After the Sunset

Gewoon
After the Sunset
2004
16/02/2005
langspeelfilm
100 minuten
actie

verdeler

Paradiso Paradiso Films

acteur/actrice (8)

Pierce Brosnan Pierce Brosnan →  Max
Salma Hayek Salma Hayek →  Lola
Woody Harrelson Woody Harrelson →  Stan
Don Cheadle Don Cheadle →  Mooré
Naomie Harris Naomie Harris →  Sophie
Chris Penn Chris Penn →  Jean-Paul
Russell Hornsby →  Luc
Troy Garity

regisseur (1)

Brett Ratner Brett Ratner

producent (3)

Beau Flynn Beau Flynn
Tripp Vinson
Jay Stern
After the Sunset

Een basketbal-wedstrijd. Twee mannen met een oortje houden het target op de tribune in de gaten en staan hierbij radiofonisch in contact met de passagier in een zwarte monovolume-auto van de F.B.I. De man met het koffertje is agent Lloyd, hij weet zeker dat Max Burdett meer geénteresseerd is in de exclusieve diamant die hij bij zich heeft dan wat zich afspeelt op het speelveld dus nam hij maar het zekere voor het onzekere. En toch... Wanneer een auto voor hen stopt en een zwerver de voorruit wil schoonmaken heeft men niet door dat hierbij de belangrijke code wordt gescand door de borstel die eigenlijk een vernuftig apparaat is. Eenmaal ingeplugd in een ander hoogtechnologisch toestelletje stuurt die alle gegevens draadloos door naar... jawel... Max Purdett. Die heeft er dank zij een afleidingsmaneuver voor gezorgd dat alle ogen gericht waren op een incident in de arena zodat hij er ongemerkt kon vandoor gaan en zo zijn twee bewakers van daarnet verschalkte. Burdett heeft even later een prachtig overzicht van wat zich afspeelt in en rond de auto van agent Lloyd en wanneer die alleen wordt achtergelaten in de auto terwijl zijn collega's zich vergewissen van de veiligheid buiten, zet Purdett de gepantserde, superbeveiligde vierwieler in beweging door middel van een gesofisticeerd toestelletje met mini-joystick dat toelaat om de auto feilloos te besturen tot aan de ingang van een opslagplaats. Een stevige Amerikaanse truck wacht er de telegeleide auto op en geeft hem een zetje tot in de ruimte die onmiddellijk hierna wordt afgesloten.

After the Sunset

Inmiddels zijn Purdett en zijn bijzonder knappe, sexy, super-aantrekkelijke, oogverblindende assistente Lola (die daarnet nog het zwerver-maskertje afzette...) ook al ter plaatse. Lloyd wil de diamant niet zomaar afgeven dus gaat men met wat slangetjes onder de motorkap van de auto knoeien zodat het gas dat zich hierna in de auto verspreidt de rest doet. Eén laaaaaaaaaaaange en lekkere tongkus later kunnen Lola Salma Hayek, even mooi maar een heel andere rol dan in Frida) en Max de klus afmaken en met de buit naar een paradijselijk eiland trekken op de Bahama's om er te gaan rentenieren. Ahoewel precies op deze plaats een luxe cruise schip is aangemeerd met aan boord de derde diamant die van Napoleon werd gestolen toen hij naar Elba werd verbannen. Een edelsteen met een geschatte waarde van meer dan 70 miljoen Dollar...

After the Sunset

Het is een openingsscène die zo uit een James Bond film kon komen. En guess what, Max is... Pierce Brosnan, 007 jawel ! Correctie, gewezen James Bond. Gesofisticeerde speeltjes, diamanten, bloedmooie vrouwen, exotische paradijselijke locaties, alle ingrediënten van de gekende franchise zijn aanwezig in deze film die noch min noch meer Brosnan's afscheid is van zijn spionnen-films uit het verleden. Het wordt een Jack on the rocks nu maar voor de rest zullen de opnames van After the sunset voor Brosnan (Die another day) maar weinig verschild hebben van het draaien van een Bond-film. Brett Ratner (Rush Hour, Rush Hour 2) is regisseur van dienst deze keer en los van het feit dat hij in het verleden kandidaat was om een Bond-film te gaan maken met Brosnan, is dit soort films gewoon zijn ding. Ook nu weer brengt hij een eenvoudig verhaaltje met weinig diepgang (Pierce Brosnan had het in een interview over een popcorn movie) en wat bochtenwerk in het scenario in een mix van actie, spektakel, leuke grappen en verwijzingen én bovenal ook nu weer mooie vrouwen (Rush Hour 2 gezien ?!). Met het camerawerk van Dante Spinotti (al twee keer genomineerd voor een Oscar) en de montage van Mark Helfrich (Rush Hour 2) weet Ratner zich zoals in zijn eerste vijf films opnieuw omringd door een getalenteerde crew zodat hij een verzorgd eindproduct kan afleveren.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
12-11-2004 Plaats 3 $ 11.100.392
19-11-2004 Plaats 6 $ 5.075.005
26-11-2004 Plaats 10 $ 3.101.979