Maurice Chevalier
Maurice Auguste Chevalier

Maurice Chevalier
° 12-09-1888
Menilmontant
Frankrijk
+ 01-01-1972
✞ Leeftijd bij overlijden: 83


genomineerd Oscars ® 1931
genomineerd Oscars ® 1931
2 keer genomineerd voor een Oscar

Maurice Chevalier was de zoon van een arm paar toen zijn oudere broer hem ertoe aanzette om van huis weg te lopen om het te gaan maken als acrobaat.  Zijn activiteiten op dat vlak waren van korte duur want hij schakelde hierna over naar variété en leerde Mistinguett kennen, een danseres die optrad in de Folie Bergère.  De twee stonden al snel in het middelpunt van de belangstelling in Parijs en waren bijzonder succesvol gedurende een tiental jaar.

In de Eerste Wereldoorlog was Chevalier aangesloten bij het Franse leger maar in 1918 nam hij na de oorlog de spreekwoordelijke draad terug op.

Tien jaar later vertrok hij naar Hollywood waar men zorgde voor filmscenario's en rollen die hem op het lijf geschreven waren : hij zong er daarenboven heel wat gekende liedjes in.

In 1935 keerde hij terug naar Frankrijk en ook tijdens de tweede Wereldoorlog woonde hij in Frankrijk.  Chevalier is een tijd verdacht geweest van collaboratie met de Duitsers wat zijn carrière natuurlijk niet echt ten goede kwam.  Wat volgde waren eerder one-man-shows en Franse films.

In de jaren '50 keerde hij nog maar eens terug naar de Verenigde Staten.

In 1959 kreeg Maurice Chavlier een ereprijs tijdens Oscar-nacht voor zijn bijdragen aan de wereld van het entertainment gedurende meer dan een halve eeuw.

Oscars ® 1931 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Big Pond
Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
The Love Parade