All The Invisible Children

Goed
All The Invisible Children
2007
28/02/2007
langspeelfilm
116 minuten
drama

verdeler

ABC ABC

acteur/actrice (15)

David Thewlis David Thewlis →  Jonathan
Kelly MacDonald Kelly MacDonald →  Jonathans vrouw
Jack Thompson Jack Thompson →  James
Adama Bila →  Tanza
Uros Milovanovic →  Uros
Hannah Hodson →  Blanca
Vera Fernandes →  Bilu
Jordon Clarke →  Jonathan als kind
Danielle Vicorito →  Ciro
Zhao Zicun →  Song Song
Qi Ruyi
Wang Bin
Jiang Wenli
You Yong
Emanuele Vicorito

regisseur (7)

Spike Lee Spike Lee
John Woo
Mehdi Charef
Jordan Scott
Stefano Veneruso
Emir Kusturica
All The Invisible Children

Een film gemaakt met de steun van Unicef en het Wereldvoedselprogramma: kinderen troef dus in deze bundeling van zeven kortverhalen. Echt vrolijk wordt je niet van: kindsoldaten, kruimeldiefjes, kinderen besmet met AIDS,...  genoeg schrijnend onrecht om zowel links als rechts een geweten te schoppen.

De verschillende verhalen vormen een vrij homogeen geheel: enkel de passage die Ridley Scott meeregisseerde valt uit de toon (metafysisch geleuter over een oorlogsfotograaf die teruggrijpt naar zijn eigen jeugd om zijn demonen af te stoten). Veel beter zijn de verhalen waarin echte kinderen de hoofdrol spelen: Emir Kusturica spant de kroon met een kleurrijke parabel over boefjes in een jeugdgevangenis, en ook de bijdrages van Katia Lund (co-regisseuse van Cidade De Deus) en Spike Lee zijn ongemeen mooi gefilmd.

All The Invisible Children

De bijdrage van John Woo (waarin een weggegooide speelgoedpop het lot van een rijk en arm meisje verbindt) is een opvallende afsluiter. Een wereldreis (met haltes in Burkina Faso, Servië, de Verenigde Staten, Brazilië, Engeland, Italië en China) die naast al de dramatiek ook plaats laat voor een flinke dosis ontroering. Er mag zelfs al eens gelachen worden. Achter de wolken schijnt overal wel een beetje de zon.

Gezien op het Filmfestival van Gent (2006).

Alex De Rouck
Extra informatie

kinderen verzamelen karton en metaal in de straten van S?o Paolo of stelen om rond te komen in Napels of op het Servische platteland. Mehdi Charef focust zich op de brutale gewapende conflicten die Afrika verscheuren. Het stuk van John Woo gaat over twee meisjes van verschillende klasse wiens paden kruisen. Spike Lee's film is het pijnlijke relaas van een seropositieve tiener uit Brooklyn. Jordan en Sir Ridley Scott slaan de handen in elkaar en onderzoeken het verwoeste leven van een shell-shocked fotojournalist. 3 jaar geleden besloten de producers van het project een cinematografische project op te starten om de mensen bewust te maken van wat kinderen doormaken over heel de wereld. Zowel UNICEF als het World Food Programme, de meest vooraanstaande organisaties gewijd aan kinderen van de Verenigde Naties, verleenden hun medewerking.

 Synopsis

All the invisible children bestaat uit 7 ontroerende portretten van kinderen die dagelijks onderworpen worden aan de meest moeilijke beproevingen - ontbering, ziekte, geweld... De overlevingsstrijd van deze straatkinderen is het gemeenschappelijke thema van de verschillende episodes gemaakt door Katia Lund, Stefano Veneruso en Emir Kusturica