d'Ardennen opent 42e Filmfestival van Gent

d'Ardennen opent 42e Filmfestival van Gent
08/07/2015

Op 13 oktober opent de 42ste editie van Film Fest Gent (van 13 tot en met 24 oktober) met D’Ardennen, de debuutfilm van Robin Pront met in de hoofdrollen Kevin Janssens, Jeroen Perceval en Veerle Baetens. Korte inhoud : Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd. Dave heeft z'n leven op de rails gekregen en probeert z'n broer te helpen waar mogelijk maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles z'n ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen.

Naast hoofdrolspelers Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval (die ook samen met Robin Pront het scenario schreef) worden de bijrollen vertolkt door Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Viviane De Muynck en Peter Van den Begin.

Regisseur Robin Pront: Als jonge filmmaker kon ik me geen betere start voor mijn eerste langspeelfilm voorstellen. Het Filmfestival van Gent te mogen openen, is in België de grootste eer die je met je film kan behalen. Ik ben dan ook ontzettend blij met deze opportuniteit. En bovendien: na 10 jaar vruchteloos proberen, zal ik nu eindelijk eens binnen mogen op de openingsavond van het filmfestival !:

Artistiek directeur Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de keuze van D’Ardennen: “We zijn bijzonder blij om de 42ste editie van Film Fest Gent te kunnen openen met D’Ardennen. Het is de taak van een filmfestival om nieuw talent te spotten. Wat we nu zeker doen door de rode loper uit te rollen voor Robin Pront, wiens eerste lange speelfilm meteen een schot in de roos is: een verbazende en in de Vlaamse cinema vrij unieke mix van genre-cinema en auteursfilm. Deze donkere thriller is onversneden Flemish noir, niet geschikt voor toeschouwers die niet tegen een bloederig stootje kunnen, maar warm aanbevolen voor iedereen die een rasecht filmer aan het werk wil zien en van de verrassende prestaties wil genieten van Veerle Baetens, Kevin Janssens en Jeroen Perceval.”

D’Ardennenwerd geproduceerd door Bart Van Langendonck voor Savage Film in coproductie met Eyeworks België en PRPL/Bastide Films in Nederland, en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD). De bioscooprelease is voorzien op woensdag 14 oktober. D’Ardennenwerd financieel gesteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds, Screen Flanders en Agentschap Ondernemen, het Nederlands Filmfonds, le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles et de VOO, de Belgische taxshelter voor Filmfinanciering en het Media Programma van de E.U., en in samenwerking met Telenet-Stap, Kinepolis Film Distribution en vtm.