The Woodsman (DVD)

Goed
The Woodsman (DVD)
mogelijk schadelijk tot 16 jaar
21/09/2005
2004
dvd
drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (6)

Kyra Sedgwick Kyra Sedgwick
Benjamin Bratt Benjamin Bratt
Mos Def
Eve
Daivd Allen Grier

regisseur (1)

Nicole Kassell

Op zoek naar een fun filmpje voor bij het herfstse haardvuur ? The Woodsman zal alvast niet voor warme gensters zorgen, want dit filmpje hoort thuis in de categorie waarin prijzen als ?meest deprimerende film van het jaar ? worden uitgereikt. Niets mis mee natuurlijk, cinema bestaat godzijdank immers niet uit sacharine en suikerspin alleen.

The Woodsman neemt je mee in de psyche van een pedofiel. Niet de vrolijke pedofiel waar ook al eens groen mee mag gelachen worden zoals de vader uit Happiness. Neen, Walter (een uitstekende Kevin Bacon) is net vrijgekomen na twaalf jaar gevangenis wegens aanranding van jonge meisjes. Hij wil zijn leven terug op het juiste spoor krijgen, vindt een job bij een houtbedrijf (enkel en alleen omdat de zaakvoerder Walters vader een gunst schuldig is), verneemt via zijn schoonbroer dat zijn zus niets meer met hem te maken wil hebben en slaagt er niet in om een relatie op te bouwen met de vrijgevochten Vicky (Kyra Sedgwick, Bacon's echtgenote) die hem wil lossleuren uit het vacuüm waarin hij gevangen zit. Alles zou natuurlijk gemakkelijker lopen indien Walter echt genezen was, maar hij weet van zichzelf dat hij zich nog steeds aangetrokken voelt tot jonge meisjes. Wat 'meeleven met Walter' natuurlijk du-bieus maakt voor de toeschouwer. Kans is groot dat je het beste voorhebt met de protagonist, maar terzelfdertijd kom je tot de conclusie dat je verbroedert met een pedofiel en zie je zelfs hoe hij terug een meisje benadert, en wordt je geconfronteerd met zijn verlangen wanneer hij twaalfjarige meisjes ziet op de bus of in de stad...

Het verhaal van Walter is vooral karakteraangestuurd, en de plot is ondergeschikt aan zijn denken, doen en laten. Er gebeurt relatief weinig in de film, en alle gebeurtenissen worden gekoppeld aan zijn psyche. The Woodsman is geen gemakkelijke film, indien je jezelf niet met het hoofdpersonage wil of kan identificeren. Bovendien filmt regisseuse Nicole Kassell de metropool van Philadelphia in hoofdzakelijk deprimerende kleuren. Veelvuldige close-ups van Walter die hout zaagt zetten de eentonigheid nog eens extra in de verf. Al zijn er momenten waarin Kassell nadrukkelijk polst naar het meelevingsvermogen van de kijker : kies je voor Walter als zijn verleden wordt uitgesmeerd door de met vooroordelen geplaagde secretaresse, of veroordeel je haar acties ? Geef je de politie-inspecteur gelijk wanneer hij Walter blijft lastig vallen, of wil je de ex-gevangene vooral een tweede kans geven ? En spannend wordt het als Walter vanuit zijn nieuwe woonst (gelegen rechttegenover een school, een leuke ironische toets) ziet hoe een pedofiel elke dag op post is om jongetjes met snoep weg te lokken van de schoolpoort. Walter herkent de werkwijze van de pedofiel met zijn ogen dicht, en toch grijpt hij niet onmiddellijk in. Ook hier blijft het gissen naar het waarom : uit wraak omdat de politie hem nog steeds lastigvalt, uit voorzichtigheid omdat hij niet in de problemen wil komen of gewoon omdat hij de man niet wil storen in zijn activiteiten ? Al is dit tezelfdertijd ook een scenarioknobbel die wat bewust manipuleert door de gevoelige Walter 'minder erg' te maken dan de open en bloot-pedofiel op de straat. Als je verder kijkt dan de grauwe sfeer die Kassell haar film meegeeft, merk je vanzelf dat de prent heel wat gewetensvragen en dilemma's naar voor schuift. The Woodsman wordt nooit gemakkelijk entertainment, en dankzij de knappe vertolking van Kevin Bacon ben je meer dan eens geneigd om met Walter mee te leven. Of dat nu goed is of niet. Pasklare antwoorden levert The Woodsman niet, en dat is nou net het sterke van de film.

RCV opteert voor The Woodsman alweer voor een 'naakte' dvd-release. Geen extra's, maar ook geen menuscherm. De film start automatisch van zodra het schijfje in de dvd-speler zit, en er starten automatisch drie trailers. Het ontbreken van het menu heeft tot gevolg dat je eens je naar de film aan het kijken bent niet rechtstreeks naar een hoofdstuk kunt springen. Je moet dus steeds alle hoofdstukken passeren indien je een bepaald fragment nog eens opnieuw wilt zien. Echt handig is deze werkwijze niet. Plug and play heeft dus niet altijd zij voordelen.

Alex De Rouck

Extra informatie

Trailers

Zie ook...