Chuck Jones

Charles M. Jones
Chuck Jones

°

21-09-1912
Spokane
Washington
Verenigde Staten

+

22-02-2002
genomineerd Oscars ® 1962

Biografie

Chuck Jones trok op 8-jarige leeftijd naar Californië. Het grootste deel van zijn jeugd bracht hij in de jaren ’20 door als figurant in komedies van Mack Sennett. Hierna volgde hij een opleiding aan de kunstacademie Chouinard Art Institute. Nadat hij onder meer had gewerkt als zeeman en portretschilder werd hij ontdekt door Ub Iwerks waar hij vervolgens ging bij werken. Hij kreeg de kans om ervaring op te doen in alle afdelingen van een filmstudio in die tijd en werkte ook een tijd voor Walter Lantz. Op 25-jarige leeftijd had hij heel wat bagage en praktische ervaring toen hij zijn eerste tekenfilm regisseerde. Hij ging werken bij Warner Bros en kwam er terecht in een groepje gelijkgezinde, enthousiaste maar vooral vernieuwende animators die een aantal tekenfilms maakte die zich onderscheidde van de animatiefilms van vroeger : leuk, knap gemaakt, met snel wisselende beelden én met grapjes en leuke verwijzingen alhoewel niet iedereen die altijd snapte.

Chuck Jones werkte begin de jaren ’50 een korte periode voor Walt Disney. Hij heeft echt wel zijn stempel gedrukt op tekenfilms als je weet dat hij een belangrijke inbreng had bij het ontwerpen van tekenfilm-figuren als… Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweetie Pie, Speedy Gonzalez, Road Runner, Wile E. Coyote en Porky Pig !

Verrassend genoeg sloot Warner begin de jaren ’60 zijn animatieafdeling waarna Jones aan de slag kon bij MGM. Hij richtte zijn eigen productiemaatschappij op zodat hij tekenfilms en animatie-specials voor televisie kon maken. Jones was ook de stuwende kracht achter de staking die leidde tot het oprichten van de UPA (United Productions of America).

In de jaren ’70 en ’80 werd hij geroemd voor zijn talrijke bijdrages aan de kunst van de animatie met verschillende life achievement awards in zowel Amerika als op internationale filmfestivals.

In 1989 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel Chuck Amuck : The Life and Times of an Animated Cartoonist.

Oscars ® 1962 Genomineerd Beste animatie kortfilm Beep Prepared