System Crasher (Systemsprenger)

Goed
System Crasher
Alle leeftijden
04/03/2020
2019
langspeelfilm
120 minuten
Drama
Speelfilm

Verdeler

Cinemien

acteur/actrice (8)

Albrecht Schuch → Michael Heller
Helena Zengel → Benni
Gabriela Maria Schmeide → Mevr. Bafané
Lisa Hagmeister → Bianca Klaass
Melanie Straub → Dr. Schönemann
Victoria Trauttmansdorff → Pleegmoeder
Tedros Teclebrhan → Opvoeder
Maryam Zaree

regisseur (1)

Nora Fingscheidt

producent (3)

Peter Hartwig
Jonas Weydemann
Jakob D. Weydemann

director of photography (1)

Yunus Roy Imer

beeldmonteur (2)

Stephan Bechinger
Julia Kovalenko

productieontwerper (1)

Marie-Luise Balzer

Ja ja, kinderen … kwetsbaar en fragiel, uitgelaten en vrolijk. Het ligt allemaal dicht bij elkaar. Dat is extreem zo bij de negenjarige Bernadette, Benni voor haar vrienden. En vijanden. Een meisje dat wordt opgevangen door speciale jeugdzorg. Thuis blijven bij haar moeder kan ze niet wegens teveel probleemkind en gevaar voor haar omgeving. Een gevaar dat ze trouwens ook in de opvangcentra is. Twee vragen dringen zich op: hoe is het zo ver kunnen komen en wat kan er worden aan gedaan?

Regisseuse/scenariste Norah Fingscheidt probeert die vragen te beantwoorden in een rollercoasterfilm die evenzeer schatplichtig is aan de cinema van de broers Dardenne als aan die van Michael Mann - om zo maar willekeurig twee ver uit elkaar liggende namen te noemen. System Sprenger werkt immers zowel als sociale film en als brok cinema-adrenaline. Iedereen blij, iedereen content. Behalve Benni dus. Een kind dat bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan weet te halen.

Een feit dat Fingscheidt iets korter kon comprimeren, want her en der is haar film iets te lang uitgesponnen. Meteen de enige kanttekening bij wat voor de rest een adamsappelkrop van een film is. Benni - vol overgave vertolkt door Helena Zengel - wil eigenlijk maar een ding: terug bij haar moeder wonen. En zelfs daar is de situatie precair. Onder meer door de aanwezigheid van ‘mama’s nieuwe vriend’.

De raad die iedereen krijgt die voor Benni wil zorgen: kom niet aan haar gezicht, want dan ontploft ze. En dat is ook zo. Waarom niemand aan haar gezicht mag komen? Omdat een onverlaat ooit eens toen ze nog heel klein was haar gezicht in een volgeplaste pamper heeft geduwd. Er zijn zo van die dagen. En (on)mensen …

Fingscheidt - die ook een achtergrond als documentairemaakster heeft – oordeelt niet in Systemsprenger. Althans niet resoluut. Als kijker mag je zelf je conclusies trekken: is de moeder gewoon een onmens of ook een slachtoffer? Is het ok dat je als opvoeder je geduld verliest bij echt onhandelbare kinderen? Kan de overheid aansprakelijk worden gesteld voor het ontbreken van oplossingen voor individuen die zich zo misdragen dat geen enkel systeem hen recht kan aandoen?

Allemaal pertinente vragen met minder pertinente - en vaak schrijnende - antwoorden. Dat de regisseuse geen sluitende oplossingen heeft, is helaas de logica zelve. Zijn dat ook: de drie recensiesterren. Het lot/de beloning van/voor menig helder vertelde en onder de huid kruipende speelfilm.

Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck

Synopsis

In haar zoektocht naar liefde drijft de 9-jarige Benni met haar ongetemde energie iedereen rond haar tot wanhoop. Ze is een 'system crasher': een kind waar de jeugdzorg geen enkele vat op krijgt.