The Simpsons Movie

Gewoon
The Simpsons Movie (OV)
2007
25/07/2007
langspeelfilm
86 minuten
animatie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (8)

Hank Azaria Hank Azaria →  Moe Apu Chief Wiggum ... (stem)
Harry Shearer Harry Shearer →  Mr. Burns Smithers Kent Brockman ... (stem)
Albert Brooks Albert Brooks →  Russ Cargill (stem)
Tom Hanks Tom Hanks →  (stem)
Dan Castellaneta →  Homer Simpson (stem)
Julie Kavner →  Marge Simpson (stem)
Nancy Cartwright →  Bart Simpson/... (stem)
Yeardley Smith →  Lisa Simpson (stem)

regisseur (1)

David Silverman

producent (5)

James L. Brooks James L. Brooks
Matt Groening
Al Jean
Mike Scully
Richard Sakai
The Simpsons Movie (OV)

Er zullen maar weinig mensen zijn op deze aardkloot die The Simpsons niét kennen. Toch niet het deel van de aardbewoners dat over elektriciteit en het populairste kastje in de huiskamer beschikt. De gele mannetjes zullen bij het zappen of het zoekend naar een passend kinderprogramma voor de kleinsten in de familie dus zeker al meer dan eens in de huiskamer te zien geweest zijn.
Zelfs voor wie geen regelmatig kijker is van de Simpsons – een groep waar wij toe behoren – zijn de belangrijkste namen van de familie geelgekleurden én alle familieleden zelfs gekend. Homer en Bart, vader en zoon Simpson die niet echt een ideale vader/zoon relatie hebben maar noodgedwongen soms ook dingen samen doen. Mama Simpson met het torenhoge kapsel en de kleinste van de Simpson-familie die zich niet alleen door haar leeftijd maar vooral door het krachtige zuigen aan haar fopspeen (met passend geluid…) onderscheidt van de rest. En Bart’s andere zusje, we hadden ze bijna vergeten. Voor de volledigheid : Homer, Bart, Lisa, Maggie en Marge.
Na 18 seizoenen en meer dan 400 Simpsons-afleveringen wou men het succes van de wereldberoemde tekenfilmpersonages nog eens verzilveren door middel van een bioscoopfilm. En, afgaand op de Box-Office resultaten van zowel Amerika als ons kleine Belgenlandje, met succes.

De synopsis van dit soort films is natuurlijk van ondergeschikt belang. Van een plot is nauwelijks sprake en omdat dit ook het minste van de zorgen van de makers moet geweest zijn, heeft men er toch een soort van ecologische boodschap in geduwd. Springfield (het dorpje waar de Simpsons in wonen) heeft een probleem. Het meer vlakbij is de plaats geworden waar alle inwoners zonder de minste gène hun afval in dumpen, dus voor een leuke familiewandeling op een zondagnamiddag met een prachtig uitzicht moet je zeker daar niet zijn. De Springfield-bewoners springen dus op een weinig voorbeeldige manier om met hun vuilnis en dat zorgt voor reactie bij de aankomende generatie van het dorp. Die kinderen gaan deur aan deur om hun buren te sensibiliseren voor het milieuprobleem van Springfield. Niet makkelijk want van alle dorpbewoners die aanwezig waren bij het optredentje van een band op het meer waren er maar weinig die zich zorgen maakten of vragen stelden toen het houten podium opgevreten werd door het sterk vervuilde water en als een ware Titanic de dieperik in ging.

The Simpsons Movie (OV)

Maar ondanks alles gaat men het meer én zijn omgeving dan toch saneren. Maar alle inspanningen worden teniet gedaan wanneer Homer Simpson in een impulsief moment (zo heeft hij er wel meer…) een gigantische hoeveelheid varkensstront, afkomstig van de nieuwste bewoner ten huize Simpsons, dumpt in het meer. De regering, in de persoon van President Schwarzenegger, neemt maatregelen en men plaatst een gigantische koepel over het volledige dorp, iets wat op vlak van scenario mogelijk gemaakt wordt door veel zuignappen en evenveel helikopters… Op die manier raken de bevuilers volledig geïsoleerd en kan hun weinig milieuvriendelijk gedrag de rest van de Amerikaanse bevolking niet langer bedreigen, laat staan inspireren.

