Robert Krasker

Robert Krasker
° 13-08-1913
Perth
Australië
+ 16-08-1981
✞ Leeftijd bij overlijden: 68

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


Robert Krasker studeerde fotografie in Dresden en kunstgeschiedenis in Parijs. Hij maakte zijn debuut in de filmwereld begin de jaren ’30 bij London Films van Alexander Korda. Daar was hij verantwoordelijk voor het camerawerk van films als The Four Feathers en The Thief of Bagdad.

Krasker was in de jaren ’40 één van de gekendste cameramannen en kon zijn talent kwijt in zowel zwart/wit films (The Gentle Sex en Brief Encounter) als in kleurenfilms als Henry V (opgenomen in het voor die tijd relatief nieuwe en indrukwekkende Technicolor).

Hij slaagde er in om door het gebruik van verschillende technieken van belichting, ongebruikelijke camerahoeken en plotse ijzingwekkende close-ups een soort van indrukwekkende effecten te creëren die als nachtmerries en hallucinaties overkwamen bij de kijker. Iets wat vooral bij The Third Man de aanpak was en ook, zij het in mindere mate, in Odd Man Out.

Daarna volgden nog de in Italië opgenomen film Senso en het heldenverhaal El Cid van Anthony Mann. In deze laatste film was vooral de scène waarin de overleden held door zijn paard wordt weggebracht heel bijzonder. Tot slot vermelden we nog The Fall of the Roman Empire, nog een film waar Krasker achter de camera stond.

Oscars ® 1951 Gewonnen Camerawerk
zwart-wit
The Third Man
Beelden prijsuitreiking(en)
1951 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste Camerawerk voor The Third Man. Robert Krasker zelf was afwezig...