Singin' in the Rain (DVD)

Zeer goed
Singin' in the Rain (DVD)
alle leeftijden
1952
dvd
99 minuten
Dolby 2.0 Ⓡ
4:03

acteur/actrice (9)

Millard Mitchell Millard Mitchell
Donald O'Connor
Cyd Charisse
Madge Blake
Douglas Fowley

regisseur (2)

Stanley Donen

producent (1)

componist (1)

De rode loper is uitgerold, de facelifts verbergen tal van rimpels en kraaienpootjes, en alles zit op de plaats waar het moet zitten. Iedereen met naam en faam in Hollywood is op het appel voor The Royal Rascal, de filmpremière van het jaar 1927. De grote sterren van de avond zijn de hoofdrolspelers Don Lockwood (Gene Kelly) en Lina Lamont (Jean Hagen). Don is de woordvoerder voor de twee, en vertelt maar al te graag hoe het komt dat hij het zover heeft geschopt. Je kan gerust zeggen dat hij de Jackie Chan is van zijn generatie. In zijn carrière is er één constante : waardigheid. In alles wat hij zegt of doet behoudt hij zijn waardigheid. De jongste film van het duo, waarvan de media een liefdeskoppel heeft gemaakt, is opnieuw een schot in de roos. Op weg naar de after-party belandt Don per toeval in de wagen van Kathy Selden (Debbie Reynolds), een theateractrice die alles behalve onder de indruk is van de man naast haar. Ze noemt hem een schaduw op film, omdat Don stomme films maakt, films zonder geluid. Terwijl Kathy vindt dat acteren woorden en taal moet bevatten. De twee gaan uiteindelijk hun eigen weg, maar niet voor lang.

Tijdens de opnames van Don en Lina's nieuwste film komt het nieuws dat de 'talkie' The Jazz Singer, een film met gesynchroniseerd geluid, een megasucces is en het publiek verlangt naar meer. De filmstudio wil nu uitpakken met de eerste 'talkie' van Don en Lina. De adder onder het gras is echter dat Lina een afgrijselijke stem heeft. Bovendien is ze zowat de oprichtster van de domme-blondjes-club, want ze gelooft elke roddel en elk gerucht dat de media over haar schrijft. Zes weken voor de première zijn de reacties na de preview niet zo denderend. Een flop is in de maak, ware het niet dat Kathy het idee lanceert om er een musical van te maken. Cosmo, Dons beste vriend, komt bovendien op het idee om alle dialogen en zang van Lina te laten dubben door Kathy. Ze moeten alleen zorgen dat Lina het niet te weten komt.

Singin' In The Rain wordt door critici en filmliefhebbers omschreven als n van de beste musicals die ooit werden gemaakt. Het is een aanstekelijke prent vol leuke deuntjes en stijlvolle choreografie, met prima vertolkingen van Gene Kelly, Donald O'Connor, Jean Hagen en Debbie Reynolds. En hoe kan het ook anders, het is een film die naast heel wat grote prijzen greep. Boosdoener was An American In Paris, een andere musical met Gene Kelly die het jaar ervoor al heel wat prijzen had gewonnen. En het zou een beetje teveel van het goede zijn om opnieuw een musical in de bloempjes te zetten. Geheel ten onrechte, want Singin' In The Rain heeft toch lekker de tand des tijds weerstaan.

Je kan het allemaal met eigen ogen bekijken, want de film is voortaan in DVD-vorm te vinden, en dan nog wel in een 2-disc speciale editie. Je kan de film bekijken met de overvloed aan audio commentaar van hoofdrolspelers Debbie Reynolds en Donald O'Connor, actrice Cyd Charisse, co-regisseur Stanley Donen, scenaristen Betty Comden en Adolph Green, film-historicus Rudy Comden en Moulin Rouge-regisseur Baz Lurhmann. De geluidskwaliteit van de commentaar is niet altijd wat het zou moeten zijn, maar de herinneringen die worden opgerakeld zijn best leuk. Zo vertelt Donald O'Connor dat hij en Gene Kelly een ideaal duo vormen voor de dansscènes, omdat ze beiden steeds links draaien waardoor het aanleren van de passen veel vlugger verliep. En dat je zie gewoon. Na vijftig jaar blijft het danswerk in deze film overeind. Ook de toen 19-jarige Debbie Reynolds moet niet onderdoen voor haar mannelijke collega's. Reynolds is van origine een turnster, en heeft drie maanden intensief op het dansen geoefend, met succes. En wie goed oplet zal zien dat de kleine interruptie in het beeld tijdens de dansscène tussen Gene Kelly en Cyd Charisse nog steeds aanwezig is. De reden waarom en hoe die fout is ontstaan is tot op heden voor iedereen nog steeds een groot mysterie.

Op het tweede DVD-schijfje staan twee boeiende en uitgebreide documentaires : Musicals Great Musicals en What A Glorious Feeling. De invoering van geluid heeft de filmwereld danig beïnvloed. Zo kon acteur John Gilbert, een groter ster in de stille periode van de jaren 1920, een streep trekken over zijn carrière, omdat zijn stemgeluid onaantrekkelijk was bij het publiek. Maar voor andere acteurs, actrices, zangers en zangeressen was het dan weer een goudmijn. Songwriter en producer bij MGM Arthur Freed tilde de musical naar een hoger niveau. Hij vond dat de liedjes deel moesten uitmaken van het narratieve in plaats van louter te dienen als intermezzo's. De musical was zowat hét product dat filmstudio MGM aan de lopende band uitbracht. En net door die overvloed kende het genre na Singin' In The Rain een kentering in succes. Verder kan je grasduinenen in tal van fragmenten van films zoals The Jazz Singer, Don Juan, The Broadway Melody en Going Hollywood, die allemaal een basis vormden voor Singin' In The Rain. Je kan ook de originele en niet-gebruikte zangsessies beluisteren alsook het bekijken van de geknipte scène waarin Reynold You Are My Lucky Star zingt. En Baz Lurhmann heeft ook nog iets extra's in petto.

Extra informatie

Extra's

  • Audio commentaar Debbie Reynolds, Donald O'Connor, Cyd Charisse, Kathleen Freeman, Stanley Donan, Betty Comden, Adolph Green, Rudy Behlmer en Baz Lurhmann
  • Documentaire What A Glorious Feeling (36')
  • Documentaire Musicals Great Musicals (85')
  • Fragmenten uit liedjes van Arthur Freed/Herb Brown
  • Liedjes uit originele films, Opname sessies (26 nummers)
  • Fragment uit You Are My Lucky Star
  • Fotogalerie (18 foto's)
  • Verborgen extra : Baz Lurhmann, Inspiraties van de film (12)
  • Trailer