De Verenigde Staten zijn dol op The Simpsons. Destijds riep ‘Time’ The Simpsons zelfs uit tot Beste TV-serie van de 20e eeuw”. De Simpsons werden bedacht door Matt Groening toen hij 20 jaar geleden gevraagd werd om voor de 'Tracey Ullman Show' die op de Amerikaanse TV werd vertoond enkele extra personages, van het genre animatie, toe te voegen aan het programma. Homer, Bart, Lisa, Maggie en Marge waren geboren. En werden zo succesvol dat Fox Groening en co al na een eerste seizoen benaderden om een langspeelfilm van te maken van hun creatie(s). Wat toen niet doorging komt er nu dus wel, 18 jaar later om precies te zijn. Al Jean, schrijver/producent van de film legt uit waarom het toen niet kon en nu wél. “We waited 18 years to make a film, because we didn’t want to do it just because we could

The Simpsons Movie (OV)

we wanted to make a movie because it was right. We wanted to create a story that demanded the scope offered by a film”.
Een langspeelfilm is natuurlijk iets anders dan een 22 minuten durende aflevering van de serie dus werd een gans team van schrijvers samengesteld die samen tot één script diende te komen dat moest garant staan voor een langspeelfilm. Niet makkelijk want men deed er jaren over om tot de definitieve versie van het verhaal te komen. En men moest er bij het schrijven voor zorgen dat in de serie niet dezelfde ideeën of grappen voorkwamen als in de film en vice versa. Het was Al Jean die de ontwikkelingen in beide ‘kampen’ volgde en bijstuurde waar nodig.

 

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
27-07-2007 Plaats 1 $ 74.036.787
03-08-2007 Plaats 2 $ 25.110.873
10-08-2007 Plaats 3 $ 11.269.651
17-08-2007 Plaats 4 $ 6.829.648
24-08-2007 Plaats 7 $ 4.317.689

Enkel een bioscoopscherm is groot genoeg om Homer Simpson's onnozelheid volledig te vatten en The Simpsons Movie slaagt daarin ! In de langverwachte langspeelanimatiefilm gebaseerd op de succesvolle tv-serie moet Homer de wereld redden van een catastrofe die hij zelf veroorzaakt heeft.

Niet minder dan 50.000 toeschouwers gingen naar The Simpsons Movie kijken tijdens de openingsdag ! Met een fenomenale opbrengst van 260.099 € op 1 dag tekende deze Fox-film dan ook voor de beste openingsdag ooit voor een animatiefilm in België. Het openingcijfer van 260.099 € is te vergelijken met:
Shrek 2 (vorige recordhouder met grootste openingsdag voor een animatiefilm) : € 236.000
Shrek 3 : € 183.000
Ice Age 2 : € 151.000
Ice Age : € 90.000
The Incredibles : € 85.000
Madagascar : € 80.000
Shrek : € 28.000Synopsis

Dit tekstueel brokje onzin (waarmee we voor alle duidelijkheid de korte inhoud van de film bedoelen…) zal U natuurlijk niet overtuigen om het bekijken van The Simpsons Movie als een topprioriteit te beschouwen maar het is de humor die je zou/had moeten naar de bioscoop halen. En in ondergeschikte orde misschien ook de nieuwsgierigheid hoe het nu allemaal is afgelopen daar in Springfield.
Op het vlak van humor valt het in elk geval tegen. De beste grappen zag je al in de trailer(s) (zoals wel meer het geval is) en behalve het nog eens voorbijkomen van die hoogtepunten en een aantal knipogen naar andere films uit het verleden waren de leuke momenten toch wel schaars eigenlijk. De aanwezigen in de zaal die hun goedkeuring door middel van gelach lieten blijken, waren dan ook gegarandeerd Simpsons-fans van het eerste uur of die hard fans. “The Simpsons Movie” zal voor velen gewoon een leuke animatiefilm zijn maar dan ook niet meer dan dat.