Wrong Bet (US : Lionheart)

Gewoon
Wrong Bet (US : Lionheart)
16/08/1990
1990
langspeelfilm
105 minuten
Actie

Verdeler

Independent Films

acteur/actrice (15)

Jean-Claude Van DammeJean-Claude Van Damme →  Lyon Gaultier
Harrison Page →  Joshua
Deborah Rennard →  Cynthia Caldera
Lisa Pelikan →  Hélène
Ashley Johnson →  Nicole
Michel Qissi →  Moustafa
Eric Karson →  Dokter
Jason Adams →  Fran?ois
Roz Bosley →  Verpleegster
Stefanos Miltsakakis →  Jeep-bestuurder
Voyo
George McDaniel
William T. Amos
Dennis Rucker
Billy Blanks

regisseur (1)

Shelton Lettich

Het klinkt vrij chauvinistisch maar het staat als een paal boven water : Jean-Claude Van Damme is aardig op weg om een plaatsje te veroveren in het selecte clubje krachtpatsers, waarvan Schwarzenegger en Stallone de twee meest klinkende namen zijn.
Stallone mag dan in zijn Rambo-rollen misschien nauwelijks zijn bek opendoen, onze Jean-Claude zit duidelijk ook met een taalprobleem... Maar hier werd aan gedacht, mede doordat Van Damme gedeeltelijk verantwoordelijks was voor deze story kreeg hij de naam Lyon Gaultier. Een Frans klinkende naam voor een Frans sprekende man, dus geen mens die hem zijn beperkte woordenschat, zijn gebrekkig Engels en zijn grammaticale onzuiverheden kan of mag kwalijk nemen.

Lyon Gaultier is ingelijfd bij het vreemdelingenlegioen en brengt zijn dienst door met hard labeurwerk in een werkkamp in Djibouti (Noord-Afrika). Op een dag krijgt hij een briefje van zijn schoonzus Hélène die hem verzoekt dringend zijn broer François te komen bezoeken, die zo goed als levend verbrand werd.
Zijn kampoverste weigert hem echter zijn familie ter hulp te snellen, zodat alleen een gewelddadige ontsnapping hem naar het Westen kan brengen. Een kortstondige job als stoker in de machinekamer van een schip, maar vooral de betaalde vechtpartijen (of wat dacht je anders ?) brengen Lyon tot bij zijn broer, die kort voor zijn aankomst overleden is. Reden genoeg voor de stoere légionnaire om de dood van zijn broer op één of andere manier te wreken en op zoek te gaan naar de verantwoordelijke moordenaars. Er zijn echter te weinig aanknopingspunten en Lyon gaat (terecht) niet op zoek naar de spreekwoordelijke naald in de hooiberg. Hij stort zich echter van het ene duel in het andere om zijn schoonzus en haar dochtertje te helpen de openstaande rekeningen te betalen.

Joshua (Harrison Page), een armoelijer die Lyon op zijn eerste gevecht heeft ontmoet, is hierbij de helpende hand en vervult naast de functie van manager ook de hoedanigheid van de verzekeringsmakelaar Eldridge omdat Hélène oorspronkelijk alle hulp weigerde.

De gechten worden echter steeds gevaarlijker en moeilijker omdat ook andere mensen hun financiële belangen willen behartigen, waaronder Cynthia Caldera (mooie Deborah Rennard), die de meeste gevechten organiseert. Het ziet er dan ook naar uit dat Lyon ('Leeuwenhart') zijn laatste uur geslagen is wanneer Cynthia een gevecht opzet tegen Atilla (Abdel Qissi). Eén en ander is goed voor zowat tien volle minuten stamp-, klop-, knie- en ellebooggeweld waarbij de beste uiteraard wint...

Wrong Bet is een film die in het verlengde ligt van wat Van Damme tot hiertoe gepresteerd heeft (Kickboxer, Cyborg, enz...) : knokken, knokken en nog eens knokken. Een verhaal is net als in zijn vorige films niet aanwezig maar dat belet niet dat de liefhebbers van Van Damme en/of karate/kickboxfilms gegarandeerd aan hun trekken komen.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
11-01-1991 Plaats: 3 $ 7.094.552
18-01-1991 Plaats: 7 $ 4.882.814
25-01-1991 Plaats: 9 $ 25.343.375
Totale weekend omzet VS: $ 37.320.741

Synopsis

Lyon Gaultier (Jean-Claude Van Damme) is legionair in het Franse Vreemdelingenlegioen, gestationneerd in een kamp in het onherbergzame Noord-Afrikaanse woestijngebied. Op een dag bereikt hem vanuit Los Angeles het bericht dat zijn broer François door een bende drughandelaars zwaar is mishandeld en op sterven ligt.
Lyon vraagt toelating aan de kampcommandant om z'n broer te gaan bezoeken, maar die toelating wordt hem bot geweigerd. Uitzinnig van woede slaat Lyon Gaultier de kampbewakers in elkaar en deserteert.

Hij betaalt zijn overtocht naar de Verenigde Staten door in helse omstandigheden te werken in de machinekamer van een schip. Zo belandt hij in New York, maar hij heeft niet voldoende geld om door te reizen naar Los Angeles.
Toevallig komt hij in New York in contact met Cynthia, een keiharde dame die voor rijke opdrachtgevers brutale, illegale vuistgevechten organiseert.
De gespierde, lenige Lyon Gaultier wordt al snel de nieuwe sensatie in dit dekadente milieu, en hij vecht zich letterlijk een weg naar de westkust. Daar ontdekt hij dat z'n broer al overleden is, en maakt hij kennis met zijn weduwe Helene, die verbitterd is achtergebleven met hun dochtertje Nicole en een berg schulden. Ze weigert zijn hulp, maar via een omweg zorgt Lyon er voor dat de opbrengsten van zijn gevechten toch bij haar belanden. Daardoor raakt hij wel meer en meer afhankelijk van Cynthia, die er niet voor terugdeinst om hem te confronteren met steeds sterkere tegenstanders.

Ondertussen heeft het Vreemdelingelegioen twee krachtpatsers op het spoor van Gaultier gezet met als opdracht de deserteur eerst behoorlijk toe te takelen en vervolgens opnieuw in te lijven. Voor Lyon Gaultier wordt het nu een gevecht op twee fronten.