The Whistlers

Middelmatig
The Whistlers
Alle leeftijden
15/01/2020
2019
Langspeelfilm
98 minuten
Thriller
Komedie
Politiefilm

Verdeler

Cherry Pickers

Acteur/Actrice (6)

Vlad Ivanov → Cristi
Catrinel Marlon → Gilda
Rodica Lazar → Magda
Antonio Buil → Kiko
Agusti Villaronga → Paco
Sabin Tambrea → Zsolt

Regisseur (1)

Corneliu Porumboiu

Director of Photography (1)

Tudor Mircea

Beeldmonteur (1)

Roxana Szel

Productieontwerper (1)

Simona Paduretu

Kostuumontwerper (1)

Dana Paparuz
The Whistlers

Een Roemeense misdaadfilm met een paar hoeken af en met een tussenstop op het Canarische eiland La Gomera. Ziehier de essentie van The Whistlers (originele titel: La Gomera), geregisseerd door Corneliu Porumboiu. Een cineast die zich net als in zijn vorige films bedreven toont in gortdroge humor en daarmee zowel de gniffelaars als de luidoplachers op zijn hand zou moeten zien te krijgen.

In een matrasfabriek iets buiten Boekarest wordt nogal wat maffiageld witgewassen. Geld waar de corrupte agent Cristi (Vlad Ivanov – eerder al te zien in Poromboiu’s Police, Adjective) zijn zinnen op heeft gezet. Om het te bemachtigen moet hij tegelijkertijd de gangsters en zijn collega-politiemensen te slim af zijn. En daar komt heel wat getouwtrek bij kijken, daar noch de gangsters noch de politiemensen zich gemakkelijk met een kluit in het riet laten sturen.

The Whistlers

Cristi ziet zich uiteindelijk genoodzaakt om zich tijdens een uitstap naar het hoofdkwartier van de gangsters op La Gomera te bekwamen in el silbo gomero: een taal waarbij wordt gecommuniceerd met de hulp van de edele kunst van het vingerfluiten. De misdadigers gebruiken die taal om met elkaar te communiceren zonder dat de politie daar weet van heeft. Wat klinkt als een toornige tjiftjaf kan evengoed betekenen morgen afspraak om 21 uur in Hotel Zeezicht. Slim, zowaar. En grappig.

Porumboiu hanteert een niet-lineaire vertelstijl in La Gomera. Wie wat doet en waarom wordt maar gaandeweg duidelijk in een plot die globetrot tussen Roemenië en de Canarische eilanden. Daardoor zit de vlam niet onmiddellijk in de plotpan. Ook de niet altijd duidelijke keuze tussen misdaadfilm pur sang en laconieke komedie is een reden waarom La Gomera even vaak in als naast de plooien ligt. Gelukkig zijn er genoeg ups om de downs te counteren: ook al beperken die zich soms tot prima vormgegeven setpieces - vaak zelfs op momenten dat de plotuitwerking de aandacht niet altijd weet vast te houden.

The Whistlers

Om Cristi’s misdadig geflirt extra vlees en bloed mee te geven gooit Porumboiu ook een femme fatale in de strijd. Een Gilda dan nog wel. Porumboiu kent zijn klassiekers. Wat het dubbel jammer maakt dat zijn laconieke freewheelen finaal niet naar een meer standvastig eindresultaat leidt.

Alex De Rouck

Synopsis

Cristi is een inspecteur bij de politie van Boekarest die beide kanten van de wet bewandelt.  We volgen hem van Boekarest tot de Canarische Eilanden en terug, en komen onderweg een femme fatale, een geheimzinnige oude fluittaal, bedrog en verraad, en komische plot twists tegen...