The Young Victoria

Goed
The Young Victoria
16/09/2009
2009
Langspeelfilm
103 minuten
Drama

Verdeler

Paradiso

Acteur/Actrice (7)

Miranda Richardson Miranda Richardson →  Hertogin van Kent
Emily Blunt →  Koningin Victoria
Paul Bettany →  Lord Mountbatten
Michiel Huisman →  Prins Ernst
Rupert Friend →  Prins Albert
Mark Strong →  Sir John Conroy
Jim Broadbent

Regisseur (1)

Jean-Marc Vallée

Producent (2)

Graham King
Sarah Ferguson
The Young Victoria

Fans van koninklijke kuiperijen, prinselijke patstellingen en aristocratische alliteraties weten waarheen met “The Young Victoria”, een boeiend vertelde en mooi in beeld gebrachte kijk op de jonge jaren van de Britse koningin Victoria, die in totaal 63 jaar en 3 maand regeerde van 1837 tot 1901. Niet verwonderlijk dat ze nog steeds de langstregerende Britse monarch ooit is. Al is de huidige koningin Elisabeth II met haar 57 bewindsjaren goed op weg om dat record te benaderen. Nog even volhouden, meid.

Victoria werd geboren in 1819 als dochter van de hertog van Kent, de vierde zoon van koning George III. Haar moeder was prinses Victoria, een zus van Leopold I. Toen koning Willem IV stierf hadden hij en zijn oudere broers geen wettige nakomers, en was Victoria de uitverkorene om haar oom op te volgen. Die troonsopvolging kwam er niet zonder slag of stoot: zowel haar moeder als haar ‘adviseur’ John Conroy wilden immers als regent op de troon, in afwachting van Victoria’s achttiende verjaardag. Omdat Victoria al achttien was op het moment van Willem IV’s laatste adem, kon ze toch moeiteloos zelf op de troon. En werd ze meteen een speelbal in het politieke spel. De toenmalige eerste minister, Lord Melbourne, promoveerde zichzelf tot haar persoonlijke adviseur, en die relatie groeide in een mum van tijd uit tot een politiek schandaal waardoor de onvervaren Victoria zich lang niet bij iedereen populair maakte. Integendeel, er zou meermaals een aanslag op haar leven worden beraamd. En uiteraard moest er ook worden getrouwd: haar keuze viel (min of meer gedwongen) op haar eerste neef, de Duitse prins Albert van Saksen-Coburg…

The Young Victoria

De Canadese cineast Jean-Marc Vallée (die zich in 2005 liet opmerken met de coming of age-parabel CRAZY) bespaart niet op de geijkte ingrediënten van het historisch kostuumgenre, maar geeft de film eveneens een flinke portie hedendaagse gelaagdheid mee, zonder daarom direct de Sofia Coppola-toer op te gaan en Bow Wow Wow of The Strokes op de soundtrack te kleven. Af en toe komt Vallée wel op de proppen met een regietruukje dat breekt met de te verwachten statigheid van het genre. Een scène waarin Albert een brief aan Victoria probeert te schrijven wordt plots om een bizarre reden met de botte schaar gemonteerd.

Soms werkt Vallées oog voor opvallende composities wel: let maar op het shot dat wordt afgelijnd met de glazen op de dineertafel. Een dikke voldoende dus voor de aankleding en het locatiewerk in tal van statige Britse paleizen. Ook het scenario krijgt een positieve score: Vallée en scenarist Julian Fellowes (“Gosford Park”) slagen erin om de vaak broze relatie tussen monarchie en politiek overschouwelijk uit de doeken te doen, en besparen geenszins op de romantische besoignes die inherent zijn aan het genre. Fellowes zit trouwens dicht op de hielen van de echte geschiedkundige feiten: hier en daar wordt er om dramatische vertelredenen een korte bocht genomen, en ook onze Leopold I die opvallend in de film figureert wordt naar het schijnt iets teveel als een oude vos geportretteerd.

The Young Victoria

Ook goede punten voor het acteerwek. De cast is maar op weinig fouten te bespeuren en iedereen houdt zijn personage vibrant en boeiend, van Miranda Richardson als Victoria’s moeder over Mark Strong als haar perfide raadsheer (hij schopt zelfs naar een snoezepoezig hondje, de schurk) tot Paul Bettany als niet open kaart spelende eerste minister Lord Mountbatten. Emily Blunt is uitstekend in de titelrol, en zorgt er niet in geringe mate voor dat “The Young Victoria” netjes finisht als een brok degelijke en interessante cinema. En ze toont meteen aan dat er ook leven in de pruikenfilmerij zit als Keira Knightley even een snipperdagje heeft genomen.

Alex De Rouck

Synopsis

Koningin Victoria was van 1837 tot 1901 koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze stond bekend om haar ingetogen en preutse levensstijl. Victoria trouwde met haar neef Albert, met wie ze negen kinderen kreeg. Na de dood van haar man in 1961 trok ze zich uit verdriet twintig jaar terug uit het openbare leven. Dit leverde haar de bijnaam 'de weduwe van Windsor' op.