Tombstone

Goed
Tombstone
17/02/1994
1993
langspeelfilm
128 minuten
Western

acteur/actrice (15)

Kurt RussellKurt Russell →  Wyatt Earp
Michael BiehnMichael Biehn →  Johnny Ringo
Sam ElliottSam Elliott →  Virgil Earp
Bill PaxtonBill Paxton →  Morgan Earp
Jason PriestleyJason Priestley →  Billy Breckinridge
Robert Mitchum Robert Mitchum →  Verteller (stem)
Billy Bob Thornton Billy Bob Thornton →  Johnny Tyler
Charlton Heston Charlton Heston →  Henry Hooker
Billy ZaneBilly Zane →  Mr. Fabian
Michael RookerMichael Rooker →  Sherman McMasters
Frank StalloneFrank Stallone →  Ed Bailiey
Val Kilmer Val Kilmer →  Doc Holliday
Powers Boothe →  Curly Bill Brocious
Stephen Lang →  Ike Clanton
Dana Delany →  Josephine Marcus

regisseur (1)

George P. Cosmatos

Westerns zijn een bedreigde filmsoort geworden, al probeert het genre na successen als Dances With Wolves en Unforgiven terug een plaats in de opgaande lift te bemachtigen.

Tombstone arriveert het vlugst op de bovenste stage, en etaleert genoeg bloedvergieten om de cowboyfilmachterstand uit het voorbije decennium met één klap in te halen.  Tombstone is dan ook niet zomaar een western, het is een weergave van een historisch feit uit 1881 : het vuurgevecht aan de O.K. Corrall, waar legendarische figuren als Wyatt Earp (Kurt Russell) en Doc Holliday (Val Kilmer) een beruchte confrontatie aangingen met een bende bloeddorstige cowboys.

Het gegeven kreeg al filmerkenning in 1957, toen Burt Lancaster & Kirk Douglas de show stalen in Gunfight at the O.K. Corrall.  Eind dit jaar levert Lawrence Kasdan zijn versie van het verhaal af met Kevin Costner in de titelrol.  Voor de film/westernfreaks is Tombstone ongetwijfeld wel een aardig presentje van de Hollywoodgoden : niet alleen vanwege de hoge actiegraad, maar ook door een uitgebreide cast, waarin zelfs kleine bijrolletjes door een min of meer bekend gezicht voor rekening genomen worden (zelfs Charlton Heston komt even om het hoekje piepen).

Grote afwezigen zijn de indianen, maar die zijn overvloedig aanwezig in Geronimo, een andere western met geschiedkundige trekjes (regie : Walter Hill) die zijn releasedatum beleeft wanneer de bloesemblaadjes hun jaarlijkse vrije val richting lentegrond hebben aangevat.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
31-12-1993 Plaats: 3 $ 8.720.255
07-01-1994 Plaats: 4 $ 6.361.187
14-01-1994 Plaats: 7 $ 4.629.621
21-01-1994 Plaats: 8 $ 3.330.647
28-01-1994 Plaats: 10 $ 2.381.638
Totale weekend omzet VS: $ 25.423.348

Synopsis

22 oktober 1331. De straten van Tombstone, Arizona, staan in rep en roer : de legendarische schutters komen inderdaad samen voor de beroemdste confrontatie uit de geschiedenis van de western. Weinig mensen beseffen dat geen enkele van de vier mannen die zich naar het uiteinde van de stad begeven dit gevecht niet wilden, of er zich evenmin aan verwachten. De geschiedenis leert ons dat op deze winderige en saaie dag Wyatt Earp en zijn broers Virgil en Morgan, samen met de gevaarlijke en onvoorspelbare Doc Hollyday, de Clantons en de gebroeders McClaury trotseerden in O.B. Corrall, tijden een vuurgevecht dat snel legendarisch zou worden. Dit vuurgevecht stelde een einde aan drie levens, maar niet aan de bloedigste vete in de geschiedenis van het Amerikaanse Westen.
Tombstone vertelt ons de bewogen geschiedenis van Wyatt Earp, de gebeurtenissen na O.K.Corrall die hem in een conflict stortten waarvoor hij niet aansprakelijk was, en de moed waarvan hij blijk zou moeten geven om er een einde aan te stellen.

Geschreven door Kevin Jarre.