Argylle

Gewoon
Argylle poster
2023
31/01/2024
langspeelfilm
138 minuten
actie
thriller
komedie

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (12)

Bryce Dallas Howard Bryce Dallas Howard → Elly Conway
Sam Rockwell Sam Rockwell → Aiden
John Cena John Cena → Wyatt
Bryan Cranston Bryan Cranston → Ritter
Catherine O'Hara Catherine O'Hara → Ruth
Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson → Alfred Solomon
Richard E. Grant Richard E. Grant → Fowler
Henry Cavill → Argylle
Dua Lipa → Legrange
Ariana Debose → Keira
Sofia Boutella → Saba Al-Badr
Chip → Alfie

regisseur (1)

Matthew Vaughn Matthew Vaughn

producent (4)

Matthew Vaughn Matthew Vaughn
Adam Bohling
Jason Fuchs
David Reid

uitvoerend producent (4)

Adam Fishbach
Zygi Kamasa
Carlos Peres
Claudia Vaughn

scenarist (1)

Jason Fuchs

componist (1)

Lorne Balfe
Argylle

Vonk. Vonk. Vonk. Verdoeme. Vonk. Vonk. Ziehier Matthew Vaughn die een nieuwe franchise probeert op te starten met Argylle. Of hij dat nu deed met twee keien, vier droge twijgen of een aansteker … het resultaat brengt geen vuur. Of toch betrekkelijk weinig.

Vaughn heeft nochtans een fiks aantal geslaagde brokken overkill entertainment in de portfolio zitten, maar ditmaal valt het allemaal toch flink tegen. Het voelt, ruikt en speelt als een ongeïnspireerde variante op zijn eigen Kingsman-universum. En Vaughn is zelfs van plan om dat universum aan dit nieuwe te linken. Wat hij tijdens de eindgeneriek al even warrig komt duiden. Want ja, universums die zichzelf vastrijden om dan uiteindelijk doelloos te eindigen … daar zijn er nog niet genoeg van.

Argylle

Gelukkig vallen er naast de kommer en de kwel ook heuglijke zaken te melden. Al is het maar omdat sommige vonken tonen hoe er wel degelijk potentieel zit in Argylle. De plot is een wirwarschakeling die elementen uit Romancing the Stone, The Manchurian Candidate en de James Bond-films met elkaar probeert te verbinden. Centraal staat bestsellerschrijfster Elly Conway (Bryce Dallas Howard) die in haar romans het wilde leven portretteert van spion Argylle (gepersonifieerd door Henry Cavill). Op een onvoorspelbare dag wordt ze benaderd door een weirdo (Sam Rockwell) op een trein die een echte spion blijkt te zijn, en meteen haar leven redt door een dozijn slechteriken naar de haaien te knallen en te knokken. Blijkt dat de verhalen die Conway schrijft hun grond hebben in een echte zaak, en zowel Rockwell als de slechteriken van ‘The Division’ willen haar inschakelen bij de zoektocht naar een USB-stick met daarop … ach, wie kan het wat schelen. Bovendien blijkt dat … een spoilertwist die sommige misschien wel wat kan schelen en daarom opgesloten zit in een verzegelde luchtdichte ‘zoek het zelf maar uit’-weckpot.

Oh ja, dat positieve. Howard en Rockwell zijn mooi gecast in de hoofdrollen. Niet dat ze je hier van je sokken zullen blazen, maar het doet deugd om twee (voor het genre) atypische gezichten op het voorplan te zien van een prent waarin de gelijken van Cavill naar het zijplan worden verwezen. Howard stond weliswaar ook al vooraan in de vuurlinie van de Jurassic World-franchise, maar hier mag en kan ze toch meer doen dan van hot naar her hollen. Waardoor ze aanvankelijk vrij dicht aanschurkt tegen wat Kathleen Turner liet zien in het eerder al aangehaalde Romancing the Stone.

Argylle

De grote boosdoener in Argylle is het script. Vaughn mag dan misschien wel denken dat hij een slimme en/of verrassende film aan het maken is … helaas gatenkaas. Daarvoor moest hij toch wat meer hebben gedaan dan wat te roeren in een hoop actie- en spionnenclichés zonder er daadwerkelijk iets interessants mee aan te vangen. Vaughn toont opnieuw niet vies te zijn van wild gechoreografeerde actiescènes, maar zelfs die zijn deze keer vervelend. Slow motion CGI-bewegingen … die kruik is inmiddels gebarsten en wordt hier niet gelijmd.

Hier en daar een vonk dus in een prent waar je het niet warm zal van krijgen. Al is de spionagepoes – vertolkt door Vaughns eigen kat – wel geestig. En ook de wumba rumba-soundtrack zorgt voor een paar smikkelgniffels. De titelsong Electric Energy – hallo daar, Boy George – blijkt uiteindelijk beter dan de film zelf. En sleept ook minder lang aan.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
02-02-2024 Plaats 1 $ 17.473.540
09-02-2024 Plaats 1 $ 6.249.360
16-02-2024 Plaats 3 $ 4.887.335
23-02-2024 Plaats 6 $ 2.739.300
01-03-2024 Plaats 9 $ 1.384.565


Synopsis

Elly Conway is de teruggetrokken auteur van een serie succesvolle spionageromans, die ’s avonds het liefst lekker thuis op de bank zit met haar laptop en haar kat Alfie. Maar als de fictieve plots van Elly’s boeken – over geheim agent Argylle en zijn missie om een wereldwijd spionagenetwerk te ontmantelen – steeds meer gaan lijken op de geheime activiteiten van een echte spionagedienst, is het afgelopen met die rustige avondjes thuis. Samen met Aiden, een spion met een kattenallergie, racet Elly (met Alfie in haar rugzak) de wereld over om de moordenaars een stap voor te blijven als de grens tussen haar fictieve en echte wereld begint te vervagen.