Walter Lang

Walter Lang
° 10-08-1896
Memphis
Tennessee
Verenigde Staten
+ 07-02-1972
✞ Leeftijd bij overlijden: 75


genomineerd Oscars ® 1957
1 keer genomineerd voor een Oscar

Walter Lang heeft een tijd als illustrator voor mannenmode gewerkt maar hij vertolkte ook bijrollen in toneelstukken. Kort na de eerste wereldoorlog produceerde en regisseerde hij toneelstukken.

Begin de jaren ’20 kwam Lang in de filmwereld terecht als kantoorbediende bij een New Yorks zakenkantoor dat verbonden was aan een filmproductiebedrijf. Hij volgde een soort van opleiding als assistent-regisseur bij Cosmopolitan Productions waarna hij ging werken voor producent Wallace Reid (Dorothy Davenport) waar hij in 1925-1926 zijn eerste twee films voor regisseerde.

Er volgden nog meer stille films, meestal voor kleine onafhankelijke firma’s maar ook voor het Columbia van Harry Cohn dat als verdeler en studio toen nog in zijn kinderschoenen stond.

Walter Lang was een bedreven filmmaker die door de komst van de geluidsfilm wat ontmoedigd raakte omwille van de imperfectie die geluid in die beginfase nog had. Hij zei de filmwereld om die reden korte tijd vaarwel en maakte een onsuccesvolle stap zijwaarts richting kunst in Parijs.

Toen hij terugkeerde naar Hollywood nam hij de regie-draad weer op en maakte films voor meerdere firma’s. Halfweg de jaren ’30 ging hij samenwerken met 20th Century-Fox en dat bleef zo tot aan het einde van zijn carrière. Tijdens de jaren ’40 en ’50 maakte hij enkele van de meest entertainende films van de studio waaronder een aantal pittige musicals en leuke komedies. De meeste kwamen dank zij de techniek van Technicolor nog beter tot hun recht.

Oscars ® 1957 Genomineerd Regie The King and I