Close van Lukas Dhont is Belgische Oscarinzending

Close van Lukas Dhont is Belgische Oscarinzending
16/09/2022

Zonet werd bekend gemaakt dat Close, de nieuwe film van Lukas Dhont, de Belgische inzending wordt voor de Academy Awards®. De Belgische jury verkoos de Grand Prix van Cannes om te dingen naar de Oscar voor Beste Internationale flilm.

"Ongelofelijk vereerd om uit de vele sterke Belgische films dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars. Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen. CLOSE is een film over vriendschap en connectie na een voor velen afgezonderde periode. Ik hoop dat de film het publiek gaat raken en zo België trots te maken. Daar gaan we de komende maanden al het mogelijke voor doen." - Lukas Dhont

Cannes
Net als Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl in 2018, ging ook Close eerder dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes. De eerste vertoning werd door het publiek in Cannes onthaald met een minutenlange staande ovatie. Dank zij de goede ontvangst door de aanwezige pers en filmprofessionals werd de film uiteindelijk bekroond met de Grand Prix van de Festivaljury.

Synopsis
Close gaat over Leo en Remi, 13, vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Cast & Crew
Voor Close werkte regisseur Lukas Dhont opnieuw samen met coscenarist Angelo Tijssens. DOP is Frank van den Eeden, Alain Dessauvage deed de montage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet, in coproductie met Diaphana Films, Topkapi Films, Versus Production, VTM en RTBF.

Film Fest Gent
Op 11 oktober zal Close bij ons het Film Fest Gent openen, waarna distributeur Lumière de film op 2 november in de Belgische bioscopen uitbrengt. Sinds de wereldpremière in Cannes verkocht sales agent The Match Factory de distributierechten reeds aan meer dan 100 territoria wereldwijd. MUBI verwierf de rechten voor het VK/Ierland, Latijns-Amerika, Turkije en Indië, en A24 voor Noord-Amerika.

Jury
De jury voor de officiële Belgische inzending voor de Academy Awards® bestond dit jaar uit Frédéric Cornet (artistiek directeur Cinema Galeries), Gilles Coulier (regisseur en voorzitter Unie van Regisseurs), Hilde De Laere (producent, FBO), Juliette Duret (hoofd BOZAR Cinema) en Reinhilde Weyns (directeur RITCS School of Arts). De jury werd voorgezeten door Karin Beyens (onafhankelijk consultant voor distributiesector).

Academy Awards
De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar®. De officiële nominaties worden bekendgemaakt op 24 januari 2023. De ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 12 maart 2023 in het Dolby Theatre® in Hollywood.
De vorige Belgische Oscarinzending uit Vlaanderen dateert van 2019 en ook toen was die voor Lukas Dhont, met zijn speelfilmdebuut Girl dat naast de Caméra d’Or in Cannes ook nominaties voor de Césars en de Golden Globes binnenhaalde. Vlaamse producties die ook een nominatie voor de Oscars in de wacht sleepten, waren Rundskop (2011), The Broken Circle Breakdown (2013), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992).
Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.