The Stranger

Gewoon
The Stranger
mogelijk schadelijk tot 12 jaar
angst
grof taalgebruik
drugs- en/of alcoholmisbruik
07/12/2022
2022
langspeelfilm
117 minuten
thriller
misdaad
drama

verdeler

The Searchers The Searchers

acteur/actrice (8)

Joel Edgerton Joel Edgerton → Mark
Sean Harris → Henry
Jada Alberts
Ewen Leslie
Fletcher Humphrys
Steve Mouzakis
Alan Dukes
Matthew Sunderland

regisseur (1)

Thomas M. Wright

producent (6)

Joel Edgerton Joel Edgerton
Iain Canning
Emiile Sherman
Rachel Gardner
Kim Hodgert
Kerry Roberts

director of photography (1)

Sam Chiplin

beeldmonteur (1)

Simon Njoo

productieontwerper (1)

Leah Popple

kostuumontwerper (1)

Mariot Kerr

componist (1)

Oliver Coates
The Stranger

Een donkere gevoelswereld oproepen in een borrelende ketel met duistere beeldentaal … het is een kunstzinnige ingreep die kan werken om het publiek mee te zuigen en applaus op de recensiebanken te krijgen. Kan, want de Australische acteur – en momenteel ook regisseur – Thomas M. Wright maakt het in zijn The Stranger zo donkerbont dat het vaak een sisyfusarbeid is om de gelaatstrekken van de personages in kwestie te zien. En dan kan je als welwillende kijker toch ook het gevoel krijgen dat het allemaal iets te gemaakt kunstzinnig wordt. Heel veel kannen dus in The Stranger, maar al bij al toch te weinig kruiken voor wie het op zijn heupen krijgt van dat cameratechnisch spiegelgefilosofeer.

Desalniettemin en los daarvan brengt The Stranger een intrigerend verhaal, gebaseerd op ware feiten en her en der met wat fictie doorspekt, gecondenseerd uit het waremisdaadboek The Sting: The Undercover Operation That Caught Daniel Morcombe’s Killer van journaliste Kate Kyriacou. De feiten in kwestie zijn niet meteen jolig van aard: de moord op de dertienjarige Daniel Morcombe in december 2003 in Queensland. De moordenaar bleef een lange tijd uit het zicht van de autoriteiten, maar werd uiteindelijk toch geklist nadat de politiediensten een geëlaboreerde undercoveroperatie op poten zetten waarbij ze de dader valstrikkerig lieten geloven dat hij was benaderd door een crimineel netwerk waarvan hij enkel maar deel mocht uitmaken als hij hen kon garanderen geen feiten op zijn kerfstok te hebben die de politie kon alarmeren. In de ijdele hoop dat de man in kwestie de moord op Morcombe zou opbiechten. Wat zowaar ook gebeurde, waardoor de moordenaar elf jaar na de feiten alsnog werd gearresteerd en achter de tralies verdween.

The Stranger
The Stranger

De eigenlijke moord wordt nauwelijks behandeld in The Stranger: de naam Morcombe wordt zelfs niet eens gebruikt, dit gedeeltelijk ook om de nabestaanden van het slachtoffer tegemoet te komen die hun afkeer voor de film al uitdrukten nog voor de eigenlijke opnames van start gingen. Een keuze die toe te juichen valt. Zelfs de eigenlijke undercoveroperatie blijkt eigenlijk maar een voetnoot: The Stranger concentreert zich vooral op de connectie tussen de dader (Sean Harrris) en de undercoveragent (Joel Edgerton) die hem het meest intens weet te benaderen. Allemaal psychologisch onderbouwd met antracietkleurige introspecties over het effect van het kwaad op de menselijke psyche op de voorgrond schuifelend.

Verpersoonlijkt door een masterclass claustrofobisch acteren door Harris en Edgerton die zich intens op hun rollen gooien. Donker-intens uiteraard. Maar de film openbreken doen ze niet: het hermetisch vertelkarakter blijft botsen met de eigenlijke machinaties van de plot die iets teveel herhaalrondjes blijft draaien. Waardoor deze mannen met baarden-worp – lap, daar valt de hamer van het voorlaatstezinsverdict – eigenlijk eerder vervelend dan absorberend over de finishlijn schrijdt. Het is wat het is.

Alex De Rouck

Synopsis

Henry en Mark raken tijdens een vlucht in gesprek met elkaar, waaruit een innige vriendschap ontstaat. Wat Henry echter niet weet, is dat zijn nieuwe vriend Mark een getrainde undercover agent is met de geheime missie om Henry te arresteren voor een onopgeloste (kinder)moordzaak acht jaar geleden.