). Tot zover de basis, de blockbuster. 10 jaar later volgden dan Hannibal en Red Dragon en nu is er dus Hannibal Rising waar men de klok voor de gelegenheid even achteruit draait. (Nog) een prequel met andere woorden, een film die zich concentreert op de periode van Hannibal Lecter als kind. Wat heeft zich afgespeeld in de jeugd van Hannibal Lecter die zou kunnen verklaren waarom hij zo'n bloeddorstig monster is geworden ? Welke wreedheden en gruwel gingen vooraf aan The Silence of the Lambs  Dat, beste filmliefhebbers, zou moeten duidelijk worden bij het zien van deze bloederige maar naar onze mening overtollige prequel in het Hannibal-rijtje.

Daarvoor gaan we terug naar Oost-Europa in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsgruwel zorgt ook voor slachtoffers onder de kinderen. Sommigen moeten ouderloos hun leven verder zetten en komen in een weeshuis terecht. Maar ook daar is functioneren binnen de groep moeilijk, zoniet onmogelijk. Hannibal Lecter ziet nog één uitweg : op zoek gaan naar zijn nonkel, het enige overlevende familielid. De brave man leeft in een kasteel (Lecter Castle, krijg je al kippevel ?)  correctie : leefde want Hannibal komt via de Japanse weduwe Lady Murasaki (alweer een knappe Gong Li) te weten dat ook nonkel Lecter naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken.

Hannibal Rising

Na enige tijd slaagt Mevrouw Murasaki erin om weer een (zinnig) woord uit de mond van Hannibal te krijgen want na het trauma dat die als kind had opgelopen was spreken onmogelijk geworden. Zijn interesse in de bouw (én het ontleden voor medische doeleinden) van het menselijk lichaam zorgt ervoor dat Hannibal Lecter enige legale praktijk-ervaring kan opdoen voor hij zijn eerste slachtoffer maakt als illegale voorbereiding op zijn belangrijkste missie : wraak nemen op de oorlogsmisdadigers die verantwoordelijk waren voor de dood van ondermeer zijn zusje.

Het Hannibal verhaal begon al in 1986 toen Michael Mann Manhunter maakte, gebaseerd op de roman Red Dragon van de Amerikaanse auteur Thomas Harris, een boek dat al in 1981 werd uitgebracht. Het is verrassend dat Dino en Martha de Laurentiis diezelfde Thomas Harris konden overhalen om zowel het scenario van deze film als het boek zelf te gaan schrijven. Peter Webber (Girl With a Pearl Earring) stond bovenaan het lijstje van de producenten om de film te gaan regisseren. De mogelijkheid om een verhaal vooral visueel te brengen bleek bij het maken van hun keuze Webber's belangrijkste troef.

Hannibal Rising

Gaspard Ulliel vertolkt de rol van Hannibal Lecter, ook al iemand die door producent Dino de Laurentiis werd aangebracht. Die kende Ulliel al van A Very Long Engagement en was er na een screentest in Parijs van overtuigd dat de acteur de gepaste uitstraling, look en intensiteit had voor de rol. Vast staat dat Ulliel in Hannibal Rising een gestoorde indruk maakt, iets wat cruciaal is als je (de rol van) Anthony Hopkins in zijn kinderjaren wilt vertolken natuurlijk. Maar de ontspoorde geest van de jonge Hannibal Lecter is verre van voldoende om een vergelijking mogelijk te maken met het personage dat Hopkins in The Silence of the Lambs neerzette, laat daar vooral geen twijfel over bestaan.
Het zijn de bloederige scènes en de wrede manier van afrekenen die voor de gruwel moeten zorgen in Hannibal Rising, daar waar in Lambs de présence van de psychopaat en de interactie met zijn omgeving waren die zo'n sterke indruk maakten. Maar gruwel alleen volstaat natuurlijk niet om een goede film te maken.  Een verdere vergelijking tussen Hannibal Rising en Silence of the Lambs is volstrekt overbodig, net als deze film.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
09-02-2007 Plaats 2 $ 13.051.650
16-02-2007 Plaats 7 $ 5.418.106


Synopsis

Het verhaal van de jonge Hannibal Lecter begint in een middeleeuws kasteel in Litouwen dat gebouwd is door Hannibal the Grim, een voorvader van Lecter. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog wordt Hannibals gehele familie uitgemoord. De jonge Hannibal weet te ontsnappen uit het Sovjetrijk en vlucht naar Frankrijk. Samen met hem vlucht ook de weduwe van zijn oom, de mysterieuze maar beeldschone Lady Murasaki Shikibu (Gong Li). Haar vriendschap en wijsheid helpen de jonge Hannibal zijn traumatische oorlogsherinneringen te verwerken. Hierdoor vindt Hannibal de kracht om op zoek te gaan naar de gevluchte kannibalen die zijn leven destijds voor altijd veranderden en ontdekt hij zijn ware aard.