Vantage Point

Gewoon
Vantage Point
26/03/2008
2007
langspeelfilm
89 minuten
actie

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (9)

Sigourney Weaver Sigourney Weaver →  Rex Brooks
Dennis Quaid Dennis Quaid →  Thomas Barnes
William Hurt William Hurt →  President Ashton
Forest Whitaker Forest Whitaker →  Howard Lewis
Matthew Fox →  Kent Taylor
Ayelet Zurer →  Veronica
Edgar Ramirez →  Javier
Eduardo Noriega →  Enrique
Said Taghmaoui →  Suarez

regisseur (1)

Pete Travis

producent (1)

Neal H. Moritz
Vantage Point

Ironisch, onvermijdelijk of cru: het is maar hoe je het bekijkt, maar 9/11 blijft Hollywood beheersen. Ook in “Vantage Point” loert de instorting van de WTC-torens om het hoekje. Maar er is beterschap op komst: de Amerikaanse president Henry Ashton (William Hurt) slaagde er immers in om vrede te sluiten tussen de Westerse en Arabische leiders (je mag nu met de ogen rollen) en dat verdrag wordt ondertekend op een vredesconferentie in het Spaanse Salamanca. Tenminste, dat is de opzet: Ashton staat nog maar twee seconden achter het spreekgestoelte, of hij wordt geveld door een sluipschutter. En een paar minuten later ontploft er ook nog eens een bom onder het podium van de conferentie. Dit gegeven wordt vanuit verschillende ooghoeken gezien, verteld en herhaald en eindigt telkens met een andere cliffhanger.

Wat een kribbige bejaarde op de achterste rij tijdens de gezapige zaterdagvoormiddagvertoning waarop Filmfreak het filmpje meepikte alvast liet opmerken dat het zo wel makkelijk is om een film te maken. Ja en neen, meneer: het is inderdaad repetitief om hetzelfde gegeven zo’n zeven keer na elkaar te zien, maar dat is nu eenmaal de gimmick in een film die een scenario opbouwt rond een ‘seeing is believing’-plot. Of de makers erin slagen om hun experiment tot een goed einde te brengen, is natuurlijk een andere vraag.

Vantage Point

De ceremonie in Salamanca wordt de eerste maal getoond uit de visie van een Amerikaans tv-station dat alles live uitzendt. Verschillende camera’s registreren het gebeuren, en de kans is groot dat de camera’s al dan niet gewild de dader van de aanslag hebben gecapteerd. Veiligheidsagent Barnes (Dennis Quaid, in een rol die lange tijd was weggelegd voor Kevin Costner) had vanop het podium een ander zicht op het gebeurde: hij bespeurde beweging achter een raam van een huis dat verlaten behoorde te zijn. En de Amerikaanse toerist Howard Lewis Forest Whitaker) die alles aan het filmen was met zijn camcorder, wordt ook een onwillige getuige van een deel van de aanslag. Dat zijn echter niet de enige visies die we te zien krijgen: ook het standpunt van de president zelf en van de terroristen komt aan bod, zodat de puzzelstukjes geleidelijk aan in elkaar vallen voor een finale waarin de verschillende personages samenkomen…

Het stadsbestuur van Salamanca gaf om logistieke redenen geen toestemming om het historisch stadsgedeelte te gebruiken voor de opnames van de film. Op een paar shots na, is “Vantage Point” zo goed als volledig opgenomen op verschillende locaties in Mexico City, waar de producenten genoeg vuistenvol dollars veil hadden om zo waarheidsgetrouw mogelijk een kopie te maken van de Spaanse stad. De setting ziet er knap uit, en het gaat allemaal verbazend snel vooruit, maar toch is dit een actiefilm die de iets veeleisender kijker op zijn honger zal laten zitten. Ook al heeft het allemaal wat de schwung van een gezond geoliede B-prent, lang blijft dit tussendoortje niet hangen. Dat komt vooral omdat het scenario zich een air van intelligentie aanmeet, maar in feite niets meer is dan een lamlendige poging om zo spectaculair mogelijk uit de hoek te komen (het autoschrootgehalte ligt hoog), zonder zich te bekommeren om geloofwaardigheid of logica.

Vantage Point

Eens de verschillende invalshoeken zijn belicht en de climax uit de startblokken schiet, zit “Vantage Point” vooral vast in een groot moeras van ongeloofwaardigheid. Scenarist Barry Levy heeft overduidelijk een paar keer de dvd-boxen van '24' bekeken en geanalyseerd, en hij put gretig uit de ingrediënten van het verzameld werk van Jack Bauer. Er zijn wel meer actieprenten die zich aan deze tv-hit spiegelen, maar nog een paar van dergelijke filmpjes en de metaalmoeheid zal (net als in '24' zelf trouwens) onvermijdelijk de kop opsteken, zeker als de personages niets meer voorstellen dan eendimensionale karikaturen. Laat aanrukken, die met een beschermingslaag uitgeruste bol staalwol.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
22-02-2008 Plaats 1 $ 22.874.936
29-02-2008 Plaats 2 $ 12.819.425
07-03-2008 Plaats 3 $ 7.356.236
14-03-2008 Plaats 5 $ 5.462.747
21-03-2008 Plaats 9 $ 3.805.541

Synopsis

In Vantage Point hebben twee geheim agenten, Thomas Barnes (Dennis Quaid) en Kent Taylor (Matthew Fox), de opdracht President Ashton (William Hurt) te beschermen op een belangrijke top over de internationale strijd tegen terreur.
Wanneer President Ashton vrijwel onmiddellijk na zijn aankomst in Spanje neergeschoten wordt, volgt chaos en een aantal getuigen zullen na de aanslag met elkaar geconfronteerd worden. In de menigte bevindt zich Howard Lewis (Forest Whitaker) een Amerikaanse toerist die de historische gebeurtenis op videotape vastlegt om hem aan zijn kinderen te tonen als hij naar huis terugkeert. Er is ook Rex (Sigourney Weaver), een Amerikaanse tv‐nieuwsproducer die verslag uitbrengt over de conferentie.
Het is pas als we dezelfde 15 minuten vóór en onmiddellijk na het schietincident vanuit het perspectief van de diverse getuigen volgen dat de verschrikkelijke waarheid achter de moordaanslag aan het licht komt.