A Simple Favor (DVD)

Goed
A Simple Favor (DVD)
12 jaar
08/02/2019
DVD
112 minuten
Komedie
Thriller
DTS Ⓡ
2.40

acteur/actrice (15)

Anna Kendrick →  Stephanie Smothers
Blake Lively →  Emily Nelson
Henry Golding →  Sean Townsend
Andrew Rannells →  Darren
Linda Cardellini →  Diana Hyland
Bashir Salahuddin →  Rechercheur Summerville
Jean Smart →  Margaret McLanden
Rupert Friend →  Dennis Nylon
Joshua Satine →  Miles Smothers
Eric Johnson →  Davis
Dustin Milligan →  Chris
Sarah Baker →  Maryanne
Ian Ho →  Nicky Nelson
Kelly McCormack →  Stacy
Aparna Nancheria →  Sona

regisseur (1)

Paul Feig

producent (2)

Paul Feig
Jessie Henderson

director of photography (1)

John Schwartzman

uitvoerend producent (1)

Mike Drake

scenarist (1)

Jessica Scharzer

productieontwerper (1)

Jefferson Sage

kostuumontwerper (1)

René Ehrlich Kalfus
A Simple Favor

De beste film uit de carrière van Paul Feig? Dusver is dat ontegensprekelijk “A Simple Favor”, een verrassend stijlvolle opvolger voor zijn “Ghostbusters”-uitschuiver. Van Feig kan je alvast niet zeggen dat hij de vrouwen geen warm hart toedraagt. In zijn doorbraakkomedie “Bridesmaids” liet hij een kotsende roedel zatte vrouwmensen op de wereld los, in “The Heat” maakte hij een vrouwelijke versie van mannelijke buddycopfilms, “Spy” was een vrouwelijke Bondpastiche en voor de vaginaversie van “Ghostbusters” kreeg Feig al voor de opnames heiligschennende verwensingen naar het hoofd geslingerd van sociaalgemediatiseerde machohanen. Feig gaat opnieuw full female met “A Simple Favor”, en voegt ditmaal een komische noir met een Hitchcockiaanse ondertoon toe aan zijn cv. Meteen een trendbreuk(je) met zijn vorige vier films, waarin hij telkens overdadig een slapstickberoep deed op Melissa McCarthy. Dat McCarthy ditmaal schittert door afwezigheid, is alvast een element dat in het voordeel van “A Simple Favor” spreekt.

“A Simple Favor” is in tegenstelling tot Feigs vorige films geen breedgaande komedie, maar een knipoogdetectivefilm die zich laat omschrijven als een amusant – zij het ver van geloofwaardig – chickflicknoirbrouwsel. Feig bedacht de plot niet zelf, daar de scenariomosterd werd gehaald bij de vorig jaar verschenen debuutroman van ene Darcey Bell. Een roman die van meet af aan werd gepimpt als een hybride tussen “Gone Girl” en “The Girl On The Train”. Referenties die ervoor zorgden dat de filmrechten van het boek al ruim een jaar voor de eigenlijke publicatie van het boek reeds in kannen en kruiken waren.

A Simple Favor

Geen idee hoe dicht het boek aanleunt bij de aangehaalde titels, filmtechnisch zoekt Feig zijn eigen weg. Ruw aan de haak gewogen kan je stellen dat “A Simple Favor” wel eventjes de knieholtes van “The Gone Girl On The Train” kietelt. Ook hier staat immers een vrouw centraal die spoorloos verdwijnt, waarop ‘haar beste vriendin’ een speurtocht op poten zet om haar terug te vinden. Verdwenen vrouw van dienst is Blake Lively, terwijl Anna Kendrick in de huid kruipt van aspirant-detective met een huisvrouwenvlog. Wat volgt is uiteraard geen volbloedtriller, maar een als een serpentinemarathon afgerolde ‘wie deed en wat is er gebeurd’ met plottwists die je onmogelijk serieus kan nemen. Wat ook niet hoeft: het enthousiasme van Feig om een bewust over de top gaande misdaadmysteriekomedie te serveren veegt meer dan een handvol tegenkantingen van de baan. Kendrick op een bepaald moment “are you going Diabolique on me” horen poneren, sterkt in elk geval het gevoel dat Feig verdomd goed weet in welk knipogenland hij zonder blikken of blozen zijn tenten opzet.

“A Simple Favor” is bij vlagen verdomd geestig amusement. Feig zoekt dit keer geen nadrukkelijk heil in geforceerde grappen, maar laat de humor en het misdaadmysterie zo natuurlijk mogelijk in elkaar overvloeien. En dat allemaal op de tonen van een poppy Franstalige soundtrack waarin klassiekers van France Gall, Jacques Dutronc, Brigitte Bardot, Serge Gainsbourg en Jean Paul Keller en recent werk van onder meer Coeur De Pirate voor een klassevolle en aanstekelijke omlijsting zorgen. Of hoe Feig met eigengereidheid en verrassende details “A Simple Favor” een geslaagde je ne sais quoi meegeeft.

A Simple Favor

Wie Feig bezig wil zien op de set, scrollt best eens door de niet onaardige verzameling extra’s. Verschillende facetten van de plot, zijn regiestijl, de cast en de feitelijke opnames passeren hapklaar en soms iets te ‘reclameachtig’ de revue. Ook opvallend: naast verwijderde scènes bevatten de extra’s een alternatief einde en de ‘making of’ daarvan. Wie liever luistert dan kijkt … maar liefst drie (niet-ondertitelde) commentaartracks zetten de kers op de taart voor wie veel tijd heeft alles sponsgewijs te absorberen.

Alex De Rouck
Goed
Introductie tot de extra’s door regisseur Paul Feig (18”), Audiocommentaar met regisseur Paul Feig, Audiocommentaar met regisseur Paul Feig, Anna Kendrick, Blake Lively, Jean Smart & Bashir Salahuddin, Audiocommentaar met regisseur Paul Feig, scenariste Jessica Sharser, producente Jessie Henderson, DOP Jonathan Schwartzman & kostuumontwerpster Renée Ehrlich Kalfus., Gravestone Martinis (18’51”), Love Triangle (5’55”), Style by Paul (4’34”), Flash Mob making of (5’09”), Dennis Nylon (4’42”), A Simple Paydate (4’21”), Flash Mob : Alternate Ending (5’45”), Gag reel (3’22”), Verwijderde scènes (11’15”) (10), Trailer (2’13”)

Zie ook...