Danilo Donati

Danilo Donati
° 06-04-1926
Luzzara
Italië
+ 01-12-2001
✞ Leeftijd bij overlijden: 75


genomineerd Oscars ® 1967
genomineerd Oscars ® 1967
2 keer genomineerd voor een Oscar

Danilo Donati was zowel productie- als kostuumontwerper voor Pinocchio van Roberto Benigni en overleed in Rome, slechts enkele dagen nadat hij zijn werk op de set van de film had beëindigd. Pinocchio was de derde film met Roberto Benignini na Il mostro en La vita è bella.
Hij begon zijn carrière in de filmwereld in 1959 als kostuumontwerper voor La grande guerra van Mario Monicelli. Hij werkte ook verschillende jaren samen met Pier Paolo Pasolini aan de film Il vangelo secondo Matteo, Uccellacci e Ucellini, Edipo Re, Porcile, I racconti di Canterbury, Il fiore delle mille e una notte en Salo o le 120 giornate di Sodoma. Hij werkte ook samen met Franco Zeffirelli aan La bisbetica domata en Romeo e Giulietta.

Vanaf 1972, na zijn samenwerking voor Roma van Federico Fellini begon hij ook te werken in de afdeling productieontwerp. Met Fellini werkte hij aan de films Satyricon, Casanova, Ginger e Fred en Intervista.

Naast zijn gewonnen Oscars en -nominaties (zie hieronder) kreeg hij de David di Dontallo prijs als beste productieontwerper én kostuumontwerper voor Marianna Ucria van Roberto Fazenza en La vita è bella van Roberto Benigni, als beste productieontwerper voor Francesco van Liliana Cavani en als beste kostuumontwerp voor Ginger e Fred van Federico Fellini.

Oscars ® 1967 Genomineerd Kostuumontwerp
zwart-wit
The Gospel According to St. Matthew - Il Vangelo secondo Matteo
Genomineerd Kostuumontwerp
zwart-wit
La Mandragola