Stan & Ollie

Zeer goed
Stan & Ollie
KT
13/03/2019
2019
langspeelfilm
98 minuten
Drama
Komedie
Speelfilm

Verdeler

Entertainment One

acteur/actrice (7)

Steve Coogan →  Stan Laurel
John C. Reilly →  Oliver Hardy
Nina Arianda →  Ida Laurel
Shirley Henderson →  Lucille Hardy
Danny Huston →  Hal Roach
Rufus Jones →  Bernard Delfont
Susy Kane →  Cynthia Clark

regisseur (1)

Jon S. Baird

producent (1)

Faye Ward

director of photography (1)

Laurie Rose

uitvoerend producent (8)

Xavier Marchand
Kate Fasulo
Joe Oppenheimer
Nichola Martin
Jeff Pope
Eugenio Perez
Gabrielle Tana
Christine Langan

scenarist (1)

Jeff Pope

beeldmonteur (2)

Una Ni Dhonghaile
Billy Sneddon

productieontwerper (1)

John Paul Kelly

kostuumontwerper (1)

Guy Speranza
Stan & Ollie

Liefde en affectie puilen als nectar uit een geparfumeerde aronskelk: zo mooi en hartverwarmend is dit eerbetoon aan Stan Laurel & Oliver Hardy. Ettelijke generaties na hun heengaan staan ‘de dikke en de dunne’ nog steeds geboekstaafd als de meest populaire komieken ooit. Al is dat maar de helft van de waarheid: ze zijn ook nog steeds het beste komische duo ooit. En wie denkt dat dit niet zo is … you can lead a horse to water, but a pencil must be led. Nem.

Waarom ze dat alles zijn … hun tand des tijds trotserende slapstickroutines in hun ontelbare kortfilms en speelfilms excelleren in komische timing. Het zijn stuk voor stuk kleine meesterwerkjes die heel nauwgezet vooraf waren uitgetekend teneinde komische perfectie te bereiken. Dat Stan Laurel (die de meeste van de gags bedacht, al dan niet in samenwerking met een vast team gagschrijvers) en Oliver Hardy onsterfelijke humor konden maken onder de vleugels van een studiobaas die hen enkel maar zag als melkkoeien is des te opmerkelijker. Het is trouwens niet alleen de slapstick die tot het eind der tijden de eeuwigheid zal trotseren: even onsterfelijk zijn de positieve charme die de twee zelfs tijdens hun meest verwoestende setpieces uitademen en de spitsvondige oneliners die Laurel uit zijn bolhoed liet rollen.

Stan & Ollie

De Schotse regisseur Scott S. Baird en de Britse scenarist Jeff Pope namen het wijze besluit om niet het volledige verhaal van Stan & Ollie te behandelen. Als ze dat hadden gedaan, liepen ze ongetwijfeld in de val van Richard Attenboroughs “Chaplin”: twee uur en een half hoogtepunten uit het leven van, maar zonder de essentie te raken. Baird en Pope concentreren zich op een specifieke periode uit het leven van Laurel & Hardy. Intrinsiek is het de minst bekende, maar het is tegelijkertijd ook de meest interessante. Nadat de twee in 1940 komaf hadden gemaakt met de financiële tirannie van producent Hal Roach, probeerden ze het bij Twentieth Century Fox. Slechte zet, want daar kregen ze aanvankelijk helemaal geen artistieke vrijheid: ze werden loonslaven die grappen moesten brengen die grotendeels waren geschreven door scenaristen zonder voeling met hun oeuvre. Ook al hadden die films nog succes, zo geniaal als tijdens hun Roach-periode werd het nooit meer. Waardoor de twee zich uiteindelijk geneigd zagen om in Europa te gaan optreden als vaudevilleartiesten. Dat deden ze bijvoorbeeld tijdens de jaarwende van 1947 en 1948: in december 1947 traden ze op in Brussel (er is een geluidsopname bewaard van een interview waarin Laurel zelfs wat Frans praat) en op 8 januari stonden ze zowaar in de Capitole in Gent.

“Stan & Ollie” concentreert zich op hun laatste overzeese tournee: die van 1953 toen ze een rondreis deden door het Verenigd Koninkrijk. Dat het dat laatste werd, kwam onder meer door de haperende gezondheid van Hardy, die in 1957 zou overlijden. Gecondenseerd rond die tour brengt Baird een mooie bloemlezing uit het leven van beide mannen: hun komische perfectie, hun filmische erfenis, hun privéproblemen en hun relatie met elkaar. Bohemian Rhapsody-gewijs wordt de wig in hun vriendschap eventjes te zwaar aangedikt door een onenigheid dramatisch uit te vergroten, maar dat is nu eenmaal bijna onoverkomelijk in een biopic. En helemaal oneer wordt de waarheid niet aangedaan.

Stan & Ollie

Het zijn niet alleen de researchaccuratesse en de liefde van de makers voor de mensen waarover ze vertellen die van “Stan & Ollie” (h)eerlijke cinema maken. Extra bonus is de wijze waarop Steve Coogan (als Laurel) en John C. Reilly (als Hardy) de hoofdrollen vertolken. Ze maken zich de karaktereigenschappen zo eigen dat het bijna lijkt alsof de zielen van de echte Laurel & Hardy even uit de hemelse slapstickarena zijn neergedaald om hun persoonlijke zegen te geven. Coogan en Reilly beheersen de routines van Stan & Ollie tot in de allerkleinste fenomenale details. Pink weg die traan.

En ga daarna maar eens lekker uithuilen ‘on the trail of the lonesome pine’. En je hoeft er niet speciaal voor naar de ‘blue ridge mountains of Virginia’: kijk maar tussen je hart en je kietelbeen, daar ligt die eenzame zij het altijd groene dennenboom ook. En vergeet de hardgekookte eieren en noten niet mee te nemen.

Alex De Rouck

 

Genomineerd voor een Golden Globe (2018) :

  • Beste acteur – John C. Reilly

Synopsis

Stan & Ollie vertelt het waargebeurde verhaal van ’s werelds en Hollywoods bekendste duo: Stan Laurel & Oliver Hardy. Met hun hoogtijdagen ver achter zich, plannen Stan & Ollie een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland. Ondanks de hoge druk en de hectische planning, maar met de steun van hun lieftallige vrouwen Lucille en Ida – een duo act en sich – herontdekken ze de liefde voor het optreden en voor elkaar wanneer ze de harten van hun publiek opnieuw proberen te stelen met hun komische acts. Stan & Olllie is het hartverwarmende verhaal over wat het spectaculaire afscheidstournee van het duo had moeten worden.