Gosford Park (dvd)

Goed
Gosford Park (DVD)
2001
dvd
137 minuten
16:09

acteur/actrice (24)

Maggie Smith Maggie Smith → Constance, gravin van Trentham
Stephen Fry Stephen Fry →  Inspecteur Thompson
Michael Gambon Michael Gambon → Sir William McCordle
Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas → Lady Sylvia McCordle
Charles Dance Charles Dance → Raymond, Lord Stockbridge
Tom Hollander Tom Hollander → luitenant-commandant Anthony Meredith
Jeremy Northam Jeremy Northam → Ivor Novello
Bob Balaban Bob Balaban → Morris Weissman
Alan Bates Alan Bates → Jennings
Helen Mirren Helen Mirren → mevrouw Wilson
Emily Watson Emily Watson → Elsie
Richard E. Grant Richard E. Grant → George
Derek Jacobi Derek Jacobi → Probert
Kelly MacDonald Kelly MacDonald → Mary Maceachran
Clive Owen Clive Owen → Robert Parks
Stephen Fry Stephen Fry → inspecteur Thompson
Eileen Atkins Eileen Atkins → mevrouw Croft
Camilla Rutherford → Isobel McCordle
Geraldine Somerville → Louise, Lady Stockbridge
Natasha Wightman → Lady Lavinia Meredith
Ryan Phillippe → Henry Denton
Claudie Blakley → Mabel Nesbitt
Sophie Thompson → Dorothy
James Wilby → Freddie Nesbitt

regisseur (1)

producent (3)

Bob Balaban Bob Balaban
David Levy

director of photography (1)

Andrew Dunn

uitvoerend producent (4)

Robert Jones Robert Jones
Jane Barclay
Sharon Harel
Hannah Leader

scenarist (1)

Julian Fellowes

beeldmonteur (1)

Tim Squyres

productieontwerper (1)

Stephen Altman

kostuumontwerper (1)

Jenny Beavan

componist (1)

Patrick Doyle

Een groep van schandalig rijke familieleden, vrienden, kennissen en nog meer van dat fraais volk zijn uitgenodigd voor een jachtpartij. De meerderheid van de genodigden is op de uitnodiging van Sir William McCordle ingegaan, omdat ze van de gastheer nog wat meer verlangen dan wat levend wild. In veel van de gevallen is dat harde valuta. Maar William mag je gerust een vrek noemen. Hij is niet vies van enig vrouwelijk schoon, maar durf hem niet op zijn verantwoordelijkheden wijzen. Samen met de gasten arriveert ook hun personeel. Net zoals de bewoners van het huis als het personeel van McCordle, hebben de bezoekers uit de verschillende sociale lagen van de maatschappij elk zo hun eigen geheimpjes.

Af en toe heb je zo van die films waarvan het moeilijk is om nu te zeggen of ze goed of slecht zijn. Gosford Park is er zo eentje. Na het bekijken ervan lijkt het hele gedoe een maat voor niets. Fans van whodunits, moordmysteries, in de stijl van Hercule Poirot en Agatha Christie zullen teleurgesteld zijn. Stephen Fry (Wilde) is de inspecteur wiens little grey cells niet erg talrijk aanwezig zijn. De dood van één van de personages staat helemaal niet centraal, laat staan dat het de drijfveer zou zijn. Je moet zo een dikke 80 minuten wachten tot er eindelijk iemand de geest geeft! De moord is dus iets bijkomstig, iets triviaal, iets dat nu eenmaal gebeurt en daarmee is de kous af. Maar wie even de tijd neemt zal zien dat naast de oppervlakkige benadering er toch een rijkelijk aantal intriges doorheen elkaar verwezen is, sub-verhalen die met elkaar verbonden zijn. En dan zie je ook dat dit weer een typisch Robert Altman film is.

De prent wijkt ook nog op een andere manier af van het conventionele doordat de gebeurtenissen worden verteld vanuit het standpunt van het personeel. De problemen en het gekibbel van de 'upstairs'-bewonderaars, de rijken, wordt uit de doeken gedaan door de leden van de downstairs, het personeel. Telkens wanneer iemand van de upstairs in beeld komt, gebeurt dat in aanwezigheid van een personeelslid. Er zijn zoveel personages, zo'n dikke 35, en elk van hen heeft iets te vertellen. Altman zegt steeds tegen zijn acteurs dat iedereen de hoofdrol vertolkt in zijn films. Alles draait rond de persoon die op dat ogenblik in beeld is. Misschien is dat de reden dat heel veel acteurs met Altman willen samenwerken.

Robert Altman is een regisseur die weet dat hij een aparte stijl hanteert. Een scène is goed wanneer het goed is gespeeld. Van zijn cast verlangt hij iets te zien wat hij nog nooit heeft gezien, en kan hij dus nooit uitleggen wat hij wil, omdat hij het nog niet heeft gezien. Denk daar maar eens over na! Hij volgt ook zelden woord voor woord het script zoals het is geschreven. Na een scène checkt hij bij de scriptgirl of alle relevante informatie zoals in het scenario staat neergeschreven in de scène zit of niet. Ook geeft hij toe dat al zijn films vijf tot zes hoogtepunten bevatten. Onbedoelde hoogtepunten die door toeval, inspiratie of gewoon door het moment zijn ontstaan. Zo zie je maar dat zelfkennis het begin is van alle wijsheid.

Didier Van Hoorebeke
Extra informatie

Extra's

  • Audio commentaar regisseur
  • Making of Gosford Park (20')
  • Authenticity (8')
  • 16 deleted scenes (20')
  • Q&A session met regisseur, scenarist en enkele acteurs (25')
  • Interview Maggie Smith (11' 30)
  • Filmografie
  • Trailer