Crimson Peak

Middelmatig
Crimson Peak
2015
21/10/2015
langspeelfilm
118 minuten
horror

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (15)

Mia Wasikowska Mia Wasikowska →  Edith Cushing
Tom Hiddleston Tom Hiddleston →  Sir Thomas Sharpe
Charlie Hunnam Charlie Hunnam →  Dr. Alan McMichael
Jessica Chastain Jessica Chastain →  Lucille Sharpe
Doug Jones Doug Jones →  Edith's Moeder Lady Sharpe
Jim Beaver →  Carter Cushing
Burn Gorman →  Holly
Leslie Hope →  Mw. McMichael
Jonathan Hyde →  Ogilvie
Bruce Gray →  Ferguson
Emily Coutts
Alec Stockwell
Brigitte Robinson
Gillian Ferrier
Tamara Hope

regisseur (1)

Guillermo Del Toro Guillermo Del Toro

producent (4)

Thomas Tull Thomas Tull
Guillermo Del Toro Guillermo Del Toro
Jon Jashni
Callum Greene
Crimson Peak

Guillermo Del Toro heeft een grote fanbasis. En zijn naam en faam als ‘cultregisseur’ heeft hij niet gestolen. Echt veel succes heeft hij met die status dusver eigenaardig genoeg niet gescoord. Schijnbaar niemand wil investeren in een derde film uit de Hellboy-reeks, en de sequel op Pacific Rim is uitgesteld omdat de Amerikaanse opbrengst daarvan twee jaar terug teleurstelde. Ook Crimson Peak faalt cijfermatig. In Amerika flopte deze gotische horrorfabel aan de kassa, en de kans dat de rest van de wereld eveneens niet warm gaat lopen, is vrij groot. Del Toro heeft met de televisiereeks The Strain – gebaseerd op een roman die hij samen met Chuck Hogan schreef – eigenlijk meer succes dan met zijn huidige bioscoopoutput. Gelukkig dat Del Toro genoeg productionele invloed heeft in Hollywood, wat het voor ontevreden studio’s moeilijker maakt om hem zomaar aan de kant te schuiven. Del Toro mag dan wel aan een hoogst onevenwichtige carrière aan het timmeren zijn, vast staat dat elke film van de goedgeluimde Mexicaan interessant genoeg is om hem minstens een keer te bekijken. En dat is – flop of niet – bij Crimson Peak niet anders.

Crimson Peak is een van de vele projecten die al een tijdje bij Del Toro op de plank lag. Hij schreef het originele scenario vlak na de release van Pan’s Labyrinth in 2006. Hij kon het project slijten aan Universal, maar uiteindelijk gaf hij de voorkeur aan Hellboy II: The Golden Army. Del Toro dacht er nadien over na om Crimson Peak enkel te produceren en het door iemand anders te laten regisseren. Het project bleek hem echter te genegen om het zomaar uit handen te geven. Wat verklaart waarom het script niet werd verfilmd terwijl Del Toro zich vastbeet in de The Hobbit-trilogie, al zou hij die films uiteindelijk niet regisseren. Na Pacific Rim kreeg Del Toro van de producenten daarvan de kans om voor hen nog een film te regisseren. Del Toro liet hen de keuze tussen Crimson Peak en At the Mountains of Madness, een westernadaptatie van Alexandre Dumas’ The Count of Monte Cristo. De keuze viel op Crimson Peak.

Crimson Peak

Del Toro ziet Crimson Peak als een hommage aan klassieke gotische liefdes- en horrorverhalen. Met invloeden die gaan van Rebecca over The Haunting tot The Innocents. Ook Stanley Kubricks The Shining wordt als een groot voorbeeld aangehaald. Het scenario is neergepoot aan het begin van de twintigste eeuw. De schrijfster Edith Cushing (Mia Wasikowska, in een rol die oorspronkelijk door Emma Stone zou worden vertolkt) probeert een carrière uit te bouwen als schrijfster van spookverhalen. Een roeping die er kwam door een ontmoeting die ze als kind had met de geest van haar overleden moeder. Haar vader Carter is een rijke magnaat die wordt benaderd door Thomas Sharpe (Tom Hiddleston, die als vervanger werd gekozen nadat Benedict Cumberbatch forfait gaf). Die zoekt een investeerder die zijn machine om naar klei te graven wil financieren. Carter moet niets weten van de gladde Thomas en stuurt hem wandelen. Niet geheel naar de zin van Edith, die verliefd op hem is geworden. Na de moord op Carter Cushing huwen Edith en Thomas en verhuizen ze naar het Britse landgoed Allerdale Hall waar Thomas woont met zijn zus Lucille (Jessica Chastain). En waar Edith opnieuw geesten begint te zien. En een gruwelijk geheim ontdekt dat haar eigen leven in gevaar brengt.

Crimson Peak

Echt verrassen doet Crimson Peak niet. Het scenario is grotendeels voorspelbaar, en mist een echt momentum. De spookverschijningen hebben te lijden onder hun duidelijke CGI-conceptie, en Del Toro had beter een kwartier uit de film gehaald om het allemaal compacter en snediger te krijgen. Blijft over: het overdadige production design en de solide vertolkingen van Wasikowska, Hiddleston en Chastain. Al gaat Chastain dit maal ei zo na de camptoer op. Wat dan weer niet goed is voor het dramatische aspect dat Del Toro wil benadrukken.

Het is een beetje jammer dat Del Toro zich de kaas van het brood liet halen door de Paranormal Activities en Insidiousen van deze wereld, maar het is helaas zo. Del Toro levert met Crimson Peak een film af die eerder de naar melancholie snakkende cinefiel zal weten te bekoren dan de hedendaagse (jonge) horrorfan.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
16-10-2015 Plaats 4 $ 13.143.310
23-10-2015 Plaats 8 $ 5.666.525
30-10-2015 Plaats 9 $ 3.104.640


Synopsis

Wanneer haar hart is gestolen door een verleidelijke vreemdeling, wordt een jonge vrouw meegevoerd naar een huis op een berg van bloedrode klei. Het is een plek gevuld met geheimen die haar voor altijd zullen achtervolgen. Tussen begeerte en duisternis, tussen mysterie en waanzin, ligt de waarheid achter Crimson Peak.