District 9 (Blu-ray)

Goed
District 9 (DVD)
2009
18/02/2010
Blu-ray
111 minuten
sciencefiction
16:09

acteur/actrice (4)

Sharlto Copley → Wikus van der Merwe
David James → Koobus
Vanessa Haywood → Tania
Jason Cope → Christopher Johnson

regisseur (1)

Neill Blomkamp

producent (2)

Peter Jackson Peter Jackson
Carolynne Cunningham
District 9

Of er leven is buiten wat op Moeder Aarde rondloopt of rondvliegt krijgt op een dag een wel concreet antwoord. Een gi-gan-tisch ruimteschip heeft post gevat boven Johannesburg (nee, niet New York of een andere wereldstad), maar vreemd genoeg houdt het daar eigenlijk mee op. Er wordt geen massale aanval ingezet op de wereld (gelukkig maar), het ding hangt er gewoon. Onbeweeglijk.
Na enige tijd wordt beslist om zelf tot de actie over te gaan en er wordt een gat gemaakt in het schip. Men treft er binnen een niet onaardige hoeveelheid aliens aan die op vlak van beschrijving min of meer beantwoorden aan wat een mens in gedachten heeft wanneer gedacht wordt aan buitenaardse bezoekers. Groenbruine, rechtop lopende creaturen die een soort poten hebben met aan elk uiteinde een soort kreeftenschaar en vergeet vooral de beweeglijke slurfjes - tentakels - niet die uit de kop komen van deze bezoekers. Niemand denkt dat men hiermee de doos van Pandora heeft geopend en de 'garnalen' zoals ze worden genoemd, krijgen een onderkomen op aardse bodem in iets wat al snel bekend raakt als 'District 9'.

Maar die dingen vermenigvuldigen zich en blijken ook in het bezit te zijn van illegale wapens die, vreemd genoeg, enkel kunnen afgevuurd worden door de soortgenoten die ze van weet ik veel waar meebrachten naar hier. District 9 wordt bewaakt door het leger - je weet maar nooit welke gevaren deze veemdelingen wel met zich meebrachten - maar er zijn ook Aardbewoners die zich integreren in de vreemde wereld van de 'garnalen'. Tot de tanden gewapende Nigeriaanse bendes bijvoorbeeld die een handeltje drijven binnen District 9 in de dingen die voor de bezoekers vanuit de ruimte belangrijk zijn. Zoals daar is... kattenvoer bijvoorbeeld (!) want al snel blijkt dat dit hun favoriete maaltijd is.

District 9

Maar op een dag wordt beslist tot één van de grootste operaties ooit rond deze wezens, men zal ze massaal overbrengen naar een andere locatie nadat men ze even een 'uitzettingsbevel' betekent. Wikus van de Merwe (wie zeg je ?...) is de man die de leiding heeft over deze missie en vol goede bedoelingen District 9 binnentrekt. Het loopt allemaal niet zo vlot als verwacht en tijdens één van zijn bezoekjes ontploft er een vreemd buisje met een vloeistof in zijn gezicht. Het lijkt allemaal vrij onschuldig maar elke filmminnende Vlaming weet dat dit wel eens iets zou kunnen in gang zetten met verstrekkende gevolgen voor alle aardbewoners...

Liefhebbers van het sci-fi en in tweede orde het horror-genre zullen smullen van deze District 9, veel anderen zullen van oordeel zijn dat het allemaal geen steek houdt. Wij hebben altijd wel wat gehad met science-fiction en dat District 9 een film is die uit een door cineasten minder gebruikt vaatje tapt is het minste wat je van de film kunt zeggen. De rode docu-draad die door de film loopt is natuurlijk niet nieuw maar zorgt voor een aanpak die afwijkt van wat gebruikelijk is. Heel wat mensen komen aan het woord die hun visie geven over wat zich afspeelt of afgespeeld heeft op Aarde. Van wetenschappers over journalisten tot personages die betaald worden voor een functie die begint met de woorden alien relations..... Naarmate de film zich verder ontplooit verminderen deze babbels met docu-uitstraling en wordt je ondergedompeld in een lekkere maar soms ook bloederige mix van soms creepy scènes uit zowel actie- als het science-fiction genre. Bijzonder welkom in dit opzicht is natuurlijk dat deze prent ook weer op Blue Ray te krijgen is. Iedereen weet ondertussen dat dit opslagmedium garant staat voor de best verkrijgbare beeld- en klank-kwaliteit (aaah, die verbluffende DTS-sound...) maar men gaat deze keer nog een stap(je) verder. Zoals aangekondigd in de extra's kan je de film ook (her)bekijken wanneer je je Blue Ray speler met het internet hebt verbonden waardoor je extra informatie over de film te weten komt.

District 9

Wie een Blu-ray speler heeft die nog niet over deze mogelijkheid beschikt zit echter gebeiteld voor flink wat extra's. De film (her)bekijken met audio-commentaar (in dit geval van de regisseur) is een leuke manier om heel wat meer te weten te komen over deze productie, commentaar die in dit geval Nederlands ondertiteld is. In 'Innovation : the acting and improvisation of District 9' maakt de regisseur duidelijk dat hij de man is die de cast niet alleen continu bijstuurde maar hen ook de gelegenheid liet om te improviseren. De cast verkiest deze aanpak boven het simpelweg aframmelen van hun tekst uit het script. In 'Conceptional Design : creating...' wordt iets dieper ingegaan op het creëren van de set. Eigenlijk bestond de basis ervan al van bij de start en het is eigenlijk wel straf dat men op overtuigende wijze op deze locatie een film kon draaien met aliens in een hoofdrol. Maar men heeft het hier ook over de manier waarop het allemaal tot stand kwam. Van tekeningen over 3D-ontwerpen naar een eindproduct dat voor een groot deel in de handen was van... jawel, de WETA-workshop die we nog kennen van The Lord of the Rings films.

Koenraad Adams

Extra's

  • Commentary with Director/co-writer Neil Blomkamp
  • Joburg from above : satellite and schematics of the world of district 9 interactive map
  • Deleted scenes (22) (23' 26)
  • The Alien Agenda : A filmmaker's log (34' 19)
  • Metamorphosis : the transformation of Wikus (9' 52)
  • Innovation : the acting and improvisation of District 9 (12' 51)
  • Conceptional Design : Creating the world of District 9 (13' 16)
  • Alien Generation : the visual effects of District 9 (10' 16)
  • Trailers (4)