Copshop

Middelmatig
Copshop
2020
20/10/2021
langspeelfilm
107 minuten
thriller
actie

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (4)

Gerard Butler Gerard Butler
Frank Grillo Frank Grillo
Alexis Louder
Toby Huss

regisseur (1)

Joe Carnahan

producent (2)

Mark Williams
Eric L. Gold

scenarist (2)

Kurt McLeod
Joe Carnahan
Copshop

In het kort en recht naar het punt: regisseur Joe Carnahan laat al van de eerste beelden en klanken zien en horen waar hij met Copshop naar toe wil. Naar de urbane geweldjungles van de politiefilms uit de jaren zeventig om precies te zijn.

Die Lalo Schifrin-deun die te horen is aan het begin? Komt van de soundtrack van Magnum Force. En ook John Carpenters Assault On Precinct 13 loert om de hoek met de setting van een bijna verlaten politiekantoor dat het decor vormt voor een aanval door criminelen. Geen jeugdbendes hier weliswaar, maar een maffiahuurmoordenaar die komt aankloppen – met als opdracht de reeds in de cel zittende collega (Gerard Butler) en een FBI-informant (Frank Grillo) een kogelbegrafenis te schenken. Rots in de branding om dat te (proberen) voorkomen: potente agente Alexis Louder die als speelbal gevangen zit tussen Butler en Grillo.

Copshop

Copshop valt niet onmiddellijk in de juiste plooien: het macho en macha-spierengerol zit aanvankelijk nog wat verstrikt in een plot die pas gaandeweg op stoom komt. Maar ergens halverwege – als er op het speelveld plaats wordt gemaakt voor de door Toby Huss vertolkte mesjogge mafkees die wel heel trots is op zijn huurmoordenaarsvisitekaartje – vindt Copshop de juiste groef. Wat het jammer maakt dat de finale ontwikkelingen alsnog een trapje lager komen te staan dan dit solide middenstuk.

Maar dat is meer muggengezift dan kritiek: Copshop is een voor Carnahans doen vrij beheerste en helder vertelde actiefilm die niet vervalt in nodeloos gehakketak dat van titels als Smokin Aces’ en The A-Team nauwelijks uit te zitten prullaria maakte. Aardig vertier zowaar dat mits een iets strakkere kalibratie de punks in het publiek nog meer lucky kon hebben gemaakt.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
17-09-2021 Plaats 6 $ 2.315.638
24-09-2021 Plaats 8 $ 1.265.439


Synopsis

Het politiebureau van een klein dorp wordt het middelpunt van een bloederige strijd tussen een professionele huurmoordenaar, een jonge ambitieuze agente en een criminele oplichter, die veiligheid zoekt achter de tralies.