Encino Man - California Man

Gewoon
Encino Man - California Man
1992
27/08/1992
langspeelfilm
89 minuten
komedie

acteur/actrice (15)

Sean Astin Sean Astin → Dave Morgan
Richard Masur Richard Masur → mijnheer Morgan
Pauly Shore → Stoney Brown
Megan Ward → Roby Sweeney
Robin Tunney → Ella
Michael DeLuise → Matt
Patrick Van Horn → Phil
Dalton James → Will
Rick Ducommun → mijnheer Brush
Mariette Hartley → mevrouw Morgan
Gerry Bednob → Kashmir
Erick Avari → Raji
Ellen Blain
Esther Scott

regisseur (1)

Les Mayfield

producent (1)

George Zaloom

Ik heb geen flauw idee wat u zou doen indien er, hetzij in uw achtertuintje, hetzij in een doorroeste koffer op uw zolder, een holbewoner uit lang vervlogen tijden zou opduiken.  Eerlijk gezegd interesseren die plannen me maar bitter weinig, om niet te zeggen helemaal niets, maar een betere openingszin heb niet zo direct gevonden, vandaar...

Persoonlijk weet ik ook niet precies wat ik zou aanvangen met een dergelijke dwaze speling van moeder natuur, doch waarschijnlijk zou het oertijd-wezen als eindejaarssuprise eindigen, en (uiteraard voorzien van de nodige rollen ondoorschijnend, vochtwerend inpakpapier) dienst doen ter vervanging van de klassieke plastic honde drol of de nog afgezaagdere aantrekkelijke feestchocolaatjes waarvan de binnenkant met mosterd is ingesmeerd.

Maar omdat het redelijke idioot klinkt om op de 75e kebgtegraad van de zomer reeds vooruit te blikken naar de cadeautjesmaand, hou je met dit inleidend gezwets dan ook maar beter geen rekening. Als je echt wil weten wat de opties zijn voor een Neandertaler als je hem dan toch niet wil bewaren, dan kan de 'California Man'-handleiding van George Zaloom, Shawn Schepps (scenaristen) en Les Mayfield (regie) je misschien wat wijzer maken.

In hun verhaaltje vinden twee Califronische highschoolkids Dave en Stoney (Sean Astin en Pauly Shore), deze laatste is een VJ op de Amerikaanse MTV) een dergelijk specimen, ingevroren in een gigantische ijsklomp.  Eens ontdooit blijkt het ding, in een vlaag van geestelijke verlichting Link gedoopt, zich perfect thuis te voelen in de hippe jaren 90.  Na een ontluisbeurt en voorzien van korte broek, skateboard, zonnebril en een infantiele blik begint hij aan zijn veroveringstocht van het stadje Encino in het algemeenen van de vrouwelijke bevolking daarvan in het bijzonder.

Waar dit alles moet naar leiden is niet duidelijk, vandaar dat Mayfield & co. de film dan maar abrupt afbreken wanneer de inspiratie is opgedroogd.  Echt verrassen doet het eindresultaat bijgevolg zeker niet, maar in het genre 'verdraagbare nonsens' valt California Man best mee.  Er kan al eens onbeschaamd luidop gelachen worden, en de eigentijdse soundtrack waarop o.a. Queen en Right Said Fred verenigd staan loodst de prent door zijn zwakkere momenten heen.  Kortom, California Man is al bij al minder idioot dan ik dacht na het zien van de trailer, an daar ben ik (in dit geval) al dik tevreden mee.  Wat niet zal kunnen gezegd worden van de hopen mosterdchocola die ik binnen een paar maanden (bij gebrek aan beter) andermaal zal te slikken krijgen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
22-05-1992 Plaats 4 $ 9.866.120
29-05-1992 Plaats 5 $ 6.414.195
05-06-1992 Plaats 5 $ 4.118.282
12-06-1992 Plaats 6 $ 2.877.104
19-06-1992 Plaats 7 $ 1.616.233
26-06-1992 Plaats 9 $ 1.084.273


Synopsis

Het steentijdperk ontmoet het rocktijdperk wanneer Dave Morgan (Sean Astin) en zijn beste vriend Stoney (Paul Shore) terwijl ze een zwembad aan het graven zijn een bevroren holbewoner (Brendan Fraser) ontdekken in hun tuin.
Ze zijn er ten stelligste van overtuigd dat ze met deze ontdekking de wereld zullen veroveren, rijk zullen worden en sukses zullen oogsten bij de meisjes.
Niets is minder waar ! Wanneer Link uit zijn bevroeren toestand ontwaakt ontpopt deze zich in een minimu van tijd tot het idool van gans de stad Encino. Dit zal het leven van Dave en Stoney dramatisch veranderen.