Richard Rodgers

Richard Rodgers
° 28-06-1902
+ 30-12-1979
✞ Leeftijd bij overlijden: 77

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen


Richard Rodgers kwam uit een muzikaal gezin en schreef als kind al zijn eerste muziek (!).  Hij was pas 17 toen zijn eerste liedje werd gezongen op de toneelplanken, op 18-jarige leeftijd schreef hij als componist zowaar al zijn eerste Broadway-musical (!).

Tekstschrijver Lorenz Hart leerde hij kennen op de Universiteit van Columbia en werkte er vanaf dan heel regelmatig mee samen, iets wat zelfs werd verfilmd : in “Words and Music” vertolkte Tom Drake de rol van Rodgers, Mickey Rooney die van Lorenz Hart.

Rodgers studeerde van 1921 tot 1923 aan het Institute of Musical Art in New York en schreef samen met Hart ‘Manhattan’ als eerste hit.

In de jaren ’30 werd de tandem Rodgers-Hart met films als “Leave Me Tonight” met Maurice Chevalier heel beroemd in Hollywood. ‘Pal Joey’ werd hun bekendste musical ooit, vertoond op Broadway in de jaren ’40 en in de jaren ’50 ook verfilmd.

In 1942 weigerde de bijzonder driftige Lorenz Hart om mee te werken aan “Oklahoma !” waarna de samenwerking tussen de twee heel onverwacht stopte.

Rodgers vond anno 1943 in Oscar Hammerstein II een nieuwe partner en samen produceerden ze een aantal musicals die hun weg vonden naar zowel film als toneel.  Na de dood van Hammerstein in 1960 schreef Rodgers zijn teksten alleen.  “I Remember Mama” was zijn laatste (toneel-)musical.

Hij paste zich bijzonder makkelijk aan aan het soort muziek dat nodig was voor een film.  Jazz, romantische ballades, Oosters klinkende muziek, tot zelfs volksmuziek, hij kon/schreef het allemaal…

Richard Rodgers was zelfs heel even zelf te zien in een film : “Main Street to Broadway” (1953).

Oscars ® 1946 Gewonnen Beste nummer
It Might As Well Be Spring - muziek
State Fair