Halloween Kills

Slecht
Halloween Kills
2020
20/10/2021
langspeelfilm
105 minuten
horror
thriller
drama

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (6)

Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis → Laurie Strode
Judy Greer Judy Greer → Karen
Anthony Michael Hall Anthony Michael Hall
Will Patton Will Patton
Thomas Mann Thomas Mann
Andi Matichak → Allyson

regisseur (1)

David Gordon Green David Gordon Green

producent (3)

Jason Blum Jason Blum
Bill Block Bill Block
Malek Akkad

uitvoerend producent (5)

Jamie Lee Curtis Jamie Lee Curtis
Danny McBride Danny McBride
David Gordon Green David Gordon Green
Ryan Freimann

scenarist (3)

Danny McBride Danny McBride
David Gordon Green David Gordon Green
Scott Teems
Halloween Kills

Mooi hoor, toen David Gordon Green in 2018 een sequel op/eerbetoon aan John Carpenters niet kapot te krijgen horrorklassieker Halloween uit 1978 trompetterde. Zeker omdat de tot dan tien titels tellende franchise hoofdzakelijk kwalitatieve en repetitieve flops had opgeleverd. Zelfs de terugkeer van scream queen Jamie Lee Curtis in 1998 in Halloween H20 had de meubels niet kunnen redden.

Om de fans helemaal tussen de tenen druipend kwijl te bezorgen liet Green ook optekenen dat zijn film een directe sequel zou zijn op Carpenters origineel. De rest van de mythevorming mocht bij het grof vuil. En dan kondigde hij ook nog eens de terugkeer van Carpenter als componist aan, en strooide hij met heel wat directe knipogen naar de 78-versie: van het hernemen van de begingeneriek tot subtiele visuele en auditieve cameo’s toe. Mooi hoor. Tenminste, dat kon het zijn geweest.

Halloween Kills

De anticipatie bleek uiteindelijk beter te zijn dan de film zelf die iets te zichtbaar zocht naar een toonvaste verderzetting van de saga. Een beetje een storm in een glas water, die Halloween 2018. Maar achteraf gezien een meesterwerk in vergelijking met dit directe vervolg Halloween Kills. Een film waarvan Green opnieuw liet optekenen dat hij gravitas zou toevoegen aan Carpenters originele versie.

Boelkak, die bewering. Zelfs al kreeg Green naast de soundtrack opnieuw de zegen cadeau van Carpenter, Halloween Kills is van begin tot eind doffe ellende. Curtis doet nauwelijks mee en het scenario houdt geen steek. Michael Myers is nog steeds op moordtocht in Haddonfield - de vlammen in de climax drie jaar eerder konden hem dus niet stoppen. Du-huh. Een assertieve Tommy Doyle - de jongen waar Curtis op babysitte in 1978 - leidt samen met Lindsey - het meisje waar Curtis op babysitte in 1978 - en Marion Chambers - Loomis’ voormalige assistente - een posse om voor eens en altijd komaf te maken met de William Shatner-maskerstreken van den Michael. Geinig is dat Kyle Richards en Nancy Stephens hun rollen uit 1978 zelf mogen herhalen, voor Tommy gaan de acteerhonneurs dan weer naar Anthony Michael Hall - mijn god, wat is die mens veranderd sinds zijn teenpic-capriolen uit de jaren tachtig. Het leven … het glijdt voort. Dit in tegenstelling tot de Halloween-franchise die gracieusloos stompt en gromt.

Halloween Kills

Wat nog het meest ergert is dat Green vanuit zijn eerbetoonmobiel de bal volledig misslaat. In 1978 viel er in Halloween geen enkele spat bloed te bespeuren omdat Carpenter zich een meester toonde in een subtiele mise-en-scène en het bespelen van de verbeeldingskracht van de kijker. Green toont alle moorden in grafische details, en zit daarmee dichter bij de aanpak van Jason Voorhees. Ook het groot aantal wegwerppersonages dat hier het loodje legt scheidt eerder een Friday The 13th-geur af. Dit een liefdesverklaring noemen aan Halloween is dan ook van de pot gerukt. Fijne fanbasedetails links en rechts dat wel, maar een steekhoudende of überhaupt boeiende film is dit niet. Zelfs Michael Myers schijnt niet echt meer te weten wat zijn modus operandi is. Boerenbedrog dus deze film die dan ook nog eens twijfelt aan het intellect van zijn doelpubliek. Of komt er misschien redemptie met het voor 2022 aangekondigde Halloween Ends? Geen direct vervolg ditmaal, maar een film die zich zo’n vier jaar na 2018 zou afspelen en - jawel hoor - ook de corona-epidemie in de verhaallijn zou verwerken. Diepe zucht. Aan Green en co om te bewijzen dat die ongerechtvaardigd was. Hoop doet leven. Proest.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
15-10-2021 Plaats 1 $ 49.404.980
22-10-2021 Plaats 2 $ 14.450.215
29-10-2021 Plaats 2 $ 8.743.355
05-11-2021 Plaats 7 $ 2.234.460


Synopsis

De de Halloweennacht waarin Michael Myers terugkeerde is nog niet voorbij. Minuten nadat Laurie Strode, haar dochter Karen en kleindochter Allyson het gemaskerde monster Michael Myers opgesloten en brandend in Laurie's kelder hebben achtergelaten, wordt Laurie met levensbedreigende verwondingen met spoed naar het ziekenhuis gebracht, in de overtuiging dat ze eindelijk haar levenslange kwelgeest heeft gedood.
Maar wanneer Michael erin slaagt zichzelf te bevrijden uit Laurie's val, wordt zijn rituele slachtpartij hervat. Terwijl Laurie vecht tegen haar pijn en zich voorbereidt om haar te verdedigen tegen hem, inspireert ze heel Haddonfield om in opstand te komen tegen hun onstuitbare monster. De Strode vrouwen sluiten zich aan bij een groep andere overlevenden van Michael's eerste ravage die besluiten het heft in eigen handen te nemen. Ze vormen een burgerwacht die erop uit trekt om Michael voor eens en altijd op te jagen. Het kwaad sterft vanavond.