Sinbad : Legend of the Seven Seas (DVD)

Goed
Sinbad : Legend of the Seven Seas (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 6 jaar
Angst
Geweld
11/12/2003
2003
DVD
82 minuten
animatie
Dolby 2.0 Ⓡ
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
1.85

acteur/actrice (4)

Catherine Zeta-Jones Catherine Zeta-Jones →  (stem)
Brad Pitt Brad Pitt →  (stem)
Joseph Fiennes Joseph Fiennes →  (stem)
Michelle Pfeiffer Michelle Pfeiffer →  (stem)

regisseur (1)

Tim Johnson

producent (2)

Mireille Soria
Jeffrey Katzenberg

De manier waarop Sinbad opent is alvast veelbelovend. De bemanning van de Chimera die een ander schip entert en een harde strijd levert met als inzet het Boek van de vrede. Sinbad is hierna dan ook verdachte nummer 1 wanneer het bijzondere boek zoek raakt. Meer nog, de kans is groot dat hij wordt terechtgesteld tenzij... hij het boek terug kan bemachtigen. Indien dit niet gebeurt wordt zijn beste vriend Proteus in zijn plaats een kopje kleiner gemaakt... Voor het zover komt moet onze held nog de strijd aangaan met Eris, de (knappe) godin van het kwade (de heks uit de sprookjes zeg maar) die heerst over de zee en de sterkste zeemonsters op hem afstuurt... Het is niet de eerste keer dat van Sinbad als legende een film wordt gemaakt, de held maakte eerder al deel uit van Ray Harryhausen's animatiefilms. Maar... de tijden zijn veranderd, de technologie qua performantie enorm toegenomen dus is ook het eindresultaat van deze 2003-versie niet vergelijkbaar met wat vroeger werd gepresteerd.

De mogelijkheden voor een Sinbad-scenario zijn quasi onbeperkt volgens de scenarist. Voor een gewone langspeelfilm denk je best eerst even na voor je iets neerschrijft, want anders zadel je de filmmakers misschien op met een pak logistieke problemen. Anders met een animatiefilm natuurlijk, een zeemonster van dertig meter wordt tot leven gebracht door de mensen van de (computer)animatie... Die presteerden het zelfs om de sirenes (verleidelijke wezens die er volgens de legendes voor zorgden dat de bemanning door hen werd verleid, waarna hun schip op de klippen liep) te maken uit water, een soort levende fonteinen zoals de mannen aan de computerschermen het zelf noemen. Probeer maar eens dergelijke wezens, gemaakt uit water, te laten opstijgen uit de zee en de bemanning figuurlijk uit hun lood te slaan ! Het is wonderwel gelukt, zo overtuigend zelfs dat het eigenlijk geen wonder is dat men drie jaar aan deze film heeft gewerkt.

Het DVD-medium heeft een pak voordelen in het geval van Sinbad. Zo ben je in de mogelijkheid om Sinbad te bekijken zoals dat nooit eerder mogelijk was... in de originele versie ! De film werd destijds immers enkel in de Nederlands gesproken versie uitgebracht, tot onze grote ergernis ! Je kan indien je dat wil nog altijd kiezen voor de Nederlandse of Vlaamse versie maar wij hebben een absolute voorkeur voor de stemmen van Catherine Zeta-Jones, Brad Pitt, Joseph Fiennes en Michelle Pfeiffer.

Op de koop-DVD staat een aantal extra's voor de kinderen onder de kijkers. Het is mogelijk om met de afstandsbediening van je DVD-speler een aantal spelletjes te spelen en je krijgt er zelfs nog meer indien je het schijfje aan je computer-dvd-player toevertrouwt. Alleen kregen wij die niet aan de praat, je PC moet immers nogal met wat dingen compatibel zijn, allicht was daar de reden te zoeken hiervoor. Naast de trailer van The cat in the hat staat er ook een korte 'The making of' featurette op deze DVD. Daarin komen verschillende mensen van de crew aan het woord en gaat men heel kort bepaalde dingen aanstippen zoals speciale effecten, de muziek, enz... Door het kiezen van het 'Cyclopeneiland' kan je een korte animatiefilm verschillende keren bekijken maar dan vanuit een andere rol gezien. Men heeft bij de extra's dus ook een beetje aan elke leeftijdscategorie gedacht die deze geslaagde animatiefilm in huis heeft gehaald of nog zal halen.

Koenraad Adams
Gewoon

Extra informatie

Cyclopeneiland, The making of Sinbad, Commentaar v/d filmmakers, Spotlicht op Harvey (stem van Spike), Teaser De Kat, Expositie, DVD-Rom spelletjes, Spelletjes