Andrew L. Stone

Andrew L. Stone
° 16-07-1902
Oakland
Californië
Verenigde Staten
+ 09-06-1999
✞ Leeftijd bij overlijden: 96
genomineerd Oscars ® 1957
1 keer genomineerd voor een Oscar

Andrew L. Stone is een Amerikaanse producer/regisseur. Hij studeerde in de jaren ’20 aan de Universiteit van Californië en sloot zich aan bij de San Francisco Film Exchange. Nadat hij er vier jaar had gewerkt ging hij aan de slag in een filmlaboratorium, gevolgd door een job bij de decor-afdeling van Universal. In 1927 ging hij kortfilms regisseren voor Paramount, voornamelijk films met 2 haspels, Dreary House (1928) was de eerste. Het jaar daarop al maakte hij zijn eerste langspeelfilm.

Hij heeft een tijd samengewerkt met zijn vrouw Virginia. Zij zorgde soms als mede-producent voor het kiezen van de muziek, stond af en toe in voor de montage én zorgde ook voor het financieel beheer van hun gezamenlijke filmprojecten die voornamelijk bestonden uit klassieke komedies en luchtige musicals. Hij maakte er een punt van om vanaf halfweg de jaren ’40 zijn melodrama’s nooit op te nemen in een studio maar altijd op locatie, met echte treinen, schepen, vliegtuigen, enz… In de jaren ’50 en ’60 schakelde hij over op stijlvolle thrillers

In 1943 richtte hij Andrew Stone Productions op.

In de jaren ’70 raakte zijn carrière wat in het slop. Dit had veel te maken door het floppen van twee biografieën van gekende componisten, Grieg en Strauss die respectievelijk werden uitgebracht onder de titels Song of Norway en The Great Waltz.

Oscars ® 1957 Genomineerd Beste origineel scenario Julie