World Trade Center (DVD)

2-Disc Special Edition
Goed
World Trade Center (DVD)
12 jaar
Angst
25/01/2007
DVD
124 minuten
Drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (7)

Nicolas Cage Nicolas Cage →  John McLoughlin
Stephen DorffStephen Dorff →  Scott Strauss
Michael Pena →  Will Jimeno
Maggie Gyllenhaal →  Allison Jimeno
Maria Bello →  Donna McLoughlin
Jay Hernandez →  Dominick Pezzulo
Michael Shannon →  Dave Karnes

regisseur (1)

Oliver Stone

producent (4)

Michael Shamberg
Stacy Sher
Moritz Borman
Debra Hill
World Trade Center

11 september 2001. Een datum om nooit te vergeten. Een gebeurtenis om nooit te vergeten. Een drama. Het begin van een oorlog. Het staat in ons geheugen gegrift voor de rest van ons leven. Iedereen herinnert zich nog goed wat hij op dat ogenblik aan het doen was toen het nieuws bekend raakte, iedereen ziet nog de beelden voor zich van de brandende WTC-torens, twee indrukwekkende gebouwen die in de grote, onaantastbare, prestigieuze wereldstad met de klinkende naam New York stonden. De paradepaardjes van de Verenigde Staten en het Westen in het algemeen die het doelwit werden van een groep laffe terroristen. Wat gebeurd is, is niet te vatten. Dat na de georganiseerde aanval enkel een rokende hoop puin achterbleef hield niemand voor mogelijk. Tot 11 september 2001.

Wat ook al ondenkbaar was toen was dat iemand het ooit in zijn hoofd zou halen om een film te maken over de dramatische gebeurtenissen. De Verenigde Staten kan niets meer overkomen dat nog dramatischer is dan wat zich op die dinsdag afspeelde. Het verbaast ons niet dat Oliver Stone één van de eersten was die zijn voornemen om rond de 9/11-aanslagen een film te maken, openlijk uitsprak. De vraag bleef enkel op welke manier. Opvallend voor iemand als Oliver Stone is dat hij zich zoveel mogelijk geconcentreerd heeft op de feiten bij het brengen van het verhaal van McLoughlin en Jimeno, twee van de twintig mensen die levend van onder het puin werden gehaald. Nummer 18 en 19. Twintig overlevenden tegenover bijna 3.000 slachtoffers waar van sommigen geen spoor meer van terug te vinden was. Het verwachte patriottisme moest deze keer dus plaats maken voor een realistisch drama en we moeten toegeven dat dit toch wel één van Stone's ontroerendste en pakkendste films is. Niets is erger, pijnlijker en moeilijker om 'dragen' dan het verliezen van de mensen waar je van houdt. Het noodlot sloeg toe voor de ganse Westerse wereld op 11 september 2001.

World Trade Center

World Trade Center weet ons zelfs bij een tweede visie nog steeds te overtuigen en te imponeren. Alhoewel sommige aspecten van de gebeurtenissen van 11 september allicht wel wat anders worden voorgesteld dan ze zich daadwerkelijk hebben afgespeeld. De brandweerlui die heel professioneel en overlopend van discipline plichtsbewust naar de Towers trekken, zonder enige vorm van angst of paniek. Het verloopt allemaal heel netjes, niettegenstaande men wel moet toegeven hier niet op voorbereid te zijn. Maar van paniek en een alles overheersende chaos is maar weinig te merken. De manier waarop de kandidaten naar voor treden en zo een team vormen eens ze ter plaatse zijn is al even onwaarschijnlijk. Maar de kern van de zaak is hier het verhaal natuurlijk. Oliver Stone zelf zegt dat het niet echt een film over 9/11 is, maar één over overleven.
De aanwezigheid van de twee échte overlevenden bij het 'draaien' is ongetwijfeld een grote hulp gebleken bij het tot stand komen van de film. Met een klassebak als Oliver Stone die aan de touwtjes trekt en de aanwezigheid van McLouglin en Jimeno zelf kan je de waarheid niet beter benaderen. In de film is vooral Maggie Gyllenhaal bijzonder overtuigend als de jonge vrouw die de moeilijkste uren van haar leven doormaakt en op een schitterende manier de dramatiek en ontlading bij het weerzien met haar man weergeeft. Knap. Gyllenhaal is nog net niet rijp voor de (grootste) filmprijzen maar het is louter een kwestie van tijd.

