Superbad

Matig
Superbad
31/10/2007
2007
langspeelfilm
112 minuten
Komedie

Verdeler

Sony Pictures

acteur/actrice (11)

Michael Cera →  Evan
Jonah Hill →  Seth
Bill Hader →  Slater
Christopher Mintz-Plasse →  Fogell
Seth Rogen →  Michaels
Kevin Corrigan →  Mark
Martha MacIsaac →  Becca
Emma Stone →  Jules
Aviva →  Nicola
David Krumholtz →  Benji Austin
Joe Lo Truglio

regisseur (1)

Greg Mottola

producent (2)

Judd Apatow
Shauna Robertson
Superbad

En wij die dachten dat films à la Porky’s passé waren. Niet dus, afgaand op het feit dat deze “Superbad” in de Belgische zalen wordt gedropt. Misschien nog even kort samenvatten waar het begin de jaren ’80 ook al over ging. Tieners die op zoek zijn naar een eerste sexuele ervaring en/of het van bil gaan met een schoolvriend(in). In een gemoedelijk sfeertje zoals een feestje bijvoorbeeld waarbij de slaapkamer boven (van mama en papa) dienst deed als liefdesnestje. Een ander vast gegeven was ook de alcohol want die moest de lippen, de handen en de ritssluitingen van de belangrijkste kledingsstukken wat losser maken.

De pubers van toen keren nu als het ware terug maar dan in de vorm van Michael Sera, Jonah Hill en in ondergeschikte orde Christopher Mintz-Plasse. Eén van de twee heeft natuurlijk een BMI waarmee je niet zo makkelijk een meisje kunt versieren, de ander is een verlegen kerel die altijd met zijn dikke kameraad optrekt (en hierdoor heel wat misloopt). Maar binnenkort zullen de wegen van de twee gescheiden worden. Ze beëindigen hun studies aan de middelbare school en zullen vanaf volgend schooljaar op een verschillende universiteitscampus op zoek gaan naar vrouwelijk schoon. En studeren ook natuurlijk.

Superbad

Maar de twee willen eindigen in schoonheid en proberen op één of andere manier hun aanwezigheid op een aankomende ‘party’ te verzekeren. En dit lijkt te gaan lukken. Door een toeval kan Seth samen met Jules een opdracht uitvoeren in de kookles waarna hij wordt uitgenodigd naar het feestje dat zij heeft georganiseerd bij haar thuis. En trekt Evan zijn stoute schoenen aan en nodigt Becca uit naar dezelfde party. Maar er is een voorwaarde gekoppeld aan hun aanwezigheid. Zij moeten voor de drank zorgen. In de Verenigde Staten aan alcohol raken is geen makkie maar gelukkig is er nog Fogell. Deze nerd/loser/weirdo bij uitstek heeft niet alleen een gezicht dat past bij de omschrijving van daarnet maar zal proberen om via een vals identiteitsdocument aan de nodige geestrijke dranken te geraken. Fogell wordt McLovin (…) uit Hawaii (!) en geeft aan de vervalsers 25 jaar op als correcte leeftijd. De jacht op de alcohol én straks op de dames kan dus beginnen.

Superbad

Seth Rogen en Evan Goldberg, de twee scenaristen van “Superbad” kwamen op het idee voor dit filmscenario nadat ze zelf wat tienerkomedies hadden bekeken die naar hun zeggen zeker niet grappig waren. “Schrijven wat je zelf weet” was zo’n beetje hun vertrekpunt en vol overtuiging besloot het duo al gauw om de twee hoofdrolspelers in de filmversie van hun script zelfs hun eigen voornaam te geven. Christopher Mintz-Plasse die van de middelbare school werd geplukt voor zijn langspeelfilmdebuut bevestigt dat de manier waarop jongeren naar feestjes gaan om er in de gratie te vallen bij de dames toch wel de praktijk is.

Of dit ook toepasselijk is op de Belgische jongeren laten we in het midden. “Superbad” is in elk geval wél een typisch Amerikaanse komedie. Dat houdt in dat de grappen in de V.S. een stuk beter zullen onthaald worden dan hier. Een dronken griet op een zucht van het verliezen van haar maagdelijkheid het bed onderkotst is niet echt iets waar wij kunnen om lachen. Indien U dit als grap best wel kunt appreciëren, ga dan als de gesmeerde bliksem een kaartje kopen voor deze nieuwste komedie van Greg Mottola.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
17-08-2007 Plaats: 1 $ 33.052.411
24-08-2007 Plaats: 1 $ 18.044.369
31-08-2007 Plaats: 2 $ 12.466.846
07-09-2007 Plaats: 3 $ 7.551.822
14-09-2007 Plaats: 4 $ 5.105.184
21-09-2007 Plaats: 8 $ 3.110.322
Totale weekend omzet VS: $ 79.330.954

Synopsis

Een verhaal over twee sociaal onbekwame teenagers voor wie het lyceum er bijna op zit. De jongens zijn onafscheidelijk – maar nu gaan ze naar verschillende universiteiten en zullen ze dus wel moeten gewoon worden aan een leven gescheiden van elkaar. Evan (Michael Cera) is zacht, slim, en van het bangelijke type. Seth (Jonah Hill) heeft een grote mond, is wispelturig, en heeft maar één interesse: seksualiteit. Superbad is het verhaal van hun wanhopige pogingen om hun mislukte avances bij de andere sekse in één paniekerige avond goed te maken… die afschuwelijke, vernederende avond die je voor de rest van je leven koestert.