Pietro Germi

Pietro Germi
° 14-09-1914
Colombo
Italië
+ 05-12-1974
✞ Leeftijd bij overlijden: 60

winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1963
1 keer genomineerd voor een Oscar

Pietro Germi groeide op in de lagere middenklasse van Italië. Hij werkte een korte periode als bode en was een tijd verbonden aan de maritieme school tot hij besloot om acteur te worden.

Drie jaar studeerde Pietro Germi zowel acteren als regie aan het Centro Sperimentale di Cinematografia in Rome – hierna was hij vastbesloten om ervaring op te doen in elk deelaspect van het maken van films. Hij was te zien in figurantenrolletjes en kleine filmrolletjes maar deed ook ervaring op als assistent-regisseur terwijl hij ook schreef voor films.
Hij maakte zijn regiedebuut in 1945 en groeide stilaan uit tot één van de belangrijkste neorealistische regisseurs van Italië die bewust een inbreng wou hebben in het scenario van elke film die hij maakte. Zijn eerste films behandelden voornamelijk de politieke en sociale vraagstukken van die tijd, sociale drama’s die zich meestal afspeelden tegen een Siciliaanse achtergrond.
in de jaren ’60 koos hij er dan weer voor om satirische komedies te maken die zich ook al afspeelden in Sicilië, met zijn weinig ontwikkelde, arme bevolking. Divorzio all’Italiana bijvoorbeeld die hij zelf regisseerde maar waar hij ook een Oscar voor het scenario voor kreeg. Ook uit die tijd : Sedotta e Abbandonata (Seduced and Abandoned) maar ook The Birds, the Bees and the Italians die de Grote Prijs won op het Filmfestival van Cannes.
Germi acteerde tot 1963, regisseren deed hij tot in 1972. Op het einde van zijn carrière was hij bezig met de productie van Amici mici maar kon dit niet afwerken, hij overleed immers in 1974 aan de gevolgen van hepatitis.

Beelden prijsuitreiking(en)
1963 : Pietro Germi wint Academy Award/Oscar in de categorie Verhaal en scenario geschreven voor een film voor Divorzio all'Italiana (Divorce - Italian Style).