World Trade Center is voor Oliver Stone natuurlijk geen gemakkelijke film. Van de holes naar de familie(s) en terug is iets wat je moeilijk twee uur lang op een overtuigende manier kunt herhalen of volhouden maar de uitwerking en de dramatische inpact die de filmmaker ondanks deze beperking toch haalt is van een hoog niveau.

World Trade Center

Wij kozen resoluut voor de dubbel-disc versie van de film natuurlijk. De film zelf kan je bekijken met audiocommentaar van ofwel Oliver Stone zelf of van een viertal waarvan Will Jimeno de belangrijkste inbreng zou moeten hebben. Op disc 1 staan ook negen deleted of extended scenes die je kunt bekijken met of zonder commentaar van Oliver Stone. Het commentaar is Engels ondertiteld, voor de filmstukjes zelf kan je een Nederlandstalige ondertiteling opvragen.
'The Making of World Trade Center' geeft je een algemeen beeld over de film. Cast en crew komen aan het woord, net als de overlevenden zelf. Als 'Making of' heeft dit eerste extra toch te weinig diepgang vinden wij. In 'Building Ground Zero' geeft men toelichting bij het nabouwen van Ground Zero en hoe 3D-scans die gemaakt werden door helikopters na de ramp destijds niet alleen een hulp waren voor de reddingswerkers maar ook voor de makers van 'WTC' hun nut bewezen. Net als 175 containers bijvoorbeeld. Containers. Daarvoor bekijk je best dit extra natuurlijk.
In 'Visual and Special Effects' zullen de kenners niet verrast zijn dat het men het hier vooral heeft over previs (pre-visualisation) en mocap (motion capture). Wie nog niet weet wat deze technieken inhouden en bij de les blijft tijdens deze dik 11 minuten zal er wel wat van opsteken.
In 'Oliver Stone's New York' komt de regisseur aan het woord tijdens een informele babbel in New York. Hij heeft het over de wereldstad natuurlijk (waar hij geboren en getogen is) maar men brengt ook een bezoek aan het huis waar hij vroeger nog heeft gewoond, de school waar hij studeerde, enz... Zelfs mama Stone komt even aan het woord bij het ophalen van zoveel herinneringen, men gaat zelfs terug tot Viëtnam en de tijd die daarop volgde waarin Oliver Stone aan de filmschool les kreeg van Martin Scorsese (!).
In 'Q &: A with Oliver Stone' zie je een uittreksel uit een gesprek met Oliver Stone naar aanleiding van de Bafta's in Engeland. De man met de rode kousen stelt hier ondermeer dat 'World Trade Center' geen politieke film is maar wel een film rond en met emoties. De Theatrical Trailer, TV-spots zijn natuurlijk oninteressant, de meer dan 50 foto's daarentegen zijn wél het bekijken waard.

Maar het interessantste extra van allemaal is ongetwijfeld 'Common Sacrifice' Hier staan de échte Jimeno en McLouglin centraal, hun verhaal is zo mogelijk nog indrukwekkender dan de film zelf. Niet alleen hun partners maar ook (andere) familieleden, dokters en andere betrokkenen tijdens het reddings- film- of genezingsproces worden voor de microfoon gehaald wat resulteert in een compleet, realistisch en sterke bonus op deze DVD. Wij hebben World Trade Center alvast aan onze collectie toegevoegd en je hebt nu zelf genoeg redenen om dit ook te doen. Te koop vanaf 25 januari 2007.

Koenraad Adams

Extra's

 • Disc 1 : Commentary by Director Oliver Stone
 • Disc 1 : Commentary with Will Jimeno, Scott Straus, John Busching and Patty McGee
 • Deleted/Extended Scenes (9) (17' 09)
 • The Making of World Trade Center (51 '21)
 • Common Sacrifice (52' 20)
 • Building Ground Zero (24' 09)
 • Visual and Special Effects (11' 38)
 • Oliver Stone's New York (23 '32)
 • Q & A with Oliver Stone (12' 35)
 • Theatrical Trailer (2' 26)
 • TV-spots (5) (3' 16)
 • Photo Gallery (+50)

Zie ook...