Bohemian Rhapsody

Zeer goed
Bohemian Rhapsody
2018
31/10/2018
langspeelfilm
129 minuten
biografie
drama
muziek

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (10)

Tom Hollander Tom Hollander →  Paul Prenter
Mike Myers Mike Myers →  Ray Foster
Rami Malek →  Freddie Mercury
Lucy Boynton →  Mary Austin
Gwilym Lee →  Brian May
Ben Hardy →  Roger Taylor
Joe Mazzello →  John Deacon
Aidan Gillen →  John Reid
Allen Leech →  Paul Prenter
Aaron McCusker →  Jim Hutton

regisseur (1)

Bryan Singer Bryan Singer

producent (2)

Graham King
Jim Beach

director of photography (1)

Newton Thomas Sigel

scenarist (1)

Anthony McFarten

beeldmonteur (1)

John Ottman

productieontwerper (1)

Aaron Haye

kostuumontwerper (1)

Julian Day
Bohemian Rhapsody

Het korte, maar krachtige leven van de in 1991 op 45-jarige leeftijd aan aids bezweken flamboyante Farrokh Bulsara/Freddie Mercury leent zich uitstekend voor een visueel uitdagende verfilming. Als frontman van Queen is hij zevenentwintig jaar na zijn dood nog altijd een muzikale legende, en dat zal hij ook nog zijn op het moment dat de laatste kakkerlak het aardse betonrotlicht uitdoet. Dat twee leden van Queen nog steeds optreden met een andere frontzanger en dat het beheer van de Queen Estate elk jaar wel een archiefopname of nieuwe best of-verzameling uitbrengt, houdt het vuur natuurlijk laaiend. Maar zelfs zonder dat nieuwe vuur zou Mercury nog steeds een kwikzilveren legende zijn. En terecht: samen met de andere bandleden maakte hij in de jaren zeventig revolutionaire progrock en ook de rocksound van de jaren tachtig werd voor een groot deel mee door hen gekneed met ettelijke geschiedschrijvende elpees en instant klassieke anthems.

Dat de film over Mercury en Queen braaf en toegankelijk is geworden en visueel weinig risico’s neemt, zorgt ervoor dat de ontvangst van “Bohemian Rhapsody”  niet unaniem extravagant is. Met negatieve consensussen van een gemiste kans tot eenheidsworst als resultaat. Al is het eigenlijk de logica zelf dat een geautoriseerde film over Mercury zich op een groot publiek wil focussen en vooral geen fans tegen de borst wil stoten met experimentele handcamerashots van een bezwete Mercury die met zeven mannen tegelijkertijd de fandango doet. Want daar was hij niet vies van, de rakker.

Bohemian Rhapsody

Brian May, Roger Taylor en Queen-manager Jim Beach waren nauw betrokken bij de productie, en dat zou alvast de reden zijn dat Sacha Baron Cohen tijdens de preproductie huiswaarts werd gestuurd wegens creatieve meningsverschillen. Cohen zou het volgens de wandelgangenspionnen wel stouter hebben gewild. Cohen heeft inderdaad genoeg Mercury-uiterlijkheden om te kunnen deelnemen aan een dubbelgangerswedstrijd, maar die heeft vervanger Rami Malek ook. Hij maakt zich Mercury’s manierismen op een vaak verbluffende manier eigen: zowel de klankkleur als bewegingen op het podium benaderen “killer Queen” perfectie.

Het verhaal van Mercury en Queen kent filmisch een fragmentarisch karakter, maar dat is nu eenmaal de aard van het biografiebeestje. Als maker moet je keuzes maken, tijdskaarten gebruiken en de meest interessante en relevante zaken uitlichten en eventueel zelfs wat manipuleren. In die optiek zijn de keuzes van scenarist Anthony McCarten – die veel mosterd haalde uit een in 2011 verschenen biografie en uit gesprekken met May, Deacon en anderen die Mercury persoonlijk kenden – begrijpelijk. Clichés vermijden doet hij niet altijd (de scènes bij Freddies ouders thuis zijn net een tikkel te soaperig), maar narratief brengt hij een boeiend verhaal. Mercury’s innerlijke demonen – die tekstueel steevast doorsijpelden in de teksten die hij schreef – worden secuur (zij het ratingvriendelijk) gevat, de dynamiek met de andere groepsleden levert eveneens mooi kijkvoer op en de scènes waarin we zien hoe “Bohemian Rhapsody” (en andere hits) zich materialiseren swingen als een schwing.

Bohemian Rhapsody

Tegenargumenteren dat “Bohemian Rhapsody” er enkel maar is voor de überfans van Queen, kan. En mag. Maar feit is dat deze Queenfilm met passie en verve is gemaakt. Malek alleen al zorgt er met zijn centrale vertolking voor dat zowat alle tegenkantingen met een welgemikte darlings  plaagstoot van tafel worden geveegd. Dat de strubbelingen op de set – regisseur Bryan Singer werd een zestal weken voor het eind van de opnames vervangen door Dexter Fletcher – geen invloed hebben op de flow van het eindproduct zegt veel over het professionalisme van de productieploeg.

En over professionalisme gesproken … vooraleer je tijdens de eindgeneriek kan genieten van “Don’t Stop Me Now” en “The Show Must Go On” krijg je een twintig minuten durende reconstructie te zien van het integrale Live Aid concert van 13 juli 1985. Een geniale vondst en a kind of magic: kijk daarna op YouTube naar de echte beelden en je zal zien dat zowat alle details (inclusief bier- en Pepsibekers op de piano) minutieus kloppen. Een fabuleuze hartkleppulserende finale van een fijne figaro magnifico film. 

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
02-11-2018 Plaats 1 $ 51.061.119
09-11-2018 Plaats 2 $ 31.201.568
16-11-2018 Plaats 3 $ 16.042.965
23-11-2018 Plaats 5 $ 14.001.156
30-11-2018 Plaats 5 $ 8.008.587
07-12-2018 Plaats 5 $ 6.141.666
14-12-2018 Plaats 7 $ 4.314.179


Synopsis

Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt zowel de razendsnelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Ze bereiken ongekende hoogtes, maar in een onverwachte wending, keert Freddie, ingegeven door donkere invloeden, Queen de rug toe op weg naar zijn solocarrière. Zonder Queen valt het Freddie zwaar, maar hij slaagt erin om zijn bandleden terug samen te krijgen vlak voor Live Aid. Net geconfronteerd met een aids-diagnose leidt Mercury de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek. Queens nalatenschap blijft tot op de dag van vandaag een inspiratie voor buitenbeentjes, dromers en muziekliefhebbers over heel de wereld.