John Barry
John Barry Prendergast

John Barry
° 03-11-1933
York
Verenigd Koninkrijk
+ 30-01-2011
✞ Leeftijd bij overlijden: 77

winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen


Toen John Barry studeerde bij Dr. Francis Jackson, de Master of Music van de kathedraal van York, was het al snel duidelijk dat hij talent had. Toen hij 19 was werd hij opgeroepen om zijn militaire dienst te vervullen. Het belette hem niet om in deze periode een schriftelijke cursus harmonieleer, compositie en orkestratie te volgen waarbij ook bandleider Stan Kenton betrokken was. Voeg daar nog aan toe dat hij ook actief was in de militaire band en je weet dat hij een stevige basis had om na zijn legerperiode aan de slag te gaan als arrangeur van bandleiders als Jack Parnell, Ted Heath en John Dankworth.
Halfweg de jaren ’50 richtte John Barry, bijzonder getalenteerd op de trompet, samen met enkele vrienden uit het leger een eigen rock ‘n’ roll band op, de John Barry Seven. Hij was niet alleen arrangeur en producer van andere artiesten, als componist begon hij ook met het schrijven van filmmuziek. De mogelijkheid om thema’s te schrijven voor James Bond-films, inbegrepen het snel herschrijven van het thema voor de eerste James Bond-film Dr. No, zorgde er voor dat hij meteen ook internationaal doorbrak. Daarnaast kreeg hij ook de kans om de muziek te schrijven voor Zulu.

In 1975 vestigde hij zich in Los Angeles. Hij was een tijd getrouwd met Jane Birkin.

Oscars ® 1967 Gewonnen Beste nummer
Born Free - muziek
Born Free
Gewonnen Muziek
Original Music Score
Born Free
Beelden prijsuitreiking(en)
Video 1: 1967- Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Muziek (Original Music Score) voor Born Free. John Barry zelf was afwezig...
Video 2: 1967- Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste nummer voor Born Free. John Barry zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door tekstschrijver Don Black.