Shark Night 3D

Matig
Shark Night 3D
21/09/2011
2011
Langspeelfilm
90 minuten
Thriller

Verdeler

Starway Film Distribution

Acteur/Actrice (3)

Sara Paxton
Alyssa Diaz
Dustin Mulligan

Regisseur (1)

David R. Ellis
Shark Night 3D

In 1983 was uw toegenegen Filmfreak-correspondent net iets te jong om zich in het multiplex te begeven voor “Jaws 3D”, anno nu mag ik me wel probleemloos schrap zetten voor “Shark Night 3D”. Om vast te stellen dat ik inmiddels te oud ben geworden voor dergelijke pulp. Al dekt die conclusie de vlag eigenlijk niet volledig, gezien onze boon voor B- en Z-films. Het probleem is vooral dat “Shark Night 3D” niet exemplarisch is voor wat een goede (horror)thriller zou moeten zijn, en we zijn er hier bij Filmfreak vrij zeker van dat het merendeel van het jeugdige doelpubliek er waarschijnlijk ook maar weinig zal aan vinden. De teleurstellende kassacijfers in Amerika duiden alvast in die richting.

“Shark Night 3D” is een filmpje dat zichzelf herhaaldelijke keren in het gat bijt en het potentieel dat er is om tot een geinige B-film uit te groeien langs geen kanten benut. Iets waar het ook al in 3D-gedraaide “Piranha” vorig jaar wél in slaagde. Maar die prent had wel geïnspireerd goor vermaak en vertier te bieden. Iets waar “Shark Night” niet in grossiert, daar dit filmpje eveneens geschikt moest zijn voor de nog niet zo rijpe jeugd (PG-13 in Amerika dus), zodat de gruwel beperkt blijft tot idiote salto’s van lachwekkende CGI-haaien. Verwacht je hier dus niet aan een “Jaws”-euforie, daar zelfs het eerder vernoemde “Jaws 3D” en zelfs het vermaledijde “Jaws: The Revenge” nog meer kwaliteit in huis hadden. Was het niet op het vlak van geslaagde rileffecten, dan toch minstens op het gebied van de cast, die er hier maar voor spek en bonen bijloopt.

Shark Night 3D

Zeven studenten besluiten om er een weekend tussenuit te muizen. De boog kan niet altijd gespannen staan etc. Maak dus kennis met de (uiteraard) leeghoofdige Sara, Nick, Beth, Malik, Maya, Blake en Gordon die naar Sara’s vakantiehuis aan de oevers van meer Pontchartrain afzakken om er zich een weekend lang over te geven aan zon, water, seks, drugs, drank en gezelschapsspelletjes. Het zevental is nog niet ter plaatse of is het al hommeles: twee lokale 'rednecks' (waarvan er eentje de ex van Sara is) stevenen af op een confrontatie die pas op het nippertje door Sara kan worden vermeden. Het incident wordt snel vergeten, maar daarmee zijn de problemen niet van de baan.

Tijdens een rondje waterskiën wordt Malik immers gegrepen door een haai, en hij verliest zijn rechterarm door de beet van het beest. Nick (een dokter in spe) slaagt erin de arm terug te vinden op de bodem van het meer, en stelt voor te proberen de hulpdiensten te bereiken daar de arm er misschien nog kan worden aan gehecht. Een gsm-verbinding en vaste telefoon zijn er uiteraard niet. Het vasteland bereiken is echter geen sinecure, daar de haaien blijven rondzwemmen in het meer en bij één van de pogingen om hulp te vinden, wordt ook Maya gereduceerd tot haaienvoer. Tot er plots hulp uit een onverwachte hoek komt. Sara’s ex Dennis en zijn ietwat geschifte vriend Red komen langs en stellen voor om met hun motorboot het dichtstbijzijnde ziekenhuis te verwittigen. Vraag is of dit duo zuiver op de graat is, natuurlijk.

Shark Night 3D

Aanvankelijk laat “Shark Night” zich nog vlot bekijken, zelfs al wordt het nergens opwindend, vernieuwend of origineel. Ergens halverwege is de fut er echter volledig uit. Ten eerste omdat de scènes met de haaien teleurstellen en ook omdat alle situaties al vaker en beter in andere thrillers zijn uitgewerkt. Ironisch genoeg stuikt de prent vooral in elkaar als scenaristen Will Hayes en Jesse Studenberg met een op zich niet slecht gevonden twist voor de boeg komen. Zonder de clou volledig te verklappen, kunnen we wel kwijt dat er openlijk naar “Faces Of Death” wordt verwezen en geknipoogd, maar iets echt substantieels, verrassend of geïnspireerd vloeit er uit de twist niet voort. Goed, hier en daar valt een geslaagd onderwater 3D-effect te bespeuren, maar je zal er niet naar het puntje van de zetel door schuiven. Tenzij in slaapdronken toestand. Of hoe David R. Ellis’ queeste voor fijnzinnige tienergruwel (zie zijn twee “Final Destination”-films en “Snakes On A Plane”) eens te meer een holle en bovenal luie bedoening blijkt te zijn die nergens en nooit de platgetreden paden verlaat.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
02-09-2011 Plaats: 4 $ 8.404.260
09-09-2011 Plaats: 4 $ 4.770.720
09-09-2011 Plaats: 7 $ 3.408.413
Totale weekend omzet VS: $ 16.583.393

Synopsis

Zeven studenten vieren samen hun vakantie op een prachtig eiland in de baai van Louisiana. Ze genieten van elkaar, de zon en het water. Wanneer één van de vrienden aangevallen wordt door een haai, verandert hun vakantie in een ware nachtmerrie. Het eiland is volledig omringd door kwaadaardige haaien en er lijkt geen uitweg mogelijk. Terwijl ze levend van het eiland proberen af te komen, blijken niet alleen de haaien het op hen gemunt te hebben.